sunnuntai 30. joulukuuta 2012

365 päivää kosmetiikkaa

Aloin vuoden 2012 alussa pitää järjestelmällisesti kirjaa kosmetiikankulutuksestani, ja tämän Myyn kirjoittaman postauksen innoittamana halusin sittemmin myös koota kirjanpitoni tilastoiksi. Suurin syy kulutustottumuksieni kartoittamiseen oli uteliaisuus, en ollut koskaan aikaisemmin laskenut montako purkkia kuukaudessa tyhjenee saati mitä ne kaikki maksavat. Rahan säästäminen oli motiiveissa heti kakkosena: alkuvuodesta olin vielä opiskelija täysin ilman tuloja, kevään ja kesän aikana muutto Tukholmasta Helsinkiin vei leijonanosan uudessa työssä ansaitsemistani pennosista. Syksyn tullen rahaa on ollut käytettävissä enemmän - ja on sitä kulunutkin - mutta tottumuksesta en edelleenkään osaa ostella kovin huikentelevaisesti. Siis omasta mielestäni. Seuraavien tilastotietojen perusteella itse kukin voi sitten tehdä omia johtopäätöksiään.
Kappalemääriä listaavassa taulukossa vuoden 2012 kosmetiikka on eritelty neljään sarakkeeseen. Vasemmassa reunassa ovat kuukausittain ostamani purkit ja putelit, joita tuli hankittua keskimäärin 12,7 kuukaudessa. Toukokuuhun saakka tilasin Ruotsissa GlossyBoxia, jonka mukana sain kuukausittain viisi (usein näytekokoista) tuotetta. Mietin, listaisinko GB:n yhdeksi vai viideksi ostokseksi, päädyin lopulta jälkimmäiseen. Eli esimerkiksi tammikuussa ostin boksin ja 13 muuta tuotetta, toukokuussa tein boksin lisäksi vain neljä muuta kosmetiikkaan liittyvää ostosta. Joulukuun tilastossa näkyy ostamani joulukalenteri, jonka kaikki 24 (nekin pääosin näytekokoisia) tuotetta kirjasin ylös, vaikka vähän kirpaisikin.

Seuraavassa sarakkeessa ovat kussakin kuussa käytetyt tuotteet, joita on onneksi jonkin verran enemmän kuin ostettuja: 13,8 kullekin kuukaudelle jyvitettynä. Valitettavasti pakkaa sotkee vielä taulukon oikeassa reunassa listattu, eri tahoilta saamani kosmetiikka. Katsoin aiheelliseksi erottaa toisistaan yrityksiltä ja PR-toimistoilta saadut (PR) ja ystäviltä lahjoiksi saamani (Y). Taulukon perusteella laatikkoni ovat olleet oivallinen loppusijoituspaikka myös kavereiden kosmetiikalle, mitä en toisaalta pane lainkaan pahakseni. Joulukuussa myös saaduissa tuotteissa näkyy selvä piikki: joukossa on useampi pikkujoululahjaksi saatu sekä monta kavereiden kesken vaihdettua. Pois annettuja tai vaihdettuja tuotteita en ole listannut mihinkään, vaikka olisi ehkä pitänyt. Loppuneitahan nekin ovat, tavallaan.

Koko vuoden saldo on siis 128 ostettua - 162 loppunutta + 154 + 101 saatua = 221 uutta tuotetta jo ennestään täysiin kaappehin. Olen hieman hämilläni, että tässä kävi näin, mutta oma ostoskäyttäytymiseni on mielestäni kuitenkin ollut suhteellisen maltillista.
Mitä kaappeihini sitten päätyi? Yllä olevassa taulukossa olen luetteloinut päivittäisessä käytössä kuluvan, itselleni "välttämättömän" kosmetiikan. Ylimmässä osiossa ovat ihonhoitoon käyttämäni tuotteet, keskimmäisessä hiusaineet ja jostain syystä myös suihkugeelit ja saippuat. Alimpana ovat sellaiset meikit, joita joudun ostamaan lisää entisten loputtua. Välttämättömän kosmetiikan listasta on suljettu pois esimerkiksi poskipuna, jota käytän päivittäin, mutten varastoistani päätellen tarvitse lisää enää koskaan. Käytetyt tuotteet ovat vuonna 2012 loppuneita, niitä ei siis ole välttämättä käytetty alusta loppuun 12 kuukauden aikana.

Olen erityisen mielissäni siitä, kuinka hyvin kulutustottumukseni ovat vastanneet todellisia tarpeitani. En yleensä hamstraa päivittäin käyttämiäni tuotteita, vaan ostan uuden kun entiset ovat loppuneet. Poikkeuksena tästä vartalovoiteet ja suihkugeelit, joita tulee poimittua kaappeihin hetken mielijohteesta. Näitäkin lopulta kulutin enemmän kuin ostin. Hiuslakkaa ja kuivasampoota tiesin suihkivani paljon, mutta en välttämättä olisi uskonut käyttäväni niitä tuollaisia määriä (kuivasampoota 1,5 litraa, hiuslakkaa 1,2 litraa) yhden vuoden aikana. Tavallista sampoota meni vähän reilummin kuin hoitoainetta - pesen hiuksiani harvoin ja vaahdotan ne pariin otteeseen kunkin pesukerran yhteydessä. Tällä tahdilla myös saamani reilut kolme litraa sampoota ja lähes neljä litraa hoitoainetta riittänevät hyvin seuraavaksi vuodeksi tai pariksi.
Värikosmetiikka ja muut jutut, joita en katsonut itselleni välttämättömiksi hankinnoiksi, on poimittu tähän taulukkoon. Kasvovettä esimerkiksi en ollut käyttänyt pitkään aikaan, mutta olen taas vähitellen ottanut sen osaksi ilta- ja aamupesurutiinejani. Naamioita ja seerumeja käytän säännöllisesti, mutta ne eivät varsinaisesti ole välttämättömiä. Sama koskee muotoilutuotteita, joita käytän hiuksissani föönauksen pohjalla. Ne ovat aika sekalaista sakkia - kokeilen tuohon hommaan yleensä jokaista mahdollistä tököttiä - siksi siis tuollaisen yleisluontoisen nimikkeen alla. Uusina ryhminä kaappeihini ovat ilmestyneet jo edellä mainitut seerumit sekä hiusöljyt. Kumpiakin olen toistaiseksi saanut useamman kuin ostanut, mutta molemmat ovat osoittautuneet hittituotteiksi ja ovat tätä nykyä säännöllisessä käytössä.

Muistatko vielä huulimeikkienostokiellon, jonka langetin itselleni vähän yli vuosi sitten? Olen pysynyt ruodussa aika hyvin: listalla näkyvä yksi huulikiilto tuli luokseni GlossyBoxissa (eli olen sen suhteen täysin syyntakeeton), huulipunan ostin Lushin Tunteiden loisto -kokoelmasta, kun en vain voinut vastustaa sitä. Mutta joka tapauksessa, kaksi huulimeikkiä koko vuoden aikana, melko hyvin! Muutakaan värikosmetiikkaa ei oikeastaan tullut ostettua, mitä nyt pari kynsilakkaa saattoi lipsahtaa kassan kautta kotiin. Ostettuihin listattu poskipuna tuli sekin GB:n myötä, kajalit ovat päivittäisessä käytössä kuluvia IsaDoran vaaleita Inlinereita.

Meikkivarastoja ovat oikeastaan täyttäneet ainoastaan nuo muualta saadut tuotteet, joita näyttää olevan ihan tuntuvasti. Lisäksi itseäni vähän kummastuttaa tuo hajuvesiosasto, en mielestäni hankkinut niitä tänä vuonna juurikaan. Yhden sain onneksi käytettyäkin, mutta tilalle tuli yhteensä 12 lisää. No, tuoksunpahan ainakin hyvälle, jos ei muuta.

Jaa että mitä maksoi? Kirjasin tunnollisesti ylös jokaisen kulutetun sentin sekä muunsin kruunut, punnat ja dollarit euroiksi. Säästeliäimpänä kuukautena (syyskuu) kosmetiikkaostoksiin kului 50,24 euroa, tuhlaavimmillani olin joulukuussa, jolloin kukkaro keveni jopa 262,89 eurolla. Kahdentoista kuukauden saldoksi tuli yhteensä 1211,3 euroa, mikä on vuoden aikana tienaamistani bruttotuloista noin 5,5 prosenttia. Jos olisin ollut töissä koko vuoden, kosmetiikkaan kuluneen rahan osuus tuloistani olisi ollut noin 3,2 %.

Entäpä ruudun sillä puolen? Oletko koskaan tilastoinut kosmetiikkaostoksiasi? Vaikuttavatko ostamani tai kuluttamani määrät suurilta vain pieniltä suhteutettuna omaan kulutukseesi? Kuinka paljon rahaa käytät kosmetiikkaan?

Näihin pohdintoihin onkin hyvä paketoida vuosi 2012. Iloista uutta vuotta kaikille!

* * *

As you can see, I have been really into statistics lately. :) I wanted to see how many cosmetic products I purchase each month, how many I use up and most importantly, how much money I spend during the year. So I counted them. The tables are perhaps not so informative if you don't know Finnish, but I can explain at least the first one. The first column on the left shows the amount of products purchased (by month), the second one tells how many I managed to empty. The columns on the right are products I received either from friends (Y) or from PR companies (PR). 

And the money? 1211,3 euros in total.

27 kommenttia:

 1. Oi, rakastan lukea näitä listauksia, nämä ovat minusta tosi kiinnostavia! :)

  Itsekin yritin käytettyjen tuotteiden lisäksi listata tänä vuonna myös ostetut, sillä olisin halunnut nähdä että kuinka paljon minulla todella menee rahaa kosmetiikkaan, sillä itselläni ei ole mitään käsitystä. Hyydyin siinä kuitenkin jo alkumetreillä, kun en muistanut merkitä kaikkia ostamiani tuotteita ylös alkuvuoden alehuumassa. :) Sinun luvustasi sain kuitenkin jotakin osviittaa, mutta luulen kyllä että omani on aika paljon pahempi. No, ensi vuonna on taas uusi mahdollisuus tilastoida! :)

  Sinun listassasi kiinnitin huomiota käytettyjen kasvojenpuhdistusaineiden ja kasvovoiteiden määrään: 12 kpl ja 10 kpl. How is that possible? Itseltäni loppui 1 kasvojenpuhdistusaine ja ehkä 3 kasvovoidetta vuoden aikana, ja kuitenkin käytän niitä kaksi kertaa päivässä. :)

  Ja hyvä Nekku, myös värikosmetiikkaa loppui! Huulikiiltojen määrä on tosi kunnioitettava, 6 kpl! Itse en saanut tänäkään vuonna yhtään loppuun, mutta uusia tuli taas aika monta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvojenpuhdistusaineissa ja voiteissa oli mukana paljon näytekokoisia tuotteita, siksi kappalemäärät ovat niin suuria. Jos katsoo noita millilitroja, ne näyttävät ihan realistisilta.

   Itsekin olen mielissäni käytetyn ja ostetun värikosmetiikan suhteesta. :) Huulikiiltojen kanssa minulla oli välissä pieni projektikin, käytin systemaattisesti niitä juuri loppumaisillaan olevia.

   Olisipa kiva, jos sinäkin saisit tehtyä tällaisen ensi vuonna, jään odottamaan mielenkiinnolla!

   Poista
 2. Oih, mä rakastan listoja ja niiden laatimista. Siksipä ahmin postauksesi jokaisen kohdan innolla ja harmittelin miksen tehnyt itse samanlaista listaa. Vaatteet, kengät ja asusteet kokoan exceliin joka vuosi mutta kosmetiikasta en ole tehnyt vastaavia taulukoita koskaan. Ehkäpä aloitan listaamisen tulevana vuonna.

  Ihanaa vuoden vaihdetta ja onnea vuodelle 2013!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä, listat ovat ihania! Pitäisiköhän minun alkaa vastaavasti tehdä listaa vaatteista, kengistä ja asusteista? Ehkäpä. Olisikin hauska tehdä noiden listojen perusteella vertailua tyyli- ja kosmetiikkabloggaajan rahankäytöstä. ;)

   Hyvää uutta vuotta myös sinulle!

   Poista
 3. Tästäpä sainkin hyvän idean vuodelle 2013 - voin nimittäin myöntää ettei meikäläisellä ole HAJUAKAAN miten paljon rahaa kosmetiikkaan ym. menee vuodessa, siis OIKEASTI o_O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei minullakaan aikaisemmin ollut. Olin ehkä aavistuksen yllättynyt, että rahaa kului noinkin paljon, vaikka en kamalasti ostellut mitään "turhaa". Hyvin hyödyllinen listaus siis, aion jatkaa tapaa myös ensi vuonna.

   Poista
 4. Tämäpä oli kiva idea! Voisinkin koittaa toteuttaa saman itse ensi vuonna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toteutapa! Omia kosmetiikkavarastojaan on kyllä mielenkiintoista ja avartavaa tutkailla näin tilastojen valossa.

   Poista
 5. tämä oli ihan loistava postaus! Itse voisin alkaa pitää kirjaa kuinka monta kynsilakkaa tai muita kynsienhoitoon/koristeluun liittyviä tuotteita tulee ostettua kuukaudessa ja paljonko siihen menee rahaa. Ehdottomasti alan pitämään sellaista kun vuosi vaihtuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Olisi kiva päästä kurkkimaan myös muiden listoja. :)

   Poista
 6. Voi ei, mun piti tilastoida kosmekulutukseni tälle vuodelle mutta excelin kanssa takkuillessa se jotenkin jäi... Nyt voisi kyllä ottaa sen projektiksi, kun sponsorituotteitakin on tullut niin paljon etten edes muista kaikkia saamiani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin suositella! Varsinkin noiden kappalemäärien ja millilitrojen kirjaaminen teki kulutuksen seuraamisesta jännää. Vähän yli kahdeksan desiä silmämeikinpoistoainetta tuntuu paljon konkreettisemmalta kuin sellainen "muutama purkki vuodessa".

   Poista
 7. Ei vitsi tää oli mielenkiintoinen!! :) Oikeasti, siis todellakin. Jos sallit, niin pakko kopioida ensi vuodeksi tämä idea itsellekin - olisi todella pelottavaa / mielenkiintoista tietää oman todellisen kulutuksensa, sekä litroissa että euroissa. Ei uskoisi, kuinka paljon esim. kuivashampoota saa menemään kuitenkin vain vuodessa! Ja varsinkin rahallinen kulutus omalta osaltani kiinnostaa, se ei varmastikaan ainakaan jää tuon sun summan alle.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän itsekin tsempata tänä vuonna, että pysyisin suurin piirtein samoissa lukemissa. Olisi tosi hauskaa, jos sinäkin ryhtyisit tilastoimaan! Sen lisäksi, että tämä oli mielenkiintoinen projekti toteuttaa, olisi muiden listoja varmasti vähintään yhtä mielenkiintoista lukea.

   Poista
 8. Mun täytynee kopioida idea. Toivottaasti jaksan koko vuoden!

  VastaaPoista
 9. Mukava postaus :)
  Itsekin aloitan aina tällaisten listojen teon, mutta unohdan sitten muutaman kuukauden jälkeen... Mutta nyt voisi taas yrittää vuoden alusta uudelleen..
  Rahan kulumista on tosin vähän pelottava seurata, mutta varmaan kannattaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla kävi jo mielessä, että jos tilastoisikin tänä vuonna ihan kaikki ylimääräiset ostokset: vaatteet, kengät, korut, kirjat, levyt, leffat - mihin ikinä rahaansa laittaakin. Onnistuisikohan?

   Poista
 10. Mä pidän myös tällaista listaa ja sätin sitten itseäni kuukausittain, kun on tullut osteltua liikaa! :D Tämän vuoden joulukuu on ollut koko historiani surkein kuukausi, koska uusia tuotteita on tullut kasoittain ja olen saanut kulutettua loppuun vain neljä tuotetta. Siis neljä!! Ihan supervähän.. Tammikuussa sitten rupean ''laihikselle'' :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tammikuu on aina parasta laihisaikaa. ;) Voihan olla, että ilman listoja saattaisi tulla osteltua vielä enemmän. Tuollaiset parin loppuneen tuotteen kuukaudet ovat kyllä ärsyttäviä. Vaikka kuinka yrittäisi loppukuusta tsempata, aina ei vain onnistu.

   Poista
 11. Erittäin mielenkiintoinen postaus! Itselläni ei ole aavistustakaan omista numeroistani joten en osaa oikein vertailla mutta kiva idea ensi vuodeksi :) Onneksi näin sen tänä vuonna, enkä ensi vuonna! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuoden alussa voi aina reippain mielin aloittaa uusia projekteja. :) Onnea projektille!

   Poista
 12. Ihan mahtava idea, ja pakko matkia ja alkaa tilastoimaa omaa kulutustani myös!

  VastaaPoista
 13. Mukavaa, että postaukseni inspiroi! :) Menee kyllä tovi, että saan itse tämän vuoden pakettiin, kun kirjanpito ei ole missään taulukossa vaan hienosti listattuna notepadiin, eh.. Pitäis ehkä vihdoin saada asennettua tälle koneelle jotain ohjelmia. 2011 yhteissumma huiteli lähes kahdessa tonnissa, apua mitä tänä vuonna on tullut tuhlattua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, sait minut tuntemaan itseni kohtuulliseksi kuluttajaksi! :D Tuo summan "pienuus" johtui siitä, että tietoisesti hillitsin ostelujani tosi tiukalla kädellä. En edes mennyt kauppoihin alkuvuodesta, kun rahaa ei kertakaikkiaan ollut kuin välttämättömään. Tänä vuonna saattaa olla toinen ääni kellossa, toivottavasti pysyy vielä jotenkin hanskassa...

   Poista
 14. Toshl.com on muuten hyvä sovellus listaamaan kaikkia menoja! Sinne voi myös laittaa mm. säästötavoitteen :)

  VastaaPoista

b:section-contents id='footer-2-2'/>