tiistai 2. lokakuuta 2012

Ihana Andy


"If there wasn’t an Andy Tauer, the world of fine fragrance would have to invent him."
- Michelyn Camen, Fragrantica

Olipa kerran sveitsiläinen kemisti ja molekyylibiologian tohtori, joka kiersi maailmaa kovapalkkaisissa konsultin tehtävissä. Töitä riitti ja elämä oli mallillaan, mutta päivät tuntuivat silti seuraavan toisiaan vähän liian monotonisina. Eräälle lomamatkalle lähtiessään mies pakkasi lähes sattumanvaraisesti mukaansa kirjan, joka kertoi eteerisistä öljyistä, niiden käyttötarkoituksista ja siitä kuinka öljyjä sekoitetaan parfyymeiksi. Kipinä syttyi, ja muutamaa vuotta myöhemmin puulle maistunut konsultointityö oli taakse jäänyttä elämää.

Tänä päivänä hajuvesiharrastajat ympäri maailman odottavat Andy Tauerin jokaista tuoksulanseerausta suurella hartaudella. Monikansallisten parfyymitalojen varjossa vaivihkaa suosiotaan kasvattaneiden niche-merkkien soluttautuessa osaksi valtavirtaa Tauer Perfumes on kiistatta puhutuimpien joukossa. Andyn mukaan firma työllistää 1,5 henkilöä; herra parfymööri itse hoitaa tuoksujen kehittelyn lisäksi myös niiden valmistamisen, pakkaamisen, lähettämisen ja paljon muuta. 

Markkinointikoneiston puuttuessa tuoksumessut, blogit ja puskaradio ovat tehokkaimpia kanavia tehdä merkkiä tunnetuksi. Suomessa tuoksuharrastajien joukko on vielä kohtalaisen pieni, mutta sitäkin aktiivisempi (tsekkaa vaikkapa tuoksufoorumi). Erityisesti Gogolin Nenä -blogin takana häärivä Gogol on ollut hengästyttävän tehokas yhteisöllisen harrastustoiminnan ylläpitämisessä, enkä edes osannut yllättyä, kun hän kertoi kutsuneensa Andyn vierailulle Helsinkiin. Messuilla tutustuneet Gogol ja herra Tauer olivat olleet yhtä mieltä siitä, että tuoksutaiteilijan olisi syytä tulla käymään Suomessa ja tavata samalla täkäläisiä hajuvesientusiasteja.

Elokuun puolen välin tienoilla löysin itseni istumasta Gogolin olohuoneessa nuuhkien innokkaasti paperilappusia ja kuunnellen Andyn tarinointia tuoksujen valmistamisesta. Kunnianarvoisa, mutta huomattavan sympaattinen (ja itse matkansa maksanut) vieras oli tuonut mukanaan näytteitä sekä luomistaan hajuvesistä että niiden raaka-aineista. Me muut istuimme ringissä kierrättäen kädestä toiseen milloin ruusulta, milloin tervalta tuoksuvia näytteitä ja huokaillen ihastuneesti.

Lomamatkalla lukemastaan kirjasta inspiroituneena Andy oli alkanut harjoitella tuoksujen sekoittamista itse ja kenties kemistin taustastaan johtuen oppinut homman melko nopeasti. Ensimmäinen Tauer Perfumesin tuoksu, Le Maroc pour Elle, syntyi tilaustyönä ystävälle, marokkolaisia tuotteita kauppaavaan myymälään. Myyntiä vauhdittamaan syntyi jonkin ajan kuluttua myös toinen Marokko-aiheinen hajuvesi, L'Air du Désert Marocain, joka lopulta räjäytti pankin. Ensimmäistä luomusta lukuun ottamatta yhtäkään Tauer Perfumesin tuoksuista ei ole luokiteltu sukupuolen mukaan, vaan kaikki sopivat sekä miehille että naisille. Tämä on niche-maailmassa oikeastaan ennemmin sääntö kuin poikkeus. Hymähtäen Andy totesikin, että "pour Elle" on itse asiassa jopa hieman hidastanut esikoistuoksun myyntiä.

Ei mennyt kauan, ennen kuin L'Air du Désert Marocain nappasi itselleen viisi tähteä Luca Turinin ja Tania Sanchesin parfyymiraamatussa (Perfumes - The A to Z Guide), mikä viimeistään nosti Tauerit tuoksufanien tietoisuuteen. Hype on sittemmin ollut aikamoista, mutta omien kokemusteni perusteella myös täysin ansaittua.

Tällä hetkellä Tauer Perfumesin valikoimissa on yhteensä viisitoista tuoksua, ja Andyn puheista päätellen lisää on kehitteillä jatkuvasti. Tuoksut on jaettu kolmeen ryhmään: kahdeksan pullon peruskokoelman (Classics) lisäksi tarjolla on pienempien pullojen Homages-sarja, ainoastaan synteettisistä raaka-aineista valmistettu PentaChords-sarja sekä ekslusiivisempi Collectibles-sarja, jossa on toistaiseksi ainoastaan yksi tuoksu. Yleensä Andyn hajuvedet keskittyvät yhteen tai vain muutamaan pääraaka-aineeseen, joiden ympärille kokonaisuus kootaan. Taustalla on usein myös jokin mielikuva tai tarina, mielentila, jonka halutaan välittyvän.

Kaikki kokeilemani Tauer Perfumesin hajuvedet - myös eau de toilette -vahvuiset - ovat voimakkaita ja kestävät iholla kauan. Kuten monet muutkin pienten, itsenäisten firmojen tuoksut, Andyn käsin tehdyt tuotokset ovat varmasti yksilöllisempiä ja todennäköisesti myös laadukkaampia kuin valtaosa suurempien talojen lanseerauksista. Myös sininen, viisikulmainen lasipullo erottuu edukseen, vaikkakin mielleyhtymiä suomalaisten suosikkisuklaaseen ei voi välttää. :D Värillinen lasi suojaa tuoksua valolta paremmin kuin kirkas, kulmikas muoto auttaa saamaan pullosta pitävän otteen.

Itselläni on näytepulloja kuudesta Tauer Perfumesin tuoksusta, alla yritän tällä hetkellä niin kovin vaillinaiselta tuntuvalla sanavarastollani kuvailla niitä lyhyehkösti.

* * *

02 L'Air du Désert Marocain

tuoksuryhmä: oriental spicy
ensituoksu: korianteri, kumina, petitgrain
sydäntuoksu: ruusu, jasmiini
pohjatuoksu: seetri, vetiver, ambra

Kertoman mukaan Tauer Perfumesin lippulaiva sai innoituksensa Marokon-matkalla, aavikkotuulen mukanaan tuomista tuoksuista. Koska mausteiset, aika kuivatkin hajuvedet ovat nykyään kaikkein lemppareimpiani, tämän ensituoksu huumaa minut joka kerta. Pihkainen puu on voimakkaasti läsnä alusta loppuun, vähitellen kuivuus pyöristyy kukkaisuuden kautta makeaksi ambraksi. Ensimmäisellä käyttökerralla olin jopa aavistuksen pettynyt -  suihkin hajuvettä ranteeseeni illalla, aamulla herättyäni mausteisuus oli poissa ja tuoksuin sokerileipomolta. Nykyään rakastan myös lempeän makeaa pohjatuoksua. L'Air du Désert Marocain on varmasti ansainnut joka ikisen kehunsa, siitä on hyvin vaikea olla pitämättä.


03 Lonestar Memories

tuoksuryhmä: woody chypre
ensituoksu: kurjenpolvi, porkkanan siemen, salvia
sydäntuoksu: nahka, sitrus, jasmiini
pohjatuoksu: pihka, tonkapapu, vetiver, santeli

Tämä on testaamistani Tauereista maskuliinisin, mutta viihdyn tuoksussa erinomaisesti. Alku on pihkaisuudessaan hieman samanlainen kuin L'Air du Désert Marocainissa, mutta minut (ja monet muut) Lonestar Memories on valloittanut vahvasti dominoivalla savuisella tervalla. Jos - jostain kummasta syystä - ei pidä tervan tuoksusta, tämä on parasta jättää väliin.

Turvallisemmaksi tuoksu ei varmaankaan voi tulla. Lähes kaikki mielikuvat kumpuavat lapsuudesta: nuotiosavu joulukuusenhakumatkalla (isä tiesi aina hyvän tervaskannon, josta sai tehtyä tulet), mummu pesemässä hiuksiani saunassa tällä sampoolla, pesuhuoneen kylmä ja kostea betonilattia jalkojeni alla, veneen tervaus keväällä, ensimmäinen yö kesämökillä.

Käyttäessäni tätä tuoksua tunnen itseni sanoinkuvaamattoman onnelliseksi. Katson sen riittäväksi perusteluksi täysikokoisen pullon hankkimiselle.

05 Incense Extrême

tuoksuryhmä: oriental woody
ensituoksu: korianteri, petitgrain
sydäntuoksu: frankinsense, iiris
pohjatuoksu: puu, ambra

Hehkutus jatkuu. Lonestarin ohella Incense Extrême on suosikkini näistä kuudesta. Olen heikkona frankincensen (suomennetaan yleisimmin kai olibaanihartsiksi?) tuoksuun, pökerryn ihan jo ajatuksestakin. Classics-linjan viides tuoksu on rakennettu keskiössään tämä jumalainen pihka. Aluksi vähän hartsia, sitten vähän lisää ja lopuksi - hartsia. Olen myyty. Ambra taittaa kuivuutta juuri sopivasti käymättä liian imeläksi.


09 Orange Star

tuoksuryhmä: oriental floral
ensituoksu: mandariini, klementiini
sydäntuoksu: sitruunaruoho, appelsiininkukka
pohjatuoksu: ambra, tonkapapu, vanilja

Tässäpä lämpöinen ja makea sitrustuoksu glögimukin kaveriksi. Ainakin itse assosioin Orange Starin nimenomaan jouluun. Klementiinistäkö johtunee, tai sitten kanelisuudesta. Vaikka tuoksut ovat keskenään hyvinkin erilaisia, tämä muistuttaa Lolita Lempickan L:ää, jossa yhdistyvät herkullisella tavalla appelsiini, kaneli ja vanilja. Jälkimmäinen on paksumpi ja makeampi, Orange Star mausteisempi ja mehukkaampi.

Hei, nyt keksin! Tiedättekö amerikkalaisten omenamehusta valmistaman mausteisen apple ciderin, jota tarjoilevat joulumarkkinoillaan? Jos siihen sekoitettaisiin appelsiinimehua, tuoksu olisi varmasti jotain tällaista.

10 Une Rose Vermeille

tuoksuryhmä: floral fruity gourmand
ensituoksu: sitruuna, bergamotti, laventeli
sydäntuoksu: ruusu, orvokki, vadelma
pohjatuoksu: vanilja, santeli, tonkapapu, ambra

Kuulun itse siihen porukkaan, joille ruusutuoksut ovat yleensä vähän vaikeita (kesällä kuitenkin kirjoitin parista ihan mukavasta). Tämä ei ole ollenkaan hankala. Une Rose Vermeillen ruusu on miellyttävä ja ylellinen, tuoksu tuo mieleeni hotellin pehmeät, puhtaan valkoiset pyyhkeet ja puuterin. Jännittävintä oli, kuinka jonkin aikaa tätä nuuhkittuani kuvittelin elävästi seisovani sen vanhan loistohotellin suurella, lasiovellisella parvekkeella, josta oli näköala merelle. Lattia oli marmoria, ovien kehykset messinkiä, mereltä kävi lämmin tuuli. Parveke oli toisessa kerroksessa, alla avautui puutarha, jossa oli ruusuja, totta kai.

Alun sitruunaisuus on ihastuttavaa, kuin sorbettia. Siitä ja gourmand-luokituksesta huolimatta kokonaisuus ei ole ollenkaan liian makea, päin vastoin. Tuoksu hurmaa ja huumaa, mutta on silti viileän elegantti. Ehkä helpoiten lähestyttävä näistä kokeilemistani, kuitenkin kiinnostava eikä liian pliisu.


PentaChord Verdant

tuoksuryhmä: aromatic green
komponentit: kosteat lehdet, nahka, tupakka, maa, ambra

Ensimmäisellä kerralla en voinut sietää tätä tuoksua. En ollenkaan. Paperilapulle suihkittuna tämä vaikutti lupaavalta, mutta omalla ihollani tuoksuikin luotaantyöntävältä. PentaChordit ovat kuulemma muutenkin olleet vähän vedenjakajia, monet luonnollisten raaka-aineiden ystävät vierastavat näitä täysin synteettisiä sekoituksia. En usko, että oma ällötykseni johtui synteettisyydestä, tämä vain ei toiminut ihollani - tai omaan nenääni - ollenkaan. Haisteluyritykseni saivat aikaan välittömän yökötyksen.

Tätä juttua kirjoittaessani päätin silti rohkaistua testaamaan tuoksua vielä toisen kerran. Ja kas kummaa! Nyt minäkin haistan tuoksusta kosteat lehdet, tupakan ja maan! Ihmeellistä. Tuoksuu kostealle, ummehtuneelle maakellarille. Ihastuin heti.

* * *

Valtaosa edellä mainituista on selkeitä syys- ja talvituoksuja (jos nyt haluaa alkaa kliseisesti lokeroimaan), joten otollisin aika kokeilla Andyn valikoimaa on käsillä juuri nyt. Tauer Perfumesin nettisivuilta saa käteviä viiden sample-koon settejä 25 euron hintaan, eivätkä täysikokoiset pullotkaan ole laatuunsa nähden ihan hirvittävän kalliita (Classics n. 80-85 euroa/50 ml, Homages n. 98 euroa/30 ml, PentaChords n. 104 euroa/50 ml). Tuoksujen ollessa voimakkaita ja valtavirrasta poikkeavia kokeilumahdollisuus on kuitenkin aina tervetullut. Viimeisimmän tiedon mukaan Tauereita voi käydä suihkimassa myös Helsinki 10 myymälässä (Eerikinkatu kolmessa), jei! Jos tuoksujen luominen tai niiden tekijän ajatukset kiinnostavat, kannattaa tsekata myös Andyn blogi täällä

Aikaisemmin Tauereista ovat kirjoittaneet ainakin Gogol, Mohn, Syysviiru, Tiia, ja Vasilisa.
Ettei teksti vain jäisi liian lyhyeksi, takataskussani on vielä pieni ylläri. :) Andyllä oli Suomen-keikallaan mukana peltisiä sample-rasioita, joista heltisi yksi myös arvontaa varten! Lukijoiden kesken menee jakoon paketti, jossa ovat näytteet tuoksuista:
 • PentaChord Verdant
 • 02 L'Air du Désert Marocain
 • 03 Lonestar Memories
 • 09 Orange Star, sekä
 • 10 Une Rose Vermeille

Lisäksi settiin sisältyy tuoksusaippua, joita ei ole tietääkseni edes myynnissä missään. En ole itse päässyt saippuanhaisteluun, mutta ainakin nimensä perusteella Mandarines Ambrées -palan uskoisi tuoksuvan aika mukavalle.

Jos haluat osallistua, kerro kommenteissa, mistä syksyn ja/tai talven tuoksuista pidät eniten. Arvon tuoksupaketin voittajan parin viikon kuluttua, aikaa osallistua on tiistaihin 16.10.2012 klo 24 saakka.
Edit 3.10.2012: Tarkennan vielä, etten tarkoittanut kysymyksellä pelkästään hajuvesiä, jos joku ehti luulla niin. 
Edit 22.10.2012: Ehdin kiireiltäni arpomaan voittajan vasta tänään, onni suosi 36. kommentoinutta anonyymiä (katimaar). Onnea voittajalle, sinulle on laitettu sähköpostia. :)

* * *

Arvontaa lukuun ottamatta tämä postaus ei ollut maksettu tai sponsoroitu. Ajattelin nyt poikkeuksellisesti täsmentää, kun kehut ovat niin vuolaita. Mutta minkäs teet. :) Luonnostelin, kirjoitin ja viilasin tekstiä ainakin kolmen viikon ajan, eikä valmista meinannut tulla millään. Joskus sanat vain eivät riitä.

* * *

Like many other fragrance-minded people, I am completely infatuated with Tauer Perfumes' creations. I was also lucky enough to get to meet Andy Tauer, who flew to Helsinki in August to meet us Finnish perfume enthusiasts. In addition to the fumes, I'm now in love with the man himself, he seems very genuine and warm. I could hardly express my thoughts on his creations in Finnish, so I won't even try to do it in English. They are captivating, you'll have to give them a try. Sample sets are available here.

84 kommenttia:

 1. Viileät ja kuulaat syksyn aamut ovat paras tuoksu kun aurinko on vielä hieman sumun peitossa. En edes tiedä mikä tuoksu siinä on - lehdet? Kosteus? Muuten tykkään kaikesta mausteisesta ja parfyymeistä yleensä valitsen ne voimakkaat ja "raskaat".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja vielä kun kuura vähän ratisee lehdissä, niin ei paremmasta väliä. :)

   Poista
 2. Kardemummasta. Vaikka sitä laitetaan ympäri vuoden maiskuteltaviin pulliin, tuo se mieleeni silti talven. Pidän siitä, että kardemummassa on samaan aikaan viileän raikas ja mausteisen lämmin vivahde.
  Myös puiset ja savuiset tuoksut ovat mieleeni tänä syksynä.

  ps. Olen ikuisesti katkera, etten tavannut Andya livenä. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oman kokemukseni perusteella kaikki kaardemummaa sisältävät hajuvedet ovat ainakin olleet ihania, eli olen samaa mieltä. Puu ja savu ovat myös aina pop.

   Luulen, että hetkesi koittaa vielä, lähdetään vaikka joillekin messuille bongaamaan Andy. :)

   Poista
 3. hmm. en nyt varsinaisesti tiedä että onko tämä syksy tai talvituoksu, mutta tykkään käyttää talvella H2O eau de toilettee.. en pidä raskaista tuoksuista. an-nu at luukku.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskun oikein kylmällä ja kuulaalla ilmalla kaipaan itsekin mieluummin jotain raikasta kuin tuhdin mausteista. Näistä yllä mainituista Tauereista saattaisit ehkä pitää Une Rose Vermeillestä, muut ovat kaikki aika raskasta sarjaa.

   Poista
 4. Ihana postaus ja tekisi nyt tosiaan mieli tuoksutella noita hajuja :)
  Syksyn ja talven tuoksuista suosikkeja on varmaan omenan tuoksu, joko jouluisten mausteiden kanssa tai syksyisenä omenapiirakkana ja lisäksi kynttilöiden tuoksu. Olen aina tykännyt siitä tuoksusta, mikä tulee kun puhaltaa kynttilän sammuksiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toissapäivänä ruokakaupassa tuli vastaan niin ihana omenan tuoksu, että oli pakko haistella jokainen lajike erikseen, jotta löysi lähteen. Ostin puolitoista kiloa omenoita pelkän tuoksun perusteella, ovat onneksi olleet hyvänmakuisiakin. :)

   Poista
 5. En ollutkaan ennen kuullut kyseisestä herrasta, mutta nyt mielenkiintoni heräsi! Oma lempituoksuni nyt syksyllä on ollut Lancomen Midnight Rose, vaikka en tiedä voiko sitä syksy-/talvituoksuksi sanoa. :) Osallistun siis myös arvontaan, olisi todella mieluisaa päästä kokeilemaan kyseisiä hajuvesiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Henkilökohtaisiahan nämä tuoksumieltymykset ovat, toisen kesätuoksu saattaa toiselle olla liikaa talvisinkin. Itse olen assosioinut muutaman keveämmänkin tuoksun joulun aikaan niin, etten pysty ollenkaan käyttämään niitä esimerkiksi keväisin.

   Poista
 6. Kirjoitat tuoksuista todella ihanasti. Näissä kuvauksissa ei todellakaan ole mitään vaillinnaista, päinvastoin. On ilo lukea. :)

  Kun syksy on saapunut, olen käyttänyt hajuvesistäni eniten Lolita Lempickan nimikkotuoksua sekä uutena Rochasin Tocadea (en osaa ihan vielä päättää, mitä pidän tästä tuoksusta, koska siinä on ruusua, joka ei myöskään minulle ole se ihan mieluisin nuotti. Siinä on kuitenkin pohjalla ihastuttava ja lämmin vanilja, josta pidän suuresti). Ja kunhan talvi saapuu, niin otan käyttöön jälleen Dieselin Loverdosen. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuoksujen kuvailu tuntuu kamalan vaikealta, mutta hyvä jos onnistuin edes vähän. Loverdosea olen haikaillut itsellenikin, se on varmaan pakko ostaa vielä joskus. Olen ajatellut, että juuri tuo Lempickan lakritsinen nimikkotuoksu riittäisi siitä kategoriasta, mutta ehkä kaapissani on silti Loverdosen mentävä aukko.

   Poista
 7. Kiitos Nekku ihanasta tarinasta! Olen itse niin vailla uutta suuntaa elämässäni että Andyn tarina inspiroi valtavasti. :)

  En osallistu arvontaan ettei sinun tarvitse lähetellä postia tänne asti jos satun voittamaan :), mutta kerron silti että tämän syksyn tuoksuni (ja makuni) liittyvät kaikki vaahtokarkkeihin ja kurpitsaan. Ostin juuri kaksi tuoksukynttilää, toisen tuoksu on "vaahtokarkit nuotiolla" ja toisen "kermainen kurpitsa". Olen myös syönyt pumpkin pieta, juonut pumpkinin makuista olutta, syönyt valtavasti candy corneja jne. Ihanan amerikkalaisia makuja jotka liittyvät tähän syksyyn täydellisesti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bath and Body Worksista? Harmittaa ihan vietävästi, etten voi olla New Yorkissa joka syksy. Haalisin miljoona kynttilää ja vartalovoidetta, sesonkituoksut ovat tähän aikaan vuodesta niin ihania!

   Jos Tauerit kiinnostavat, pistäydy Min-nimisessä liikkeessä osoitteessa 117 Crosby Street, sieltä pitäisi löytyä. :)

   Poista
 8. Mää en oo ikinä ollu mikään hajuvesihifistelijä, enkä oo koskaan kokenut että syksylle on eri tuoksut kuin kesälle. Kovin montaa hajuvettä en ole elämäni aikana käyttänyt, tai edes kokeillut, koska ei vaan koskaan ole ollut varaa laittaa viittäkymppiä parfyymiin. Kaupan hyllyllä nuuhkiessa ei vaan saa samanlaista fiilistä, kuin omassa käytössä. Ei tee mieli tehdä isoja investointeja sillätavalla.

  Liirumlaarumlaa... En siis osaa vastata arvonnan kysymykseen tuoksuista parfyymeilla. Muutakuin sillä, että mistä syksyn ja talven tuoksUSTA pidän eniten? No syksyn omasta tuoksusta. Muhjuisista lehdistä, lähestyvästä pakkasesta, sateesta ja omakotitalojen piipuista tupruavasta savusta.

  Hajuvedet kuitenkin kiinnostavat, ja joskus kun oon rikas ja kuuluisa televisiokokki (niinpäniin..), niin varmasti hankin erilaisia tuoksuja hyllyn täyteen: omat juhliin, kesään, syksyyn... Sitä ennen täytyy mennä tällä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan tällaisia yleisiä syys-/talvijuttuja hainkin, ihania tuoksuja on tähän aikaan vuodesta joka puolella. :)

   Poista
 9. Ensimmäisen kuuran tuoksu varhain loka-marraskuussa... Kun maa on täynnä oransseja lehtiä ja lätäköissä pieni jää (joka on niin mahtava ritsauttaa rikki;)) Hengitys huurustuu ja ilma on niin raikas että se tuntuu puhdistavan keuhkot.  VastaaPoista
 10. Minusta on viime vuosina tullut ehdottomasti hajuvesien "arkikäyttäjä". Jos unohdan hajuveden töihin lähtiessä, olo tuntuu suorastaan alastomalta. Olen muutenkin jotenkin tarkka ja herkkä hajujen suhteen.

  Odotan jo, että pääsen ottamaan käyttöön oman talvituoksuni, jossa on kookosta. Kookos ja marsipaani ovat lempituoksuni mausteisen kanelinomenan lisäksi.

  -Sanski-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelepa, jos joku vielä yhdistäisi kaikki kolme! Kookos-marsipaani-mausteomena -tuoksu olisi varma hitti (sellainen on todennäköisesti jo tehtykin jossain), ainakin itse ostaisin heti!

   Poista
 11. syksyn suoksuista sateen jälkeinen ilma, kun se on niin puhtaan raikas, ja syksyinen metsä, ne on ensimmäisenä mieleen tulevat mahtavat tuoksut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metsä tuoksuu kyllä ihanalta miltei mihin vuodenaikaan tahansa, mutta erityisesti syksyllä.

   Poista
 12. Kylläpä kuvailit hienosti tuoksuja! Tuota tervantuoksuista ostaisin heti, laittaisin jonnekin esille sen pullon ja nuuhkaisisin ohi kulkiessani... Nyt kun sinä sen sanoit, uskon että tuoksu voi tehdä turvallisen ja onnellisen olon.

  Alkaa ihan harmittamaan, etten voi käyttää hajuvesiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos päädyn ostamaan tervatuoksua kokonaisen pullon, voin antaa näyteputkiloni sinulle. Voit sitten nuuhkia suoraan siitä tai kanssa-asujan iholta. On varmasti myös miesten mieleen.

   Poista
 13. Olen aina pitänyt tutusta kardemumman (äidin tekemä tuore voisilmäpulla <3) ja kaneliomenan tuoksuista (syksyn satokauden omenapiirakat <3).

  Omistamistani tuoksuista palaan aina syksyllä D&G:n nro 3:een.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulipa nälkä. Omenan tuoksu on ihana, etenkin yhdistettynä mihin tahansa mausteiseen. Tänä iltana saattaisi ollakin omenapaistoksen aika...

   Poista
 14. Eniten tykkään kesätuoksuista (kookos ja valkoiset kukat), mutta talvituoksuista ysl:n cinema on ehdoton lemppari diorin midnight poisonin ohella.. Kai se on se patsuli, ruusu ja jasmiini, lämpöä talveen! :)

  -mirtsu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään itsekin Cinemasta ja se on vaniljaisena myös mieheni suosikki. Samoin kuin Midnight Poison. Jälkimmäiseen tarvitsen itse ihan tietynlaisen mielentilan, se on useimpina päivinä jo vähän liiankin paksu makuuni.

   Poista
 15. Kyllä se ihanin tuoksu minunkin mielestä on tuo kaneliomena. Ja joulun seutuun glögin mausteinen tuoksu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, glögi. Onkohan joku jo saanut pullotettua glögin tuoksun? Ostaisin. :)

   Poista
 16. Syksyn kostean kirpeä tuoksu, vaikka olenkin enemmän kesä-immeinen.
  En myöskään osaa enää arvostaa joulua, mutta neilikoiden ja appelsiinin tuoksu saavat flashbackit suoraan lapsuuteen, jolloin joulu oli aina vuoden kohokohta. Tuoksun mukana tunne tulee yllättävän voimakkaana ja tuo tunteet pintaan.

  Vuosia sitten pohdin unelma-ammattiani, jotain erilaista ja sellaista jossa saattaisin oikeasti olla hyvä. Minulla on joskus jopa ärsyttävän tarkka nenä, joten haaveilin vielä joskus tekeväni tuoksuja. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ollenkaan hassumpi unelma-ammatti! Itse olen päästä varpaisiin jouluihminen, alan kuunnella joululauluja jo elokuussa. :) Appelsiini ja neilikka on ihana yhdistelmä, toimii talvessa muutenkin.

   Poista
 17. Tämä oli kyllä ihana postaus! Sun tekstejä on muutenkin aina ilo lukea, kun kirjoitat niin sujuvasti ja käytät kaunista kieltä <3 :)

  Poltan paljon (tuoksu)kynttilöitä syksyisin/talvisin ja lempituoksujani etenkin tuoksukynttilöissä on granaattiomena/mustaherukka, vanilja ja meripihka. Myös kynttilän sammuttamisen jälkeen ilmaan leijailemaan jäävä tuoksu, kuuluu myös mielestäni vuoden pimeimpään aikaan ja on siten aivan ihana.

  Hyasintin tuoksu miellyttää myös nenuani <3 ja ensimmäisten pakkasöiden jälkeen ulkoilmassa tuntuva kirpeä tuoksu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Nonnu, ihanasta palautteesta!

   Olin jo melkein unohtanut hyasintin, se on yksi parhaimmista joulun tuoksuista. :)

   Poista
 18. Jostain syystä rakastan savun tuoksua ulkona kylmässä syys- tai talvi-ilmassa..

  Toinen rakkaus on tietenkin joulun tuoksut, glögi, kuusi, hyasintit yms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos pidät savun tuoksusta, tuo Lonestar Memories olisi varmasti mieleesi. Hoksasin juuri, että yksi syy joulufaniuteeni on varmaan juhlaan liittyvissä tuoksuissa. Kaikki luettelemasti ovat omiakin lemppareitani.

   Poista
 19. Oijoijoi, mun on pakko saada nuo kaikki, ainakin Orange Star. Rakastan sitrustuoksuja, ja appelsiini on ehdoton ykkönen ympäri vuoden. Terva ja havut ovat myös niitä, jotka saavat nenäni vipattamaan, mutta ne ovat minun kastissani enempi talvituoksuja toisin kuin appelsiini, jota suihkin vaateilleni ympäri vuoden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa tosiaan siltä, että tarvitset Tauereita elämääsi. Suosittelen tuollaisen sample-setin tilaamista (ellei sitten onni potkaise tässä arvonnassa ;) ), kaikki viisi tuoksua saa valita itse, ja on ehdottomasti hintansa väärti.

   Poista
 20. Syksyinen vesisade tuoksuu upealle. Semmoselle... jotenkin kirpeän kylmälle, mutta kuitenkin seassa on vielä lämpöä. Vesisateen tuoksu on muutenkin ihan parasta ikinä, vuoden ajasta riippumatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksyiseen vesisateen tuoksuun yhdistyvät usein vielä pudonneet lehdet ja märkä maa, mielestäni voittaa kesäisen tai keväisen sateen mennen tullen. :)

   Poista
 21. Olen täysin hajuvesiummikko, mutta olen ollut huomaavinani, että olen ehkä enemmän kallellani juurikin puisiin/mausteisiin tuoksuihin, niin että jäi todella kutkuttamaan nuo Tauerin tuoksut!

  Syksyn tuoksuista - pidän kovasti syksystä. Se raikkaus, kirpeys, sade... sitä on hirveän vaikea kuvailla. En tiedä osaanko erottaa tuoksua kontekstistaan, se on niin kokonaisvaltaista, ruskan värit, kirpeänviileä ilma ja siihen vielä se sateenjälkeinen tuoksu. <3
  Ei välttämättä mene syksy-kategoriaan, mutta terva on myöskin ihana tuoksu. Ihan pelkkä tervashampoo tai tervanaru on ihanaa nuuhkittavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä varmaan olisivat juuri sinun tuoksujasi, kannattaa kokeilla!

   Poista
 22. Hei, mielenkiintoinen postaus ja kiva arvonta! Syksyn tuoksuja ovat sateen jälkeinen kylmä maa ja kotimaiset omenat. Talvi tuoksuu pakkaselta ja joulun aikaan kuuluu appelsiinin ja neilikan yhdistelmä. T:Poppeli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olisipa jännää, jos pakkasen tuoksun saisi pulloon. Voisi olla mukavan virkistävää kesähelteillä. :)

   Poista
 23. En ollut ikinä kuullutkaan näistä kyseisistä hajuista, en tiedä hajuvesistä mitään kun mennään tuttujen merkkien ulkopuolelle... Mutta kiitos kun valaisit, mä oikeen haistoin noi tuoksut mun pään sisällä! :-D

  Mun lempituoksu on syksyllä kynttilän steariini, vanhan kirjan sivut, kostea maa ja lehdet ja oikeastaan myös huulipunan se sellainen tuoksu koska huulipunaa käytän oikeastaan vain syksyisin :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhat kirjat tuoksuvat niiin hyville! Ollapa oma antikvariaatti, niin voisi elää niiden ympäröimänä joka päivä.

   Poista
 24. Omenoiden tuoksu sekoittuneena kosteaan ilmaan pimeässä syysillassa on jotain todella huumaavaa! Ihanaa kun ainakin omassa asuinkaupungissani jotkut omenapuulliset ihmiset jättävät tien viereen omenoita koreissa "ota tästä, ole hyvä" lapun kanssa =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kelpaisivat minullekin. En ole vielä bongannut ilmaisia omenoita naapurustostamme, täytyy ehkä alkaa tarkkailla ympäristöään järjestelmällisemmin. :)

   Poista
 25. OIJOI! Tuoksut <3

  Parhaita ei hajuvesi- tuoksuja ovat märkä, viileä syysruskainen lehtimatto, ensimmäisen pakkasaamun tuoksu sammaleisessa metsässä, pakkasenpuremat omenat, hehkuviinin mausteinen huuma ja kynttilöitä sytyttäessä tulitikun ensi raapaisu. Myös puusaunan jälkeen puhtaisiin lakanoihin köllähtäminen tuoksuu hyvältä :)

  Hajuvesistä sitten taas vastikään ostamani miniatyyrikokoelma Guerlanin Aqua Allegoria- sarja on ihana. Ihastuin niihin kaikkiin, mutta varsinkin Pamplelune ja Herba Fresca veivät sydämen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aqua Allegorioista tykkään itsekin, minulla on yksi täysikokoinen pullo Figue Iris -tuoksua. Kaikki haistamani viikunatuoksut ovat aina olleet ihania eikä tämäkään tee poikkeusta. :)

   Poista
 26. Koko vuoden paras tuoksu on märkä, multainen maa ja hiljalleen maatuvat lehdet!

  VastaaPoista
 27. Hmm, piti oikein jäädä hetkeksi miettimään mitkä ovat syksyn ja talven parhaita tuoksuja... Kyllä varmaan pitää sanoa, että kotimaiset omenat menee ykköseksi, nuuhkin niitä aina kaupassakin ennenkuin ostan. :) Omppujen mausteeksi käy aina klassinen kaneli, mutta viimeksi laitoin omppupiirakkaan myös inkivääriä ja neilikkaa. Tuli aika mahtis tuoksu ja maku! Nenäni ei ole kauhean hyvin kehittynyt erittelemään tuoksuja, mutta tykkään silti nuuhkutella hajuvesiä, ja näitä spesiaaleja olisi kiva päästä nuuhkimaan. :) -Tiuku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa hyvä vinkki tuo omenapiirakan maustaminen, voin uskoa että oli herkkua!

   Poista
 28. Kiitos ihanasta postauksesta, tätä oli nautinnollista lukea! En osallistu arvontaan, koska minulla on jo melkein noi kaikki samplet ja lisää tulossa. ;-D

  Andyn tuoksut voivat olla vähän vaikeita jos ei ole tottunut voimakkaasti tuoksuviin hajuvesiin. Tauerit kun ovat niin...no, täyttä tuoksua. ;-) Mutta ehdottomasti kannattaa kokeilla, siinä saattaa nimittäin menettää sydämensä. ;-) Tämä vaan vielä vinkkinä kaikille. Pelästyä ei kannata jos ensivaikutelma on pyörryttävä, rohkeasti vaan uudelleen testaukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen täysin samaa mieltä. Kiitän myös kovasti kauniista sanoistasi. Tosi kiva, että teksti onnistui, sitä tehtiin pitkään ja hartaasti. :)

   Poista
 29. Ihanasti kirjoitettu teksti.
  Syys- ja talvi-iltani kruunaavat ainakin glögin lämmin, mausteinen tuoksu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :) Kohta alkaakin jo olla glögiaika, jee!

   Poista
 30. Lemppareitani syksyn tuoksuista on metsä sateen jälkeen ja talvisista tuoksuista uunipuuro-kaneli-yhdistelmä. Lämmin puusauna toimii molempina vuodenaikoina!

  Pullotetuista tuoksuista olen nyt ihastunut Chanelin uuteen Coco Noiriin. Vanhempia syksy-talvilemppareita ovat Lolita Lempicka, Dior Hypnotic Poison ja Chanel Allure ja Allure Sensuelle.

  (sari piste susanna at hotmail piste com)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole puusaunan voittanutta! En itse ole kova saunomaan, mutta puilla lämpiävästä kiukaasta olen aina saanut pehmeimmät löylyt. Tuoksu on myös ihanan rauhoittava.

   Poista
 31. Kyllä se on syksyinen kirpakka tuuli ja juuri ennen kylmän pistävää sadetta leijaileva "jäinen tuoksu".
  Haistaa että kohta alkaa sataa =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä ole tullut ajatelleeksi, että myös ennen sadetta tuoksuu jotenkin erilaiselle. Mutta niinhän sen on oltava. Seuraavan matalapaineen aikaan viritän hajuaistini vähän tarkemmaksi. :)

   Poista
 32. Syksyn parhaat tuoksut ovat rakkaan keittämä kahvin tuoksu aamuisin ja iltainen sade.
  Pullotuoksuista nenää viehättää H&Mn Orange blossom
  Lukutoukka789@hotmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla, että valmiiksi keitetty aamukahvi tuoksuu aina paremmalle kuin parhaimmankaan baristan espresso. :)

   Poista
 33. Syksyn paras tuoksu on sateinen metsä, talven kylmä pakkanen, joka tuoksuu savulta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin tuota pakkasen tuoksua jo aiemmin, että kuinka sen pullottaisi. Piipusta nouseva savu olisikin siihen vielä mainio lisä.

   Poista
 34. Syksyn parhaat tuoksut ovat puiston keltaiset lehdet, sekä sumuiset aamut. :)
  savi-@hotmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sumussa on sitä jotain. Harmaat päivät näyttävät miljoona kertaa kauniimmilta usvaan verhottuina.

   Poista
 35. Glögin ja piparien tuoksu tuo aina mieleen lapsuuden ja iltaisin loistavat jouluvalot kaupungilla :)

  marnouy@hotmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nostalgiatuoksut ovat parhaita! Ja jouluvalot. Ihailin lapsena erityisesti kotipaikkakuntani vaateliikkeen ikkunoita kiertäviä värikkäitä valopalloja, ne olivat pikkutytölle suorastaan maagisen hienoja.

   Poista
 36. Mielenkiinto tuoksuja kohtaan heräsi heti!

  Tulevan kauden tuoksuissa parhaiten mieleen tulee lapsuuden ensimmäiset hiljalleen lämpiävät pakkasaamut puisella kuistilla. Jotain niin raikasta ja kuitenkin täynnä sävyjä.

  katimaar(a)gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, kiva että onnistuin herättämään mielenkiintosi, nämä tuoksut tosiaan ovat tutustumisen arvoisia. :)

   Poista
 37. Sateisen asfaltin tuoksu kaupungin keskustassa syksyisenä iltana - kun katulamppujen valo heijastuu lätäköistä. Toinen syksyinen tuoksu on omenoiden tuoksu sekoittuneena ruohoon. Talven tuoksuista tulee mieleen lapsuuden kevättalvet, kun lumi alkaa sulaa ja multaa paljastuu lumen alta. Tähän kokonaisuuteen kuuluu myös märkien villalapasten kitkerä haju. Olipas kiva kysymys!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnistan omastakin lapsuudestani kevättalven ja märkien lapasten tuoksut! Sellainen vähän tuulinen ja leuto keväinen, mutta vielä luminen sää tuoksuu tosiaan ihan omanlaiselleen. :)

   Poista
 38. Kivan kysymyksen keksit. Mulle tulee ensimmäisenä mieleen kirpeä omena :) Joulun tuoksut muutenkin on ihan kun lemppareita..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulun tuoksuissa ei ole varmaan yhtäkään, joka ei olisi ihana. :)

   Poista
 39. Lempituoksu tuntuu aina vaihtuvan vuodenaikojen mukaan, tällä hetkellä tuntuu ettei ole mitään parempaa tuoksua kuin syyssade, ja sellainen tuoksu mikä on aurinkoisessa syysaamussa, ja suomalaiset omenat.

  toffeenaula@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksyssä on paljon ihania tuoksuja. Viikonloppuna ehdin itse fiilistellä sekä kuivina kahisevien lehtikasojen että märkinä katuun liimaantuneiden lehtien tuoksua. Aurinkoisia syysaamujakin oli oikein kaksin kappalein. :)

   Poista
 40. Minullekin nämä Tauerin tuoksut olivat ihan uusi tuttavuus, mutta kirjoitit niin kiinnostavasti niistä, että mielenkiinto heräsi heti. Täytyy varmaan etsiä tuo sample-paketti käsiini jostain, jos ei onni suosi arvonnassa :)

  Samoja lempparituoksuja on minunkin syksyssäni kuin tässä on jo aiemmin mainittu: omenat, kardemumma, syksyisen raikas ilma ja savun tuoksu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen tuota sample-settiä kyllä ehdottoman lämpimästi! Mukavaa, että onnistuin herättämään mielenkiintosi, nämä tuoksut todella ansaitsevat tulla huomioiduksi. :)

   Poista
 41. Kovasti alkoivat kiinnostamaan nämä Tauerin tuoksut kuin luin kirjoittamasi jutun...hhmmm...paras syystuoksu on mielestäni ensimmäinen kunnon pakkasaamu, kun jäätyneet lätäköt ritisevät jalkojen alla aamulenkillä...tuoksuista tykkään syksyllä ja talvella varsinkin Honoré des Préssin Vamp Á Ny:stä...jospa kerran arpaonni suosis..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vamp á NY on omiakin suosikkejani. Jos pitää siitä, niin melko varmasti nämä Taueritkin uppoavat kuin veitsi voihin. :)

   Poista
 42. Innostun aina jouluisin (ja joulun jälkeen) kittaamaan glögiä oikein urakalla, joten sanoisin lempituoksuni talvella olevan kuuma glögi. Myös kirpeä pakkanen saa ulkoilman tuoksumaan ihanalta! :)
  marja.ra(at)hotmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Glögin tuoksu on yksi parhaimmista. Voisin juoda glögiä kesäisinkin, mutta en ole koskaan jaksanut tehdä juomaa itse, ostanut aina vain valmiita pakkauksia. Onneksi sesonki alkaa juuri olla käsillä. :)

   Poista

b:section-contents id='footer-2-2'/>