Vuodenvaihteen lähestyessä on jälleen koittanut tilinteon hetki. Viime vuonna aloittamani kosmetiikkatilastoinnin perinne jatkuu, ja taulukot palaavat uudistettuina sekä entistä hienompina! Kokemuksen kautta systeemi on hioutunut paremmaksi ja kosmetiikkakäyttäytymisestäni saa uusien sarakkeiden myötä entistä kokonaisvaltaisemman kuvan. Itse rakastan intohimoisesti arkistomyyräilyä, lomakkeiden täyttämistä, kaavioiden väsäämistä ja tilastointia, joten olen tästä lukujen pyörittelystä luonnollisesti ihan hillittömissä täpinöissä.
Olen vuoden alusta asti listannut jokaisen ostamani, käyttämäni, saamani ja pois antamani tuotteen. Lukumäärän lisäksi tiedossa ovat tuotteiden nimet, hinnat ja tilavuudet. Edellisenä vuonna erittelin ystäviltä saamani tuotteet markkinointimielessä lähetetyistä, mutta tässä uudessa tilastossa kaikki on niputettu saman sarakkeen alle. Pois annettujen saraketta jäin vuosi sitten kaipaamaan, koska sen avulla purkkivuosta saa todenmukaisemman kuvan. Sen lisäksi uusissa tilastoissa on kunkin tuoteryhmän kohdalla laskettu kokonaissaldo: olenko saanut käytettyä ja lahjoitettua pois enemmän kuin olen hankkinut ja saanut, vai olenko jäänyt pahasti plussan puolelle.
Koostin pitkästä ja sekavasta Exel-taulukosta kolme siistimpää esitystä blogia varten. Ensimmäiseen olen koonnut päivittäisessä käytössä kuluvia tuotteita ja ryhmitellyt ne karkeasti. Kappalemäärän lisäksi taulukossa näkyvät myös millilitrat niiltä osin, kun koin ne kiinnostaviksi ilmoittaa. Kunkin rivin lopussa on tuoteryhmäkohtainen saldo ja taulukon alaosassa kokonaissummat. Toisessa taulukossa on listattu turhemmat tuotteet, joita en katso itselleni välttämättömiksi. Kolmannessa tarkastellaan ainoastaan rahan kulutusta. Ihan kaikki vuoden aikana muistiin merkitsemäni ei näy kahdessa ensimmäisessä taulukossa (esimerkisi hiusvärit ja siveltimet olen jättänyt pois), mutta kolmannessa kaikki on kuitenkin laskettu mukaan.
Päivittäistuotteissa kokonaistulos on ilahduttavasti miinuksella, mikä siis tarkoittaa, että olen onnistunut pääsemään eroon useammasta tuotteesta kuin olen ostanut tai saanut. Olen käyttänyt ja antanut pois yhteensä 194 tuotetta ja ostanut vain 71. Saadut tuotteet kuitenkin heilauttavat loppusummaa ylöspäin niin paljon, että jään lopulta miinukselle vain seitsemän purkin verran.
Parhaiten on sujunut suihkugeelien kanssa, joita on tullut sisään 13 ja poistunut ilahduttavat 18 kappaletta. Kovin huonosti ei ole mennyt millään rintamalla: vain meikinpoistoaineissa (joita ovat kaikki kaksoispuhdistuksen ensimmäisessä vaiheessa käyttämäni tuotteet), kasvokuorinnoissa ja hiuksiin jätettävissä hoitoaineissa olen kasvattanut kokoelmaani useammalla kuin yhdellä putelilla.
Kappalemääräisesti eniten olen ostanut hiuslakkaa ja seerumeita (8), kasvojenpuhdistusainetta, ripsiväriä ja kuivasampoota (6) sekä silmämeikinpoistoainetta ja kasvovoidetta (5), minkä olisin ehkä osannut kertoa ilman taulukkoakin. Eniten olen käyttänyt kasvovoiteita (15), joiden suuri määrä selittyy sillä, että valtaosa on ollut näytekokoja. Tämän voikin päätellä ilmoitetuista millilitroista: rasvaa on mennyt yhteensä noin 6,5 desiä. Seuraavaksi eniten käytössä on kulunut suihkugeelejä (10), kasvojenpuhdistusainetta ja hiuslakkaa (9) sekä seerumeita, käsivoiteita ja kuivasampoota (8).
Huulirasvojen ja hoitoaineiden kohdalla tilastossa on hassu keikahdus: vaikka en ole ostanut yhtään, olen silti saanut käytettyä loppuun kokonaiset kuusi kappaletta. Vääristymä selittyy saaduilla tuotteilla, joista eniten minulle on tullut kasvovoiteita (15, näistä suurin osa juurikin noita mainittuja näytekokoja), toiseksi eniten hoitoaineita (12) ja kolmanneksi eniten vartalovoiteita ja suihkugeelejä (10). Suihkugeelejä olen myös antanut eniten pois (8). Vartalovoiteita ja hoitoaineita (6) olen raskinut lahjoittaa eteenpäin toiseksi eniten, kolmanneksi eniten kasvovoiteita (6).
Hiuslakkaa olen suihkinut päähäni miltei kaksi ja puoli litraa!
Edit 2.1.2014: Kommenteissa ihmeteltiin, kuinka suuria deodorantteja oikein käytän. Taulukossa on näppäilyvirhe, olen kuluttanut loppuun yhden 85 ml deodorantin, en suinkaan lähes litraa. :D Vuoden aikana kokeilussa oli kolme erilaista dödöä, joista yksi päätyi suosikiksi ja kaksi muuta jäi käyttämättä loppuun. Uutta lempparia ehdin ostaa jo toisenkin pullon, mutta se on tällä hetkellä vasta puolivälissä.
Turhiksi tuomitsemieni tuotteiden suhteen kokonaistulos on ihan kamala, erittäin paljon plussalla. Yritin lohduttautua sillä, että olen käyttänyt ja antanut pois yhteensä 224 tuotetta ja ostanut vain 127, mikä sinänsä olisi ihan ok. Turhia tuotteita ei toki tarvitsisi ostaa yhtään, mutta ongelmansa kullakin. Saadut tuotteet heilauttavat tasapainoa jälleen hurjasti. Olen saanut 23 tuotetta enemmän kuin olen yhteensä käyttänyt ja antanut pois. Tarkoittaa siis sitä, että vaikka en olisi tehnyt ainoatakaan ostosta, olisin silti päätynyt plussalle.
Turhuuksien osalta parhaiten on mennyt huulikiiltojen kanssa (-12!), huonosti luomiväreissä (58, olen ostanut ja saanut lähinnä paletteja, mutta olen laskenut taulukkoon yksittäiset napit jokaisesta), kynsilakoissa (29), huulipunissa (19) ja poskipunissa (10). Kynsilakoista innostuinkin tänä vuonna toden teolla, mikä näkyy myös tilastossa. Lakkoja olen ostanut eniten (35), toiseksi eniten luomivärejä (44, ne paletit!) ja kolmanneksi eniten huulipunia (14, WHAT!), joita en edes osaa kunnolla käyttää.
Eniten olen saanut käytettyä pikakuivattavaa päällyslakkaa (4), mikä on kynsilakkaintoilun huomioon ottaen ihan järkeenkäypää. Myös epämääräisiä "muita hiustuotteita" (4), joihin olen laskenut lähes kaikki muotoilutuotteet, on kulunut useampia. Niitä menee päivittäisessä käytössä, mutta en mitenkään huomattavan paljon.
Ilmaiseksi minulle on tullut eniten luomivärejä (83, taas niitä paletteja), toiseksi eniten olen saanut kynsilakkoja (29), kolmanneksi eniten huulipunia (24). Luomivärejä olen myös antanut eniten pois (69), toiseksi eniten kynsilakkoja (32), kolmanneksi eniten huulikiiltoja (27). Kaikissa sarakkeissa isoimmat määrät näyttävät kasautuvan noiden samojen tuoteryhmien kohdalle. Käytettyjen tuotteiden kohdalla taulukossa on monta nollaryhmää, mikä useimmiten tarkoittaa sitä, että minulla on kyseisestä kategoriasta paljon eri tuotteita, joita vaihtelen tiheään tahtiin, eikä siksi yksikään ole kulunut loppuun. Vartalokuorintoja en oikeasti käytä ollenkaan, vaan suosin kuorintakäsineitä.
Rahaa meni suurin piirtein sen verran kuin olin odottanutkin. Viime vuonna yritin osa-aikaisten töiden ja opiskelun vuoksi olla tavallista säästeliäämpi, tänä vuonna kukkaronnyörit olivat löyhemmällä. Keskimäärin kulutin kosmetiikkaan noin 150 euroa kuukaudessa, mikä on vielä reilusti vähemmän kuin mitä keskivertosuomalainen kuluttaa vuodessa. :D Elokuussa tuhlasin kaikkein vähiten, koska heinäkuun palkka oli maksettu etukäteen, ja samalla rahalla oli pärjättävä kaksi kuukautta. Huhtikuussa shoppailin ulkomailla, marraskuussa mielenkiintoisissa bloggaajatapahtumissa ja joulukuussa veronpalautuksilla. Koko vuoden bruttotuloistani kulutin kosmetiikkaan 4,5 prosenttia - kokonaisen prosenttiyksikön vähemmän kuin viime vuonna. ;)
Millainen sinun vuotesi oli? Hurvittelitko vai ostitko maltilla? Käytätkö entiset loppuun ennen kuin ostat uusia?
Itsetutkiskelun kautta on puhdistavaa siirtyä kohti uusia seikkailuja ja tilastoja. Iloista uutta vuotta kaikille!