sunnuntai 29. joulukuuta 2013

365 päivää kosmetiikkaa II

Vuodenvaihteen lähestyessä on jälleen koittanut tilinteon hetki. Viime vuonna aloittamani kosmetiikkatilastoinnin perinne jatkuu, ja taulukot palaavat uudistettuina sekä entistä hienompina! Kokemuksen kautta systeemi on hioutunut paremmaksi ja kosmetiikkakäyttäytymisestäni saa uusien sarakkeiden myötä entistä kokonaisvaltaisemman kuvan. Itse rakastan intohimoisesti arkistomyyräilyä, lomakkeiden täyttämistä, kaavioiden väsäämistä ja tilastointia, joten olen tästä lukujen pyörittelystä luonnollisesti ihan hillittömissä täpinöissä.

Olen vuoden alusta asti listannut jokaisen ostamani, käyttämäni, saamani ja pois antamani tuotteen. Lukumäärän lisäksi tiedossa ovat tuotteiden nimet, hinnat ja tilavuudet. Edellisenä vuonna erittelin ystäviltä saamani tuotteet markkinointimielessä lähetetyistä, mutta tässä uudessa tilastossa kaikki on niputettu saman sarakkeen alle. Pois annettujen saraketta jäin vuosi sitten kaipaamaan, koska sen avulla purkkivuosta saa todenmukaisemman kuvan. Sen lisäksi uusissa tilastoissa on kunkin tuoteryhmän kohdalla laskettu kokonaissaldo: olenko saanut käytettyä ja lahjoitettua pois enemmän kuin olen hankkinut ja saanut, vai olenko jäänyt pahasti plussan puolelle.

Koostin pitkästä ja sekavasta Exel-taulukosta kolme siistimpää esitystä blogia varten. Ensimmäiseen olen koonnut päivittäisessä käytössä kuluvia tuotteita ja ryhmitellyt ne karkeasti. Kappalemäärän lisäksi taulukossa näkyvät myös millilitrat niiltä osin, kun koin ne kiinnostaviksi ilmoittaa. Kunkin rivin lopussa on tuoteryhmäkohtainen saldo ja taulukon alaosassa kokonaissummat. Toisessa taulukossa on listattu turhemmat tuotteet, joita en katso itselleni välttämättömiksi. Kolmannessa tarkastellaan ainoastaan rahan kulutusta. Ihan kaikki vuoden aikana muistiin merkitsemäni ei näy kahdessa ensimmäisessä taulukossa (esimerkisi hiusvärit ja siveltimet olen jättänyt pois), mutta kolmannessa kaikki on kuitenkin laskettu mukaan.


Päivittäistuotteissa kokonaistulos on ilahduttavasti miinuksella, mikä siis tarkoittaa, että olen onnistunut pääsemään eroon useammasta tuotteesta kuin olen ostanut tai saanut. Olen käyttänyt ja antanut pois yhteensä 194 tuotetta ja ostanut vain 71. Saadut tuotteet kuitenkin heilauttavat loppusummaa ylöspäin niin paljon, että jään lopulta miinukselle vain seitsemän purkin verran.

Parhaiten on sujunut suihkugeelien kanssa, joita on tullut sisään 13 ja poistunut ilahduttavat 18 kappaletta. Kovin huonosti ei ole mennyt millään rintamalla: vain meikinpoistoaineissa (joita ovat kaikki kaksoispuhdistuksen ensimmäisessä vaiheessa käyttämäni tuotteet), kasvokuorinnoissa ja hiuksiin jätettävissä hoitoaineissa olen kasvattanut kokoelmaani useammalla kuin yhdellä putelilla.

Kappalemääräisesti eniten olen ostanut hiuslakkaa ja seerumeita (8), kasvojenpuhdistusainetta, ripsiväriä ja kuivasampoota (6) sekä silmämeikinpoistoainetta ja kasvovoidetta (5), minkä olisin ehkä osannut kertoa ilman taulukkoakin. Eniten olen käyttänyt kasvovoiteita (15), joiden suuri määrä selittyy sillä, että valtaosa on ollut näytekokoja. Tämän voikin päätellä ilmoitetuista millilitroista: rasvaa on mennyt yhteensä noin 6,5 desiä. Seuraavaksi eniten käytössä on kulunut suihkugeelejä (10), kasvojenpuhdistusainetta ja hiuslakkaa (9) sekä seerumeita, käsivoiteita ja kuivasampoota (8).

Huulirasvojen ja hoitoaineiden kohdalla tilastossa on hassu keikahdus: vaikka en ole ostanut yhtään, olen silti saanut käytettyä loppuun kokonaiset kuusi kappaletta. Vääristymä selittyy saaduilla tuotteilla, joista eniten minulle on tullut kasvovoiteita (15, näistä suurin osa juurikin noita mainittuja näytekokoja), toiseksi eniten hoitoaineita (12) ja kolmanneksi eniten vartalovoiteita ja suihkugeelejä (10). Suihkugeelejä olen myös antanut eniten pois (8). Vartalovoiteita ja hoitoaineita (6) olen raskinut lahjoittaa eteenpäin toiseksi eniten, kolmanneksi eniten kasvovoiteita (6).

Hiuslakkaa olen suihkinut päähäni miltei kaksi ja puoli litraa!

Edit 2.1.2014: Kommenteissa ihmeteltiin, kuinka suuria deodorantteja oikein käytän. Taulukossa on näppäilyvirhe, olen kuluttanut loppuun yhden 85 ml deodorantin, en suinkaan lähes litraa. :D Vuoden aikana kokeilussa oli kolme erilaista dödöä, joista yksi päätyi suosikiksi ja kaksi muuta jäi käyttämättä loppuun. Uutta lempparia ehdin ostaa jo toisenkin pullon, mutta se on tällä hetkellä vasta puolivälissä.


Turhiksi tuomitsemieni tuotteiden suhteen kokonaistulos on ihan kamala, erittäin paljon plussalla. Yritin lohduttautua sillä, että olen käyttänyt ja antanut pois yhteensä 224 tuotetta ja ostanut vain 127, mikä sinänsä olisi ihan ok. Turhia tuotteita ei toki tarvitsisi ostaa yhtään, mutta ongelmansa kullakin. Saadut tuotteet heilauttavat tasapainoa jälleen hurjasti. Olen saanut 23 tuotetta enemmän kuin olen yhteensä käyttänyt ja antanut pois. Tarkoittaa siis sitä, että vaikka en olisi tehnyt ainoatakaan ostosta, olisin silti päätynyt plussalle.

Turhuuksien osalta parhaiten on mennyt huulikiiltojen kanssa (-12!), huonosti luomiväreissä (58, olen ostanut ja saanut lähinnä paletteja, mutta olen laskenut taulukkoon yksittäiset napit jokaisesta), kynsilakoissa (29), huulipunissa (19) ja poskipunissa (10). Kynsilakoista innostuinkin tänä vuonna toden teolla, mikä näkyy myös tilastossa. Lakkoja olen ostanut eniten (35), toiseksi eniten luomivärejä (44, ne paletit!) ja kolmanneksi eniten huulipunia (14, WHAT!), joita en edes osaa kunnolla käyttää.

Eniten olen saanut käytettyä pikakuivattavaa päällyslakkaa (4), mikä on kynsilakkaintoilun huomioon ottaen ihan järkeenkäypää. Myös epämääräisiä "muita hiustuotteita" (4), joihin olen laskenut lähes kaikki muotoilutuotteet, on kulunut useampia. Niitä menee päivittäisessä käytössä, mutta en mitenkään huomattavan paljon.

Ilmaiseksi minulle on tullut eniten luomivärejä (83, taas niitä paletteja), toiseksi eniten olen saanut kynsilakkoja (29), kolmanneksi eniten huulipunia (24). Luomivärejä olen myös antanut eniten pois (69), toiseksi eniten kynsilakkoja (32), kolmanneksi eniten huulikiiltoja (27). Kaikissa sarakkeissa isoimmat määrät näyttävät kasautuvan noiden samojen tuoteryhmien kohdalle. Käytettyjen tuotteiden kohdalla taulukossa on monta nollaryhmää, mikä useimmiten tarkoittaa sitä, että minulla on kyseisestä kategoriasta paljon eri tuotteita, joita vaihtelen tiheään tahtiin, eikä siksi yksikään ole kulunut loppuun. Vartalokuorintoja en oikeasti käytä ollenkaan, vaan suosin kuorintakäsineitä.

Rahaa meni suurin piirtein sen verran kuin olin odottanutkin. Viime vuonna yritin osa-aikaisten töiden ja opiskelun vuoksi olla tavallista säästeliäämpi, tänä vuonna kukkaronnyörit olivat löyhemmällä. Keskimäärin kulutin kosmetiikkaan noin 150 euroa kuukaudessa, mikä on vielä reilusti vähemmän kuin mitä keskivertosuomalainen kuluttaa vuodessa. :D Elokuussa tuhlasin kaikkein vähiten, koska heinäkuun palkka oli maksettu etukäteen, ja samalla rahalla oli pärjättävä kaksi kuukautta. Huhtikuussa shoppailin ulkomailla, marraskuussa mielenkiintoisissa bloggaajatapahtumissa ja joulukuussa veronpalautuksilla. Koko vuoden bruttotuloistani kulutin kosmetiikkaan 4,5 prosenttia - kokonaisen prosenttiyksikön vähemmän kuin viime vuonna. ;)

Millainen sinun vuotesi oli? Hurvittelitko vai ostitko maltilla? Käytätkö entiset loppuun ennen kuin ostat uusia?

Itsetutkiskelun kautta on puhdistavaa siirtyä kohti uusia seikkailuja ja tilastoja. Iloista uutta vuotta kaikille!

22 kommenttia:

 1. Huh, antaumuksellista! Hirmu mielenkiintoinen kooste. :) Luulen, että kannustit juuri esimerkilläsi minua kokeilemaan samanlaista tilastointia. Tuntekaamme konsepti tästä eteenpäin nimellä "Method Nekku". :)

  Mieleen tuli sellainen kysymys, että tuliko sulle tänä vuonna LivBox? Jos, niin onko ne tuotteet laskettu ostettujen vai saatujen kategoriaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kun kysyit tuosta Livboxista, unohdin mainita. Boksi tuli minulle tammikuusta toukokuulle, ja olen merkinnyt tuotteet yksitellen ostettujen sarakkeeseen. Kun olen niistä maksanutkin. Mietin tilastointia aloittaessani, kannattaisiko boksi merkitä yhdeksi vai viideksi tuotteeksi, ja päädyin jälkimmäiseen. Tein viime vuonna samalla tavalla GlossyBoxille, jota tilasin Ruotsissa asuessani.

   Hienoa, jos innostuit "metodistani"! Jään odottamaan tilastointisi tuloksia. :)

   Poista
 2. Ihan sairaan mielenkiintoinen postaus! Kunpa itsellä riittäisi energiaa tällaiseen, olisi mukava vähän seurata omia kulutustottumuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että muitakin kiinnostaa, itse kun olen ollut tästä jo melkein kohtuuttoman innoissani. :)

   Poista
 3. Kiitos tästä postauksesta! Niin hassua kuin se onkin, on kosmetiikkatilastot mielenkiintoista katsottavaa ja saa totisesti miettimään omaakin kosmetiikankulutusta...

  Oma kosmetiikan ostamiseni vähentyi tänä vuonna ja olen pyrkinyt vähentämään jemmoistani niitä turhuuksia, joita en koskaan käytä ja tuskin tulen käyttämäänkään. Kun marras-joulukuun vaihteessa muutin taas - tällä kertaa asuttuani vain 11 kuukautta asunnossa, vähensin kosmetiikan määrää ennen muuttoa reippaasti. Samoja turhia purkkeja ei kovin monen muuton jälkeen tahdo enää raahata mukana.:)

  Omaa vuottani on leimannut pikemminkin halu löytää juuri ne itselle toimivimmat tuotteet, heräte- ja höpöhöpöostosten vähentäminen ja tosiaan turhan kosmetiikan myyminen ja lahjoittaminen eteenpäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että tykkäsit! Samansuuntaisia ajatuksia on minullakin. Käyn aina aika-ajoin jemmojani läpi, ja pyrin surutta karsimaan kaiken, mille ei ole ollut käyttöä. Olen silti kyllä ostellutkin vaikka mitä, mutta toistaiseksi shoppailusta ei ole tullut morkkista. :)

   Poista
 4. Totean samaa kuin Jonna: jos saisin itseni sitoutuneeksi tällaiseen, tekisi hyvää seurata "omia tilastojaan" :) Mutta ehkä en ole vielä valmis kohtaamaan totuutta, haha.

  beauty-highlights.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totuus voi välillä olla aika karu. :D Mutta suosittelen tilastoinnin kokeilemista, se on tosi mielenkiintoista.

   Poista
 5. Voisin itsekin (ainakin yrittää) ensi vuonna merkitä menojani! Mahtava idea :) Näkisi samalla totuudenmukaisesti paljonko rahaa kosmetiikkaan oikein meneekään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siksi minäkin oikeastaan tämän aloitin. Rahankulutuksen lisäksi on kiinnostava seurata purkkien kulutusta. Pääsee vähän kärryille siitä, mitä oikeasti käyttää ja kuinka paljon.

   Poista
 6. Rispekt :-)! Siis hienoa kun olet jaksanut taulukot värkkäillä. Mielenkiintoista ja olisi omiaan itsellenikin. Terkkuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Näitä on ollut tosi mielenkiintoista myös koota. Kannustan kokeilemaan, jos vähänkään innostaa. :)

   Poista
 7. Mielenkiintoinen postaus! Minäkin ihailen viitseliäisyyttäsi.

  Minun vuoteni on ollut alusta loppuun kamalaa tuhlaamista. Mutta eipä oikeastaan edes kaduta, sillä olen tehnyt tämän omalla luvallani ;)
  Hyvää on ollut se, että olen antanut todella paljon tavaraa eteenpäin ja saanut myös vähennettyä täysin turhaa (lue: tuotteita, joiden ostamista kadut parin paivän päästä) ostamista jonkin verran. Kosmetiikkajemmat, kuten rasvat ym, vievät huomattavasti vähemmän tilaa kuin viime vuonna samaan aikaan, mutta meikkejä on tullut tolkuttomasti lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitäpä sitä katumaan, jos ostokset ovat olleet onnistuneita. :) Oma raha, oma lupa, vai miten se nyt menikään...

   Poista
 8. Olen tässä nyt kahlaillut blogiasi läpi ja tykännyt melkeinpä jokaisesta postauksestasi! Ihanaa, kun olet jaksanut panostaa näihin!
  Olisiko sinulla peitevoide vinkkejä sellaiselle nuorelle opiskelijalle, jonka iho on varsinkin otsasta ja leuasta aika ajoin hyvinkin näppyläinen? Olen itse niin huono lähtemään vain kauppaan ja etsimään sellaista tuotetta, joka olisi suhkot laadukaskin kun ei ole oikein minkäänlaisia kokemuksia meikeistä ja ujouskin sitten estää toisinaan sitä apua hakemasta itse myyjiltä...
  Ja hyvästä peitevoiteesta olisin kyllä valmis maksamaan kyllä, jos vain sellaisen löytäisin :D
  Ja toinen kysymykseni on, että onko sinulla kokemuksia tämän nimisestä huulipuna merkistä: Technic
  Ite sain sellaisen huulipunan tässä vähän aikaa sitten, mutta en ole vielä uskaltanut kokeilla. Siinä on lisätty E-vitamiinia ja värinä taisi olla Bare All :D
  Ja itse en ainakaan koskaan aikaisemmin ole kyseisestä merkistä kuullutkaan.

  T. Neiti Tietämätön :3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta palautteesta, tosi mukava kuulla, että olet tykännyt!

   Olen itse testannut todella vähän peiteiaineita, koska ihoni on aika hyvässä kunnossa ja olen jo pitkään käyttänyt pelkästään Diorin kosteuttavaa Diorskin Nude -peiteainetta. Tykkään siitä todella paljon, mutta en ole varma, onko se paras mahdollinen näppylöiden peittämiseen. Mineraalimeikkipohjia ja -peiteaineita voisit ehkä kokeilla. Niillä saa kerrostamalla hyvinkin paljon peittävyyttä, mutta lopputulos on silti kohtuullisen luonnollinen.

   En ole aikaisemmin törmännyt Technicin meikkeihin, enkä edes tiedä mistä niitä saa. Siinä suhteessa olen siis aivan yhtä tietämätön kuin sinäkin. :) Rohkeasti vain testailemaan, huulipunahan voi olla vaikka kuinka hyvä!

   Poista
 9. Todella mielenkiintoista tilastointia! Pitäisi itsekin varmasti ottaa mallia tästä, kun tilastoin perinteisesti vain loppuneet ja tänä vuonna kyllä myös ostetut. Itselläni tilastojen läpikäynti aiheutti kyllä sen, että ensi vuoden olen tiukasti OSTOLAKOSSA! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuo saatujen ja pois annettujen tilastointi auttaa tosi paljon näkemään kuinka paljon kosmetiikkaa oikeasti päätyy hyllyihin ja sieltä pois. Olisi mielenkiintoista nähdä sinunkin tilastojasi, jos vain uskallat ne paljastaa. :)

   Poista
 10. Hei respect, ihan mahtavaa! Mäkin haluaisin saada vastaavaa tietoa omista lähtevistä ja tulevista. Nyt tilastoin ainoastaan loppuneet tuotteet, enkä lainkaan esim. pois antamiani tuotteita, joita on _paljon_...

  Teetkö siis vain yhteen Exeliin kaiken? Miten muistat merkitä kaiken? Vinkkejä kaivataan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhteen Exeliin teen. Sarakkeissa on vasemmalta oikealle: kuukaudet, ostetut tuotteet, tuotteiden hinnat, käytetyt tuotteet, saadut tuotteet ja pois annetut tuotteet. Hintasarakkeeseen lasken kullekin kuukaudelle välisummat, jotka lopuksi lasken yhteen. Pitäisi ehkä vielä säätää taulukkoa niin, että saisin sieltä suoraan kaikki nuo tässä postauksessa mainitut tuoteryhmätkin, mutta en tiedä onko siinä jo liian suuri työ.

   Muistan merkitä kaiken, kun laitan ostetut tuotteet kuitteineen aina ensin tietokoneen viereen odottamaan tilastointia, sitten vasta kaappiin. Samoin käytetyt tilastoin ensin, sitten vasta roskiin. Pöydälle kertyneistä kasoista voi siis suoraan lukea aktiivisuuteni tämän homman suhteen. :)

   Poista
 11. Mun kommentti ei tainnut koskaan tulla perille, joten totean nyt uudestaan, etta tama oli taas tosi kiinnostava tilastointi. Yhta (tai kahta) asiaa jain vain ihmettelemaan a) miten voi kayttaa vuodessa vain yhden deodorantin ja b) miten iso on 850ml deodorantti? :)

  Viimevuotisesta postauksestasi innostuneena aloitin itsekin kirjanpidon kosmetiikkaostoksista ja kulutuksesta. Haluaisin kuitenkin kysya vinkkeja miten kaytannossa hoidat noitten ostosten/kulutusten kirjaamisen? Yritan itse sailytella kuitteja ja kirjata ne sitten myohemmin Exceliin ja samoiten saastaa loppuneet purkit kunnes ehdin paivittaa tiedot taulukkoon, mutta jotenkin se vaan aina jaa, joten ei ihan tarkkaa tilastoa kylla viime vuodelta syntynyt. Olisiko sulla jotain kaytannon vinkkeja? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä kysymyksiä. :) Käytin vuoden aikana neljää eri deodoranttia, joista vain yhden kokonaan loppuun. Testasin kolmea erilaista alumiinitonta dödöä, joista lopulta vain yksi päätyi päivittäiseen käyttöön. Sitä ostin loppuvuodesta toisenkin, jota en ole vielä ehtinyt käyttää pois. 850 on näppäilyvirhe, hyvä kun huomasit. :) Oikeasti kyseessä on tietenkin 85 ml deodorantti.

   Yksi hyvä käytännön vinkki on tuossa yllä olevassa vastauksessa. Kaikki tuotteet kannattaa aina ensiksi tilastoida, sitten vasta ottaa käyttöön/ heittää roskiin/ laittaa jemmaan/ antaa pois. Kerään tilastointia odottavat purkit kuitteineen aina tietokoneen viereen, josta ne sitten taulukkoon päästyään siirtyvät oikeille paikoilleen.

   Poista

b:section-contents id='footer-2-2'/>