keskiviikko 2. maaliskuuta 2011

Meikki ja iho-ongelmat

Eilisen kuvaspämmin vastapainoksi tänään pitkät pätkät tekstiä. Minulta on pyydetty juttua iho-ongelmista ja erityisesti vähän ongelmallisemman ihon meikkaamisesta. Oman ihoni kanssa olen kokenut yhtä ja toista hilseilevästä pintakuivuudesta kipeisiin ihonalaisiin paukamiin. Yleisimpiä ärsytyksen aiheita ovat olleet ihon voimakas punoitus (varsinkin talvisin) nenän ja suun ympärillä sekä kiiltelevä nenänpää. Tällä hetkellä ihoni on loistavassa kunnossa, kiitos kaikki näpyt tuhonneen viikottaisen AHA/BHA -kuorinnan ja etanaseerumin. Lupasin päivittää kokemuksiani tammikuussa korkkaamani seerumigeelin käytöstä, kunhan niitä olisi kertynyt tarpeeksi, joten tässä nyt vähän niitäkin kuulumisia.

Käytin geeliä kosteusvoiteen alla aluksi aamuin illoin, molemmilla kerroilla noin herneen kokoisen nokareen kasvojen keskiosaan, joissa ihoni oli ongelmallisin (punoitusta, hilseilyä, laajentuneita ihohuokosia, arpia). Reilun viikon jälkeen jatkoin geelin käyttöä ainoastaan iltaisin ja levitin sitä myös dekolteelle, jonka rypistymistä alan pikku hiljaa pelätä suhteellisen neuroottisesti. Nyt olen käyttänyt 50 ml purkista noin kolme neljäsosaa, ja ihoni kunto on todella parantunut silminnähden. Huomaan eron siinä, miten tapani meikata on keventynyt. Aikaisemmin käytin nestemäistä meikkivoidetta (vähän liiankin tuhdisti), punaisuutta neutraloivaa ja tavallista peiteainetta sekä vielä mineraalipohjaa kaiken puuterointiin. Nyt selviän oikeastaan vain levittämällä peiteainetta silmänalusille ja nenänpieliin, mutta useimpina päivinä laitan päälle vielä ohuelti mineraalipohjaa. Sanomattakin selvää, että lopputulos on huomattavasti luonnollisempi kuin aikaisemmin. Sekä ihon punoitus että kiiltely ovat vähentyneet lähes olemattomiin ja olen huomaavinani myös ihohuokosten pienentyneen. Suupielissä on edelleen pientä hilseilyä, mutta ei mitään massiivista. Lisäksi finniarvet ovat todella vaalenneet ja kasvojen väri on kauttaaltaan tasaisempi kuin ennen. Geelin etanaseerumipitoisuus (35 %) on tosin merkittävästi suurempi kuin etanavoiteen, joka toisaalta on myös reilusti geeliä edullisempaa. Voiteesta minulla ei ole käyttökokemuksia.

Sain aikaisempaan valokuvausmeikkiä koskevaan kirjoitukseeni palautetta, joka vähän kyseenalaisti oikeuttani kirjoittaa tällaisia "neuvovia" postauksia, koska en ole minkään kosmetiikkaan liittyvän alan ammattilainen. Tiedostan toki amatööriuteni, mutta saan ainakin itse eniten irti juuri kaltaisteni harrastajien kokemuksista ja hyväksi havaituista vinkeistä. Todennäköisesti myös muilta blogeissa vierailevilta löytyy sen verran medialukutaitoa, etteivät satunnaiset epätäsmällisyydet tai asiavirheet onnistu sekoittamaan kenenkään päätä. :) Alle olen koonnut lähinnä omiin kokemuksiini perustuvia havaintoja iho-ongelmista sekä asioita, joita on hyvä huomioida meikatessa. Osa saattaa tuntua itsestäänselvyyksiltä ja turhauttaviltakin, jos olet kamppaillut pitkään jonkun tietyn vaivan kanssa, mutta kirjaan joka tapauksessa nyt ylös kaiken mitä tulee mieleen. Etenkin ihonhoidon saralla minulla on vielä paljon opittavaa, joten täydentävät kommentit (ja tietysti muutkin) ovat tervetulleita.

PUNOITUS
 • Yritä selvittää punoituksen aiheuttaja ja hoitaa ihoasi sen mukaan. Herkälle iholle kannattaa kokeilla vaikka rauhoittavia naamioita, ihottumaan ja esimerkiksi couperosaan asianmukaisia lääkevoiteita. Myös kuivuus ja ilmaston vaihtelut voivat saada ihon punoittamaan. Muista riittävän täyteläiset voiteet talvisin.
 • Vältä tuotteita, joissa on ihoa ärsyttäviä ainesosia, kuten alkoholipitoista kasvovettä.
 • Testaa ihon kuorintaa kemiallisesti, esimerkiksi AHA-happojen avulla. Mekaaninen kuorinta on herkälle iholle usein liikaa.
 • Kokeile väriä korjaavaa peiteainetta ohuesti joko sellaisenaan tai tavallisen peiteaineen alla. Mitä pigmenttisempi tuote, sen vähemmän tarvitset. Vihreä väri neutraloi punaisuutta, esimerkiksi Make Up Storen Cover All Mix -peiteainekiekosta löytyy kelpo sävy.
 • Myös punaisuutta neutraloivia primereita (esim. Make Up Forever) ja puutereita (esim. Lumene Natural Code) on saatavilla.
TUMMAT SILMÄNALUSET
 • Juo riittävästi vettä ja nuku tarpeeksi. Silmänalusien tummuus voi olla myös perinnöllistä, jolloin edellämainituista ei välttämättä ole apua.
 • Käytä silmänympärysvoidetta tai -geeliä. Valoa heijastavat silmänympärysvoiteet voivat olla kokeilun väärti.
 • Myös sinisyyttä voi häivyttää väriä korjaavilla peiteaineilla. Valitse punaiseen tai oranssiin taittava ja käytä varoen. Päälle vaaleampaa, valoa heijastavaa peiteainetta (L'oréalin valokynä/peiteaineella on mahtava hinta-laatusuhde, suosittelen kokeilemaan!). Käänteisen pandaefektin välttämiseksi vaalea peiteaine on syytä häivyttää tarkoin.
 • Varo luonnottoman paksuja pakkelikerroksia ohuella silmänympärysiholla.
 • Silmänalusien puuterointiin parasta on hyvin hienojakoinen, väritön puuteri. Tai, parasta olisi, jos ei tarvitsisi puuteroida lainkaan. Minun tarvitsee, käytän Coastal Scentsin Silica Powder Spheresiä, joka on koostumukseltaan yksi yhteen sata miljoonaa kertaa kallimman Make Up Foreverin HD-puuterin kanssa.
KUIVUUS
 • Kosteuta ihoasi, valitse riittävän ravitseva voide. Juo vettä!
 • Omega 3 -ravintolisä poisti oman ihoni pintakuivuuden kokonaan. Pääsin myös eroon kuivista kyynärpäistä. Huolehdi muutenkin, että saat ravinnostasi riittävästi rasvaa.
 • Käytä ihon puhdistamiseen hellävaraisia tuotteita, jotka eivät kuivata ihoa enempää. Esimerkiksi puhdistusmaitoa. Aamuisin puhdistukseen voi riittää pelkkä kasvovesi (ei alkoholia!).
 • Valitse kosteuttava meikkivoide. Itse olen tykännyt kovasti sekä Biothermin Sense Aquaradiancesta että Diorin Diorskin Nudesta. Muiltakin merkeiltä tietysti löytyy.
 • Kokeile voidemaista meikkivoidetta nestemäisen sijaan.
 • Levitä meikkivoide sormin tai varoen sienellä/siveltimellä. Vältä pyörivää tai hankaavaa liikettä, jos ihosi on taipuvainen hilseilemään. Edestakainen siveltimen liike irrottaa kuolleita ihosoluja, mikä tekee lopputuloksesta paakkuisen.
 • Puuteri ei ole välttämätön. Jos haluat kuitenkin käyttää sitä, puuteroi vain kohdat, jotka sitä kaipaavat (useimmilla otsa, nenä ja leuka). Kokeile kevyesti sudittua mineraalipohjaa puuterin sijaan.
RASVAISUUS
 • Älä puhdista ihoasi liian rankoilla ja kuivattavilla tuotteilla, monilla ne vain lisäävät öljyisyyttä. Hellävaraisuus ja tehokkuus ovat hyviä ohjenuoria.
 • Etsi suosikkisi öljyttömistä kosteusvoiteista, jotka jättävät ihon mattapintaiseksi. Itse pidän paljon Neutrogenan Visibly Clear -sarjan voiteesta, mutta en ole testannut tämän tyylisiä kovinkaan laajalti.
 • Parhaiten ihon kiiltelyä hillitsee hyvä (silikoninen) meikinpohjustustuote, jota rasvaisella iholla voi kokeilla käyttää meikin alla kosteusvoiteen asemasta. Lähes kaikilta merkeiltä löytyy jonkilainen, kokeilemisen arvoisia ovat esimerkiksi MSCHICin, L'oréalin, Inglotin, MACin ja Smashboxin primerit.
 • Puuteroi meikkipohjasi huolellisesti irtopuuterilla. Sen sijaan, että lisäisit puuteria päivän mittaan, painele kiilto nenäliinaan. Puuterin kerrostaminen näyttää yleensä vain rumalta.
 • Mirssiina vinkkasi kommenteissa, että ihon öljyisyyttä voi vähentää käyttämällä primerina silkkipuuteria.
FINNIT
 • Itse pääsin finneistä kokonaan eroon useaan otteeseen kehumani aspiriini-AHA -kuorinnan avulla. Herkkäihoisen kannattaa kokeilla pelkkää AHA-happoa, sillä aspiriinin BHA-hapot kuivattavat ihoa jonkin verran. Toisaalta, BHA-kuorinta on myös huomattavasti tehokkaampi finnien karkoitukseen. Vaikka paukamat eivät ole palanneet, en nykyisin enää kuori ihoani muulla tavoin.
 • Myös kaksoispuhdistuksen opettelu sai aikoinaan ihoni epäpuhtaudet vähenemään. Periaate on yksinkertainen: poista ensin meikki, puhdista sen jälkeen iho. Itse käytän meikinpoistoon öljyä (kylmäpuristettu kookosöljy), joka liuottaa kestävänkin meikin vaivattomasti.
 • Pese kasvosi myös aamuisin. Itse skippasin tämän vaiheen pitkään, mutta yövoide ja iholle yön aikana kertynyt öljy on hyvä pestä pois aamulla ennen meikkaamista. Eron huomaa.
 • Vaikka kärsisit aknesta, se tuskin peittää kasvosi kauttaaltaan. Älä pakkeloi koko naamaasi raskaalla meikillä, vaan valitse kevyt meikkivoide ja käytä peiteainetta vain ongelmakohtiin. Näin ihmiset huomaavat kauniin ihosi eivätkä rajua meikkikerrosta. Tässä puhun nyt monien luonnonvalossa paljastuneiden meikkikatastrofien syventämällä kokemuksen rintaäänellä. Katso postauksen loppuun linkittämäni Lisa Eldridgen video.
 • Finneihin ja muihin näppyihin käytettävä peiteaine ei saa olla juurikaan oman ihosi sävyä tummempi tai vaaleampi, muuten peitettäväksi tarkoitetut asiat vain korostuvat. Levitä peiteaine pienellä siveltimellä, niin saat sen tarkasti peitettävän paukaman päälle.
 • Vältä kiiltäviä ja hohtavia korostustuotteita epätasaisilla alueilla.
Ihotyypistä ja -ongelmasta riippumatta ihon huolellinen puhdistus, kosteutus ja ajoittainen kuorinta ovat muistilistalla tärkeimpiä. Ruokavalion vaikutusta ei voi vähätellä, kaikki mitä syöt näkyy ihossasi.

Alle olen poiminut hyödyllisiä, aiheeseen liittyviä videoita youtube-suosikeiltani.

Acne Covering Makeup (Lisa Eldridge)
Basics: Foundation (Pixiwoo)
Cover Dark Circles (nurberxo)
Flawless & Natural Foundation Routine (TiffanyD)
Foundation Application (nurberxo)
How I Cured My Acne in One Week (Wayne Goss)
Skincare Basics (Petrilude)
Skin Prep (Petrilude)

kuvat weheartit ja googlen kuvahaku

* * *

I was asked to write about different skin conditions and how to do your makeup. Basic tips that I again gathered from various sources (mainly books and websites). I also included some of my favourite videos on the topic.

13 kommenttia:

 1. Hyvä postaus! Toisten kokeilemista vinkeistä on aina helpompi mielestäni lähteä liikkelle kuin ammattilaisten lehtien sivuilla kertomista jutuista. Tavallisen tallaajan kokemuksia arvostaa jotenkin enemmän.

  Mulla on nyt joku iho-ongelma meneillään. Yleensä se iskee vasta toukokuussa, en tiedä sitten mitä tällä hetkellä teen väärin.. Ehkä joku tuote on vanhentunut, ja levittää bakteereja, hmm. Plus lempparimeikkivoiteeni vetelee viimeisiään, eikä ole oikein varaa ostaa uutta samanlaista, ja se vaikuttaa varmasti. Kanebo Sensain kosteuttava meikkivoide on niin parasta! Toisaalta haluaisin perehtyä mineraalimeikkipohjaan, joten nythän se olisi oiva tilaisuus hankkia jotain sävyjä testiin (Lily Lolo? Bare Minerals? Youngblood?).

  Toi aspiriinikuorinta-asia on unohtunut multa sen yhden kokeilun jälkeen täysin, täytyykin hankkia ainekset ja ottaa rutiiniksi :)

  VastaaPoista
 2. Minun ihossani on couperosaa, maksaläiskiä ja ihoni on rutikuiva. Välillä saan kipeitä ihonalaisia tulehduksia, joita minulla nuorempana oli jatkuvasti.

  Koska ihossani on monta ongelmaa yhtä aikaa, olen aivan innoissani, kun joku jakaa vinkkejä ihonhoitoon. Kukapa sen paremmin tietäisi kuin sellainen, joka on painiskellut samojen ongelmien kanssa.

  Olen törmännyt kosmetologiin, joka väitti ihoani rasvaiseksi, vaikka naama on kuiva pinnalta ja alta ja iho on ohut. Syynä kortisonikuurit, joita olen joutunut syömään. Silloinkin kasvoissani oli ihottuma-alueita ja kosmetologi tyrkytti kalliita rasvaisen ihon tuotteita. Olin mennyt ihonpuhdistukseen, mutta kosmetologi sanoi, ettei ole mitään puhdistettavaa. Tulin sieltä kotiin ja puristelin leuassa näkyvät mustapäät itse pois. Eli ammattitutkinto ei välttämättä takaa yhtään mitään.

  VastaaPoista
 3. I am yet to try aspirin mask myself, pineapple porridge as a mask tends to sting a bit but it works well :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos tästä postauksesta, todella hyödyllinen mulle ja varmasti tosi monille muillekin! :-)

  VastaaPoista
 5. Kiitos noista linkeistä. Sieltä löytyi taas vaikka mitä mukavaa. =)

  VastaaPoista
 6. bubble, kiitos, hyvä että tykkäät. Voin kyllä suositella mineraalimeikkejä, itse olen ainakin tykännyt. Olen käyttänyt sekä Lily Loloa että Bare Mineralsia, pidän molemmista. LL:lta hyvä talvisävy on ollut Blondie ja BM:lta Fair. Ihan vähän olen tosin terästänyt molempia LL:n In the Buff -sävyllä , joka yksinään on minulle auttamattomasti liian tumma vuodenajasta riippumatta. Youngblood on vielä kokeilematta, mutta kiinnostaisi.

  Anonyymi, jospa näistä vinkeistä olisi apua, olen itsekin välillä ollut aika moniongelmainen.

  LiisK, I have also thought about trying pineapple on it's own since I really like Freeman's pineapple mask. I'm actually quite convinced that it would work, like you said.

  Anonyymi, onpa mukava kuulla!

  RagDoll, ole hyvä vain. :)

  VastaaPoista
 7. Rasvaisuuteen auttaa myös muuten silkkipuuteri primerina melko reilulla kädellä levitettynä! Ei jätä pakkelipuuteripintaa, vaan pitää mattana yllättävän kauan.

  Jätin sinulle muuten The Gorgeous Blogger- tunnustuksen blogiini, toivottavasti et ole saanut sitä aikaisemmin :)

  VastaaPoista
 8. jotenkin palaan tähän tekstiin aina vain uudelleen. Kasvoissani on pieniä punertavia arpia aknesta muistuttamassa ja haluaisin tasoittaa ihoni väriä. Tuon seerumigeelin karmea hinta vain mietityttää. =D

  VastaaPoista
 9. Käy pyytämässä jostain luontaistuotekaupasta näyte, niin voit kokeilla miltä geeli vaikuttaa. Näytteestä ei tietenkään riitä kuin muutamaksi päiväksi, mutta silti. Jos geeliä käyttää kohdistetusti vain ongelma-alueille, se on lopulta todella riittoisaa.

  VastaaPoista
 10. Kiitos sinulle tästä postauksesta. Se antoi hyviä vinkkejä omaan talvikuivaan ihooni ja sen hoitamiseen.

  "Sain aikaisempaan valokuvausmeikkiä koskevaan kirjoitukseeni palautetta, joka vähän kyseenalaisti oikeuttani kirjoittaa tällaisia "neuvovia" postauksia, koska en ole minkään kosmetiikkaan liittyvän alan ammattilainen."
  Olen kanssasi samaa mieltä, sillä bloggaajien mielipiteet pohjautuvat yleensä kokemukseen oman ihon kanssa.
  Ns.ammattilaiset ajavat monesti edustamansa tuotteen nimeen ja olen pari kertaa tehnyt kalliin hutiostoksen, joka jää käyttämättä ja harmittamaan. Bloggaajilta olen löytänyt peilikaappiini monia, myös edullisia löytöjä, joita eri vuodenajan mukaan olen vaihdellut käytössä.

  Pidin muuten kovasti myös vuosikymmenien mekeistäsi. Sain niistä hyviä ideoita ystävieni kevään teemabileisiin liittyen vanhaan Hollywood glamouriin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi kivasta kommentista. :) Itsekin olen oppinut pitämään bloggaajien neuvoja suuremmassa arvossa kuin esimerkiksi naistenlehtien maksettuja tuotearvioita. Mutta jokainen tietysti kuunnelkoon sitä tahoa mitä itse haluaa. :)

   Poista
 11. Hei. Miten usein teet tuon aspiriini- kuirinnan? Riittääkö kerta viikkoon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä hetkellä kerta viikossa tai jopa kerran kahdessa viikossa on itselleni aika sopiva tahti. Pienet tukkeumat ja epäpuhtaudet pysyvät hyvin poissa, samoin kuolleet ihosolut. Jos iho ei reagoi naamioon mitenkään epäilyttävästi ja epäpuhtauksia on enemmän, kuorinnan voi hyvin tehdä useammin.

   Poista

b:section-contents id='footer-2-2'/>