tiistai 13. marraskuuta 2012

Hilpeää humpuukia

Vaikka kaikenlaiset terveysprojektit on yleensä tapana aloittaa vuodenvaihteen tietämillä, starttasin itse omani jo kaksi viikkoa sitten. Stressin, kiireen ja ajoittain krooniseltakin tuntuneen rahapulan vuoksi syömiset ja liikkumiset olivat pitkään olleet retuperällä, minkä lisäksi ankeaa oloa oli usein lääkitty lasillisella tai parilla lauantai-iltaisin. Kyllästyin vetämättömyyteeni ja kohtuullistin kerralla sekä roskaruokailun että muiden myrkkyjen kulutuksen. Kun vielä sain samaan saumaan kokeiltavakseni jännältä kuulostavia detox-laastareita, puhtaampi ja virkeämpi elo oli valmis alkamaan.
Veikeän näköiset Kawase Takara -jalkapohjalaastarit ovat japanilaista alkuperää, Suomessa niitä saa ainakin Nettexiltä ja Hyvinvoinnin Tavaratalosta. Pakkaukset saavat väkisinkin hymyn huulille, Japanissa tuotteiden ulkonäköä suunnitellessa ei varmaan edes tunneta käsitteitä "hillitty" tai "vakuuttava". Vaikka mitäpä tuosta, kyllä minäkin haluaisin saada jalkapohjani noin onnellisiksi. Vasemmanpuoleisessa paketissa on vyöhyketerapeuttisia laastareita neljän vuorokauden tarpeisiin, oikeanpuoleisessa pussissa on vielä yksi pari lisää. Tämä siksi, että suomalaiset ovat japanilaisia kookkaampia, jolloin kehosta puhdistettavia myrkkyjä on luonnollisesti enemmän. ;D
Kuten selkeästi kuvitetusta ohjeesta voi ymmärtää, laastareita laitetaan illalla yksi kumpaankin jalkapohjaan ja niiden annetaan vaikuttaa yön yli. Aamulla sitten venytellään ja herätään virkeänä. Kaunis ajatus on, että laastareissa olevat ainesosat (suomenkielisen tuoteselosteen mukaan "luonnollista viinietikkaa puista ja yrttiuutteita") vetävät yön aikana elimistön kuonat ulos jalkapohjan ihon läpi. Alun perin valkoiset ja puhtaat laastarit ovat aamuun mennessä muuttuneet likaisiksi ja pahanhajuisiksi.
Japanin kieltä taitaville mukana on havainnoillistava kaavio siitä, mihin kaikkiin kehon osiin jalkapohjasta onkaan yhteys. Laastarien toiminta perustuu vahvasti myös siihen, että jalkapohjassa on koko vartalon lymfakierron päätepiste, jonka kautta elimistölle haitalliset aineet luontevasti poistuvat.
Ja tässä sama yksinkertaistettuna kielellisesti lahjattomammalle kansanosalle. Jännittävästi menevät vyöhykkeet järjestyksessä ylhäältä alaspäin. Tahtoo siis sanoa, että jos mielit niin sanotusti tyhjentää pääsi, jalkapohjalaastari kannattaa kiinnittää lähelle varpaita - keskeltä tulevat puhdistetuksi sisäelinten ja keskivartalon kuonat. Jalkojen selluliitit ja muut töhnät puolestaan poistuvat parhaiten kantapään kohdalle kiinnitetyllä laastarilla.
Tältä näyttää suoraan pakasta vedetty puhdas laastari. Minulla oli tapana laittaa laastarit jalkoihin noin tuntia ennen nukkumaanmenoa, jotta suositeltu 8-12 tunnin vaikutusaika tulisi varmasti täyteen. Puhdistin ja kuivasin jalkapohjien ihon, liimasin molempiin laastarit ja laitoin päälle vielä puuvillasukat, vaikka niitä ei kuulemma välttämättä tarvitsisi. Pussia avattaessa laastarit tuoksuvat miedosti happamilta, ja heti niiden teippaamisen jälkeen jalkapohjien iho tuntuu mukavan lämpimältä.
Tällaisilta laastarit näyttivät ensimmäisenä ja toisena aamuna. Väri oli muuttunut vihreäksi ja haju pistävän etikkaiseksi. Haju oli itse asiassa erittäin voimakas, nakkasin yösukkani aina suoraan pyykkikoriin. Väri oli molempina päivinä lähes samanlainen - toisena aamuna vasemman jalkapohjan laastarissa oli vähemmän sotkua kuin oikeasta jalasta otetussa. Iho jäi laastareiden jäljiltä tahmeaksi, ja jalat kehoitetaankin pesemään hyvin myös käytön jälkeen. Oman pseudotieteellisen tutkimukseni nimissä käytin tuon ekstrana tulleen yksittäisen parin heti toisena yönä, jos siinä vaikka olisi ollut jotain muista poikkeavaa.
Kolmannen ja neljännen päivän jälkeen tilanne ei ollut oikeastaan muuttunut, vaan laastarit näyttivät edelleen samanlaisilta, elleivät jopa entistä vihreämmiltä.
Vasta viidentenä aamuna oli nähtävissä muutosta (kuvaottohetkellä laastarit olivat jo ehtineet kuivahtaa), väriä oli enää vain noin puolet entisestä. Kuten jutun otsikostakin voi päätellä, en silti oikein usko tämän johtuvan elimistöni dramaattisesta puhdistumisesta. Detox-laastareiden idea on hauska, mutten niele sitä ihan purematta. Koska lukemani perusteella:
 1. Iho ei läpäise aineita helposti.
 2. Vaikka läpäisisikin, myrkyt poistuvat elimistöstä maksan ja munuaisten kautta, eivät ihon.
 3. Laastareiden väri muuttuu, kun alkujaan kuivatussa muodossa oleva etikka ja yrtit joutuvat kosketuksiin jalkapohjista erittyvän hien kanssa. Sivutuotteena tästä myös pahaa hajua.
 4. Laboratoriotesteissä käyttämättömien ja käytettyjen laastareiden sisältämissä aineissa ei ole havaittu eroa.
Lähteitä täällä, täällä ja täällä.

Muiden käyttäjien kirjoituksista olen saanut lukea laastareiden virkistäneen oloa, parantaneen unen laatua ja puhdistaneen kehoa huomattavasti. Aineenvaihdunta on vilkastunut ja iho on puskenut finnejä. Itse voin allekirjoittaa oikeastaan vain tuon unen parantumisen, mikä melko varmasti johtui lämpimistä sukista. Niillä tosin on sama vaikutus myös ilman laastareita. :) Tuote solahtaa siis kategoriaan "kaikkea ne keksivätkin". Vekkuleilla hymyilevillä jalan kuvilla höystettyjä jänniä vipstaakeja, joissa näyttää tapahtuvan jotain merkillistä.

Mitä mieltä olet, voiko jalkapohja-detox toimia? Oletko kokeillut itse?

* * *

Since I've - once again - gotten into better eating and drinking habits, I decided it was a good time to try these funny little foot detox patches. Foot what, you say? The concept for this Japanese invention is simple: stick a pair of these on the soles of your feet in the evening, wake up well-rested in the morning and examine all the gunk the patches have drained out of your system. Do this four or five nights in a row and you'll be all clean and detoxified. Needless to say, this didn't quite convince me, although the idea was intriguing. Read more here, here or here.

16 kommenttia:

 1. En ole kyllä kokeillut, mutta tämä oli minusta sikäli mielenkiintoista, että joogassakin uskotaan että vanha, huono energia poistuu kehosta nimenomaan jalkapohjien kautta. Eli ehkä nämä uskomukset ovat samaa alkuperää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todennäköisesti ovatkin, vaikka itse en kummastakaan sen tarkemmin ole perillä. Nämä tuntuivat jo ihan perusidealtaan hyvin tyypillisesti aasialaiselta keksinnöltä, tällaiset vyöhyketerapeuttiset yrttilaastarit. Siellä hyvinvointi tuntuu olevan aina niin vahvasti sidoksissa myös henkisyyteen.

   Poista
 2. Tilasin joskus 5 päivän kuurin detox-laastareita eBaysta ja samanlaiset mömmöt jäivät minultakin laastareihin. Niistä ei tullut mitään hajua, joten tuoksut ovat varmastikin niistä yrteistä kiinni.

  En usko että noin lyhyellä ajalla ylipäätään millään tuotteilla on suurempia vaikutuksia kehoon, mutta voishan tämä ehkä jatkuvassa käytössä auttaa.. jos se siis oikeasti poistaa niitä kuona-aineita. Olen myös lukenut jostain, että pelkkä vesi riitti muuttamaan laastarin mönjäiseksi. Mutta sitä en tosiaan tajua, miten se tummuus kuitenkin vähenee käytössä.

  Voisin kokeilla pidemmän ajanjakson laastareita ja sitten muodostaa analyysin, mutta tuolla 5 päivän kokemuksella en kyllä huomannut mitään eroa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kosteuteenhan nuo tosiaan reagoivat, oli se sitten vettä tai jalkahikeä. :) Itse en oikein usko näiden toimivan muuten kuin psyykkisellä tasolla, mikä ei tietenkään ole hullummin sekään. Mielestäni kaikki mikä saa olon tuntumaan paremmalta, toimii - oli syy sitten mikä tahansa.

   Poista
 3. Lähinnä hassut..Menee kategoriaan "uskomushoidot".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vahvasti uskomuksellisiahan nämä varmasti ovat. Ihmismielen voima on kuitenkin ihmeellinen. ;)

   Poista
 4. Hmm.. Vaikutta hieman epäilyttävältä vaikka pakkaukset ovatkin ihania :) Vähän sama juttu kun toi kollageenin juonti joka on todella suosittua aasiassa tällä hetkellä :) xx Carolin Min Boudoir

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä on kyllä jos jonkinlaista villitystä, sekä järkeviä että noita vähän vähemmän fiksuja. Itse tosin olen jäävi arvostelemaan, tilasin juuri netistä hyaluronihappokapseleita sisäisesti nautittaviksi. ;) En muista olenko sanonut, että tykkään blogistasi tosi paljon. En vain ole uskaltanut kommentoida, kun ruotsi ei ole niin sujuvaa ja on tuntunut hölmöltä kirjoittaa englanniksi tai suomeksi. Mutta seuraavalla kerralla sitten... :)

   Poista
 5. Olen käynyt kolme kertaa hydrolymfassa, hoidossa, jossa jalat laitetaan vesialtaaseen, johon johdetaan vaihtovirtasähköä ja lisätään suolaa. Altaaseen kertyy mustanruskeanvihreänkeltaista töhnää, joka kuitenkin nähtävästi on enimmäkseen sähkön, suolan ja veden reagointituotetta. Tosin toisen kerran jälkeen mun pepun ja reisien iho tuntui aivan mielettömän sileältä ja pehmeältä...

  Enemmän kyllä luulen vaikutuksen näissä detox- meiningeissä olevan psykologinen, mutta jos se auttaa, niin mikä ettei :) Lumevaikutus on kai tutkitustikin aika voimakas...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Psykologista vaikutusta ei missään nimessä pidä aliarvioida! Kuten tuolla ylempänä jo kirjoitin, mielestäni kaikki tuotteet, jotka tuntuvat toimivilta, ovat hyviä. Oli se tehokkuus sitten perusteltavissa tai ei. Jos sileästä pepusta tulee hyvä mieli, hydrolymfasta on ehdottomasti ollut hyötyä! :)

   Poista
 6. Musta toi idea on hieno, mutta en minäkään kyllä oikeasti usko, että toimisivat :) Toisaalta ihminen kyllä välillä tarvitsee kuvitteellista hoitoa, joten sen puoleen voisin vaikka kokeilla laastareita..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta kai tarvitsee! Voihan näitä pitää vaikka henkisen puhdistautumisen laastareina, jos ei muuta. :) Ja vaikka tässä nyt hieman skeptisesti näistä kirjoittelin, niin olihan noissa viimeisen aamun lapuissa nyt vissi ero edellisiin. Olivatko sitten jalat hionneet tavallista vähemmän vai mitä, sitä en tiedä. Henkimaailman hommia. ;)

   Poista
 7. Näitähän myydään jossain kuponkiuutisissa... Vasta nimittäin tuli moinen postissa ja naureskelin, kun se läpyskä oli täynnä kaikenlaista höpöhöpöä.

  Sinäänsä en näe mitään pahaa uskomushoidoissa tms. joiden tehoa ei ole todistettu. Siis jos niillä ei esim. korvaa insuliinia tai astmalääkettä (toisin sanoen jos ei leiki hengellään). Jos niihin uskoo ja niistä saa apua, niin ei kai se haitaksikaan voi olla. En siis itse tosiaankaan usko näihin laastareihin, mutta jos ne saa jonkun voimaan hyvin ja olon paremmaksi, niin eipä tuo mitään haittaa tee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei todellakaan, siinä olet ihan oikeassa. Kuponkiuutiset voi tosiaan jättää omaan arvoonsa, mutta "tavallisten" tuotteiden rinnalla on välillä ihan virkistävää käyttää näitä ei-niin-vakavasti-otettavia. En varmaankaan olisi tullut ostaneeksi näitä itse, mutta olen iloinen, että sain mahdollisuuden kokeilla.

   Poista
 8. oli kyllä kiva katsoa noita kuvia laastareista, varsinkin kun syö samalla, että namnam!

  +oon ihan koukussa tähän sun blogiin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, no varmasti herättävät ruokahalun. ;) Kaikki addiktiot eivät ole pahasta, kiva että olet koukuttunut!

   Poista

b:section-contents id='footer-2-2'/>