sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Aqua Allegoria

Vilautin viime kesänä nopeasti tätä lentokentän tax free -myymälästä nappaamaani tuoksusettiä. Kuten pakkauksestakin voi päätellä, kaikki neljä tuoksua ovat verratain kepeitä ja kesäisiä, enkä olisi osannut vielä kaivaa niitä talvisäilöstä, ellei niiden perään olisi kyselty edellisen postauksen kommenteissa. Hyvä että kyseltiin, sillä kevätauringon myötä nämä ansaitsevat ehdottomasti tulla siirretyiksi päivittäiseen käyttöön. Olen sitä paitsi jo henkisesti matkannut kevääseen; järjestelin hajuvesihyllytkin pari viikkoa sitten vastaamaan mielentilaani. Talvisen tummat ja jykevät itämaiset pääsivät takaisin laatikkoihinsa ja hyllyn perälle odottamaan lyheneviä päiviä. Kevään ja kesän kirpeät ja raikkaat saivat vuorostaan tulla eturiviin pois piiloistaan. Kiinnoistaisiko muuten postaus tämänhetkisestä säilytysratkaisusta? Raivasin järjestelyvimmassani vaatekaappia ja sain varattua tuoksuille kaksi kokonaista hyllyä. Nyt nämä pienemmätkin ovat helpommin nähtävillä ja saatavilla. 

Guerlainin Aqua Allegoria on sarja kevyitä ja raikkaita, melko lineaarisia muutaman komponentin cologneja. Sarjaan lanseerataan vuosittain uusi kausituoksu, minkä lisäksi valikoimassa on neljä pysyvää vaihtoehtoa. Täysikokoiset pullot ovat 75 ml kokoisia, nämä hellyttävät söpöt miniputelit 7,5 ml kukin. Kuvassa vertailun vuoksi vuoden 2008 lanseeraus, Figue-Iris sekä yksi miniatyyri tästä setistä. Koska tuoksut ovat melko läpikuultavia ja kepeitä, suurempi pullokoko on ihan perusteltu jopa kaltaiseni hamsterin kokoelmassa. Raikkaudestaan huolimatta hajuvedet kestävät iholla yllättävänkin pitkään, mutta pieni lisäys iltapäivällä on tarpeen, jos tuoksusta tahtoo itse nauttia iltaan asti.

Kukkais-marjainen Flora Rosa on vuodelta 2013. Tuoksussa on punaisia marjoja, ruusua, iiristä ja myskiä. Nimen perusteella pelkäsin tämän olevan ruusuisempi, mutta loppujen lopuksi tuoksu on marjaisan kirpeä ja kevyesti kukkainen. Ruusu erottuu, muttei dominoi, ja iiriskin hengaa taustalla aika voimakkaana. Omaan nenääni tämä muistuttaa ilahduttavan paljon myöhäisteinivuosieni suosikkia, Escadan Sentimentiä, jonka valmistus on ikävä kyllä jo lopetettu. Olen monien ruusutuoksujen kohdalla sanonut, että tätä voisin oikeasti käyttää tai että tämä on ruusuksi helppo, mutta aina ne ovat kuitenkin alkaneet jossain vaiheessa ällöttää. Veikkaisin silti, että tätä tulee oikeasti käytettyä. Siksi, että muistuttaa niin suuresti takavuosien lempparia, ja siksi, ettei ole yksiulotteinen ruusu, vaan kaunis sekoitus marjoja ja hiukan raskaampia kukkia. Pehmeä ja puuterinen, vaalean, pienillä kukkasilla kuvioidun kesämekon tuoksu.

Vihreä Herba Fresca on Aqua Allegorian ensimmäisiä tuoksuja, Jean Paul Guerlainin luomus vuodelta 1999. En tiedä muodostinko mielipiteeni valmistusvuoden perusteella, mutta jotenkin tässä on samaa fiilistä kuin monessa muussa 1990-luvun lopun tuoksussa. Kuulostan nostalgiahuuruiselta mummolta, mutta voi pojat, silloin totisesti osattiin tehdä hedelmäisiä ja raikkaita tuoksuja oikein. Tämä ottaa luulot pois heti alkuun, kun iholle tärähtää minttua ja vasta puristettua sitruunaa kuin tiukimmassa mojitossa. Tuoksu on todella raikas, oikea piristysruiske. Hetken kuluttua siitä erottuu myös muita vihreitä nuotteja, itselleni lähinnä vihreää teetä. Miltei hengityksenkin raikastava minttu ja ärhäkkä sitruuna ovat kuitenkin jutun juoni kautta linjan. Itse pidän tästä ihan tolkuttoman paljon, ja tuo nostalgia-aspekti hämmentää kovasti. Ikään kuin tuoksu toisi mieleen muistoja, vaikka olen haistanut tätä ensimmäisen kerran vasta viime vuonna. Raikkaudessaan täydellinen kuumiin kesäpäiviin. Lisää vain jääpalat.

Niin ikään vakiovalikoimaan kuuluva Mandarine Basilic vuodelta 2007 on tyyppiesimerkki kategoriasta what you see is what you get. Alku on mehuisan mandariininen ja basilika häärii heti kintereillä. Vehreä, hedelmäinen, sitruksinen, välimerellinen. Jotenkin olen aistivani tästä myös suolaisen merituulen, vaikka sitä ei ole nuotteihin listattukaan. Ehkä päänsisäiseen mielikuvaani jostain sisilialaisesta appelsiinilehdosta (tai klementiinejä ne varmaan oikeasti ovat) kuuluu erottamattomasti helteen hetkittäisesti rikkova merellinen tuulahdus. Tätä käyttäisin etelänlomalla, jonkun turkoosin hellehuitulan kanssa. Istuisin hetkeksi hedelmäpuun varjoon ja ottaisin Aperol spritzin. Menee muuten kummallisen viinanhuuruiseksi tämä tuoksujen kuvailu - mikähän cocktail collection tämä olikaan? Toimii raikkaiden sitrustuoksujen ystävälle myös ilman alkoholia. :) 

En voi itselleni mitään, mutta Limon Verde jatkaa juomalinjalla. Viime vuoden kausijulkaisusta erottuu aluksi sokerisen kirpeä caipirinha, sen jälkeen tuorekurkulla ryyditetty gin & tonic. Kirpeys tasoittuu iholla melko pian ja tuoksu muuttuu hillityn vihreäksi. Alkuhiprakan jälkeen erotan iholtani ilahduttavan paljon viikunaa, joka on ikisuosikkini kevään ja kesän tuoksuissa. Limon Verdeä käyttäisin mieluiten hämärtyvässä kesäillassa sateen jälkeen, tai niinä valoisina aamuyön tunteina, kun kenelläkään ei ole kiire nukkumaan. Sopii myös niihin päiviin, kun ilmassa alkaa tuntua sulavan maan ja kevään tuoksu. Kun ilma on vielä hiukan liian viileä, mutta kesä kuitenkin ihan nurkan takana.

Viime vuonna tästä tuoksusta kirjoittivat ainakin Jonna ja Hellin. Caipinrinha maistui tuoksui heillekin. :)

Aqua Allegoria -sarjan tuoksut ovat ehdottomasti tutustumisen arvoisia, jos olet kirpeän raikkaiden ja kevyen hedelmäisten hajuvesien ystävä. Kausilanseeraukset ovat ovela houkutin, ainakin itselleni tulee helposti pakottava tarve haalia kokoelmiini kaikki kiinnostavat. Sekä vakiovalikoimaan kuuluvia että vanhoja kausituoksuja on ollut huomattavan usein tarjolla Stockmannin Hulluilla Päivillä, joten huhtikuussa kannattaa taas pitää silmät auki. Muuten suosittelen nettikauppojen lisäksi tsekkaamaan ulkomaiset lentokentät ja laivojen tax freet. Jo pelkästään näiden pikkupullojen varalta, mutta myös täysikokoisia on monissa paikoissa huomattavan kattava valikoima.

11 kommenttia:

  1. Juu maistui *hik*. ;) Ihana lukea näistä sun arvioita, jos tosta Rosasta tulee Sentiment mieleen, se ei voi olla paha. Itse siirsin kanssa auringon saattelemana viime viikolla talvituoksut kaapin perukoille ja kaivoin kaikki kesäiset esiin. Tuli heti keväisempi olo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ostin muuten huutonetistä uuden pullon Sentimentiä viime viikolla! Vaikka hyvä korvike tuo Rosakin olisi. :) Kesäiset tuoksut muuten jouduttavat henkisen vuodenajan vaihtumista tosi hyvin.

      Poista
  2. Vaikka tuoksu olisi kuinka ihana, nämä jäisivät ostamatta, nimittäin inhoan tuollaista pulloissa olevaa kennokuviota! Joskus näinkin päin, pari kertaa kun on langennut ihanaan pakkausdesigniin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, onpa jännä! Itse pidän noista kennoista, mutta ymmärrän kyllä.

      Poista
  3. Olen vannoutunut Guerlainin tuoksujen ystävä, joten oli kiva lukea postaus! Katselin juuri tax-freessä samaa settiä, mutta vielä oli tahdonvoimaa kieltäytyä ostamasta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, piti vielä sanoa, että blogissani on pieni arvonta, joka joillekin voi olla suurempikin :)

      Poista
    2. Ensi kerralla kannattaa kyllä viedä kassan kautta. :) Nämä ovat tosi kivoja ja raikkaita kesäkavereita!

      Poista
  4. postaus säilytysratkaisuista, voi kyllä!!! omat hajuveteni hengailevat rumassa pahvilaatikossa vaatekaapin alahyllyllä, käytetyimmät eturivissä ja vähemmän käytetyt pinoissa takana. ei kovinkaan toimivaa sen paremmin kuin esteettistäkään! ylipäänsä kosmetiikan säilytys olisi hieno aihe, se on superongelmallista kun lähiseudun kaupoissa en ole törmännyt mihinkään toimiviin laatikostoihin. niistä yksistä on kohkattu paljon (tiedät kyllä, en saa nimeä päähäni :D) mutta niitäkin taitaa saada vain harvoista paikoista...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin niistä Palaset-sarjan aksyylisäilyttimistä on puhuttu paljn, samoin Mujin lokerikoista. Otan säilytyspostauksen työn alle, katsotaan saanko koottua siihen jotain muillekin hyödyllistä.

      Poista
  5. Jahas! Tiedossa on reissu tax freehin lähiaikoina, täytyypä tsekata nämä. Uusi kesätuoksu olisi paikallaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinä kyllä tykkäisit näistä varmasti! Tässä on sitä paitsi heti neljä uutta kesätuoksua, loistodiili. :)

      Poista

b:section-contents id='footer-2-2'/>