maanantai 1. huhtikuuta 2013

Gorilla Perfumes 1/3


Käväisin muutama viikko sitten Lushilla tutustumassa tuoksu-uutuuksiin. Tuoksuvista suihku-, kylpy- ja ihonhoitotuotteistaan tunnetulla merkillä on jo vuosia ollut valikoimissaan myös varsinaisia hajuvesiä, tai oikeastaan parfyymeja, sillä näistä tuoksuista on vesimäisyys kaukana.

Nykyiset Lushin tuoksut olivat alun perin myynnissä vuonna 2003 perustetun B Never Too Busy To Be Beautiful -tytäryhtiön kautta, mutta vuodesta 2009 ne ovat olleet osa Lushin omaa valikoimaa. Gorilla Perfumes -nimen alla lanseerattu tuoksulinja on uudistunut tänä vuonna perusteellisesti. Vanhemmista tuoksuista jätettiin myyntiin viisi suosituinta, joiden rinnalle tuotiin yhdeksän (tai ehkä kymmenen, en nyt ole aivan varma) täysin uutta tuoksua. Vanhat suosikit - Breath of God, Imogen Rose, Karma, Lust ja Vanillary - on niputettu Greatest Hits -alaotsikon alle ja niitä myydään tutuissa mustissa pakkauksissa. Uudet tuoksut ovat kepeämmissä, sarjakuvamaisissa pulloissa, joihin olen aivan erityisen ihastunut.

Lopetettuja tuoksuja saa vielä toistaiseksi Lushin brittinettikaupasta, jossa ainakin itse aion asioida heti kun mahdollista. Omassa hyllyssäni on jo ihastuttava The Smell of Freedom, mutta voi olla, että tarvitsen noista edesmenneistä vielä ainakin Gingerin, ehkä myös Dirtyn.


Uusissa tuoksuissa on kussakin kuusi erilaista kokovaihtoehtoa, erikokoiset pullot ovat aina myös hieman erinäköisiä. Hinta vaihtelee koon ja tuoksun mukaan, edullisin pikkupullo maksaa 12 euroa, suurin pullo kalleinta tuoksua yli satasen. Sain yhdeksästä tarjolla olleesta tuoksusta kustakin mukaani pienen näytteen, jotta saatoin tutustua niihin rauhassa. Näytteitä kannattaa muutenkin aina kysellä, varsinkin kalliimpia tuoksuhankintoja harkitessa. Näin tuoksun kanssa voi tehdä tuttavuutta useamman päivän ennen kuin lyö rahansa tiskiin.

Kirjoitan tänään neljästä tuoksusta, seuraavassa osassa paneudun viiteen muuhun. Kolmannen olen varannut noille vanhemmille, sillä nekin toki ansaitsevat huomiota. Kaikki Lushin tuoksut perustuvat tuhdeille eteerisille öljyille, vaikka niissä on jonkin verran myös synteettisiä tuoksuraaka-aineita. Jotkut ovat voimakkaampia, toiset hennompia, kaikki kestävät iholla hyvän aikaa. Muutaman kokeilun perusteella kaikki myös vaikuttavat erittäin laadukkailta.


Ajatus Gorilla Perfumen taustalla on ollut antaa ihmisille vaihtoehtoja ja tutustuttaa korkeatasoisiin raaka-aineisiin. Alun alkaen tuoksujen luojat Mark ja Simon Constantine ajattelivat tuotoksensa nimenomaan vastavoimaksi geneerisille massatuoksuille. Vuonna 2013 lanseeratut New Gorilla Perfume -tuoksut ovat: Devil's Nightcap, Euphoria, Flower's Barrow, Furze, Hellstone, Sikkim Girls, Sun, The Bug ja The Voice of Reason. Britti-Lushilla näyttää olevan myynnissä vielä merellinen Lord of Goathorn, jota ei kuitenkaan Suomen myymälässä näkynyt.


Lisäksi uuteen kokoelmaan kuuluu kaksi suitsuketta iskulauseella "Burn incense, not cars!" Vaikka rauhanomainen protesti on ajatuksena erittäin kannatettava, paatos (vaikkakin humoristinen) vähän nauratti. Tuoksut ovat jasmiini + ylang-ylang (Jasmine Revolution) sekä laventeli + santeli (Lavender Hill Mob), molemmat hyvin suoraviivaisia ja puhtaita. Jasmiinista en kamalasti välitä, mutta laventeli toimi oikein näpsäkästi. Tuo suitsukelaventeli oli nimenomaan sellaista kivan luonnollisen tuoksuista, ei ollenkaan jalkavoidemaista.

No, mennäänpä sitten niihin parfyymeihin.

* * *


Devil's Nightcap 

tuoksuryhmä: chypre floral
ainesosat/nuotit: valkohankajäkälä, tammi, appelsiininkukka, salvia, ylang-ylang

Tuoksu on nimetty Dorsetin Studlandissa jököttävän Agglestonen megaliitin mukaan. Tämän Devil's Nightcapiksi kutsutun järkäleen oli tarun mukaan paiskannut paikoilleen itse Saatana yrittäessään tuhota lähistöllä sijaitsevaa Corfen linnaa. Taikavoimaisena pidetyn kiven inspiroimana syntyi voimakkaan metsäinen tuoksu, jossa on yhdistetty tammea, jäkälää, appelsiininkukkaa ja salviaa.

Yömyssy on kautta linjan voimakkaan puinen ja tervainen, turvatuoksuainesta siis (vrt. Lonestar Memories). Olen ihan heikkona puisiin tuoksuihin, terva ja kaikenlaiset pihkat saavat sydämeni läpättämään. Alkutuoksu on huumaavan vihreä: kuin makaisi kosteassa ja hämärässä metsässä kasvot sammalmättäässä. Saniaisenkin olen haistavinani. Tuoksu on aluksi hieman terävä, mutta pehmenee nopeasti, kun vahva puinen pohjatuoksu tulee esiin.

Mieheni kertoi haistavansa alkutuoksussa valdelmaa - makeahkossa vehreydessä on kieltämättä vähän vattupuskaakin. Hetken iholla lämmettyään tuoksu oli kummankin mielestä selkeästi tervainen ja savuinen. Miellyttävä ja mielenkiintoinen sekoitus metsäisten ja vihreiden tuoksujen ystäville, tervaisuudestaan huolimatta raikas ja hiukan makeakin.


Euphoria

tuoksuryhmä: floral fruity
ainesosat/nuotit: neroli, lime, greippi, ruusu, petitgrain, salvia

Euphoria on kepeä, hyväntuulinen tuoksu. Aromaterapeuttisesti rauhoittava ja ilahduttava sekoitus koostuu erilaisista sitrustuoksuista, ruususta ja salviasta. Pehmeät, vihreät sitrukset jäävät iholla melko kevyeksi, tätä tuoksua on helppo käyttää tilanteessa kuin tilanteessa. Tuoksu ei ole makea, vaan nimenomaan raikas ja tyynnyttävä, voisi kuvitella tämän sopivan täydellisesti kuulaaseen kesäiltaan.

Sitrusöljyt dominoivat eteeristä tuoksua alusta loppuun, ruusu häilyy hentona taustalla. Petitgrain ja salvia tekevät tuoksusta ihanasti maanläheisen ja tavallista kirpakkaa sitrustuoksua mielenkiintoisemman. Jostain syystä mies nyrpisti tälle nenäänsä, mutta itse tykkään kyllä. 


Flower's Barrow

tuoksuryhmä: aromatic
ainesosat/nuotit: geranium (onko tämä nyt sitten pelargonia vai kurjenpolvi?), ruusu, mustaherukka, kamomilla, salvia, timjami

Vihreän ruusuinen Flower's Barrow on saanut innoituksensa niin ikään Dorsetin kreivikunnassa sijaitsevasta rautakautisesta linnoituskukkulasta, joka nykyisin on raunioitunut ja kasvillisuuden peittämä. Tavoitteena on ollut ilmentää nokkosten ja karhunvatukkapensaiden valloittaman raunion tunnelmaa kirpeän kylmänä kevätpäivänä.

Mielikuva on kaunis, mutta toteutus tökkii hieman. Ensinuuhkaisulla tuoksusta pöllähtää esille niin tymäkkä ruusu, etten hetkeen kykene haistamaan mitään muuta. Ehdottomasti ja ensisijaisesti ruusufanin tuoksu, muut lähestykööt varovaisesti. Jonkin ajan kuluttua mukaan liittyy jotain marjaisaa, mitä ilmeisimmin tuota tuoksukuvauksessa mainittua mustaherukkaa, ja tuoksun makeus lisääntyy. Olisin tuoksuun liitetyn tarinan perusteella odottanut jotain maanläheisempää, ehkä jopa hieman tunkkaista, mutta toisaalta ymmärrän hyvin tuon kirpakan kevätsään.

Flower's Barrow'n ruusu ei missään nimessä ole anteeksipyytelevä tai hentoinen, vaan suora, in your face -piikkikaunotar. Yrtit onneksi tasapainottavat tuoksua kivasti ja iholla se pehmenee ihan mukavaksi, mutta näin voimakas ruusu ei istu omaan makuuni kovin hyvin. Ruususta pitäville kyllä suosittelen tätä vilpittömästi - tuoksu on taidolla tehty ja moniulotteinen, kunhan alun tyrmäyksestä pääsee yli.


Furze

tuoksuryhmä: oriental vanilla
ainesosat/nuotit: kookos, vanilja, neroli, furze

Saksan Lushille tämän tuoksun markkinointi voi olla vähän hankalaa, Furze kun tarkoittaa siellä päin jotain aivan muuta kuin kaunista keltaista kukkaa. Englannissa yleisesti tavattavan piikikkään, ikivihreän pensaan uskotaan suojelevan pihamaata kirouksilta ja pahoilta taioilta. Tässä tuoksussa sitä on yhdistetty vaniljaan ja kookokseen, jolloin on saatu aikaan poikkeuksellisen raikas ja helppo kookostuoksu.

En tiedä miltä tuo furze-kukkanen tuoksuu, mutta tästä pullosta päällimmäisinä erottuvat ehdottomasti vanilja ja kookos. Jotenkin tuoksu onnistuu silti välttämään ällömakeuden vaan on pikemminkin vihreä ja raikas, mikä kuulostaa kookostuoksuksi vähän erikoiselta. Toimii silti mainiosti. Tuoksussa on myös hieman mantelista pehmeyttä, tästä on helppo pitää.

Furze ei sekään ole ihan täsmälleen omaan makuuni, mutta moni muu varmasti rakastuu. Kookos jakaa mielipiteitä, mutta niille jotka siitä tykkäävät, suosittelen.

* * *

Nämä kolme viimeistä ovat koko sarjan helpoimmasta päästä, toisessa osassa seuraa vielä jos jonkinlaista myrkkyä! Nyt esitellyistä oma suosikkini on kiistatta Devil's Nightcap, en vain voi vastustaa tervatuoksuja. Euphorian voisin ehkä kuvitella itselleni kesäksi, mutta keveytensä vuoksi se ei olisi ensimmäinen valintani. Flower's Barrow ja Furze ovat molemmat keskittyneet niin voimakkaasti yhden raaka-aineen ympärille, etteivät ne ehkä uppoa ihan kaikille. Ruususta tai kookoksesta pitäville kylläkin. Kaikki sarjan tuoksut ovat suoraan pullosta haisteltuina aika teräviä, ne vaativat hetken iholla pehmentyäkseen.

Poikkeuksellisesti uudet Gorilla Perfumet näyttävät olevan samanhintaisia Suomessa ja ulkomailla, joten jos kiinnostuit, pistäydy mahdollisuuksien mukaan Asematunnelin myymälässä tai nappaa oma pullosi suoraan netistä.

* * *

This year Lush launched nine new fragrances in their line of Gorilla Perfumes. Some of the older ones were discontinued, the most popular five were gathered together as a collection of Greatest Hits. The new scents are inspired by old English myths and legends, music, culture and feeling good. All of the fragrances are pleasantly interesting, well made and have ingredients of the best quality. Not to mention the packaging, I love it! This blog post is part one of a series of three, there's more to come in the near future.

14 kommenttia:

 1. Kiva kun teit postaussarjan näistä :) Mun on pitänyt myös mennä Lushille tutustumaan näihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mene ihmeessä, kannattaa ehdottomasti käydä. :)

   Poista
 2. Melkein tuoksusta viis kun putelit ovat noin pirun hienoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanopa muuta! Tekisi mieli kerätä jokaisesta tuoksusta erikokoinen pullo ja asetella ne nätisti jollekin hyllylle. Jos vain budjetti antaisi periksi...

   Poista
 3. Voi että, Furze on pakko käydä tuoksuttelemassa koska yksinkertaisesti rakastan kookostuoksuja. Olen jo menettänyt sydämeni Honore des Presin Love Coconut -tuoksulle, mutta ehkä tästä voisi löytyä aavistuksen edullisempi vaihtoehto sille? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkäpä, käy kokeilemassa! Olen joskus nuuhkinut tuota HdP:n kookostuoksua, mutta en kyllä nyt muista kuinka se vertautuisi Furzeen. Lushin versio on tosiaan ainakin edullisempi, toivottavasti tykkäät. :)

   Poista
 4. Oi joi! Todella mielenkiintoinen aihe, loppuosatkin vain nopeasti eetteriin kiitos. :D Pullot ovat kyllä veikeitä, ja iso kiitos, että jaksat kirjoittaa noin kattavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi! Yritän naputella seuraavan osan heti kun vain aikaa liikenee, luonnos odottaa jo valmiina. :)

   Poista
 5. Furze täytyy kyllä käydä nuuhkimassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos vähänkin pidät kookoksesta, niin suosittelen!

   Poista
 6. Oihh! Rakastan vanilijan tuoksua.. Täytyy ottaa noista selvää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otapa ihmeessä! Furze ainakin on mukavan vaniljainen.

   Poista
 7. "Kurjenpolvet (Geranium) on koppisiemenisten kasvisuku, joka kuuluu kurjenpolvikasvien heimoon (Geraniaceae). Varsinkin Amerikassa puutarhaväen keskuudessa sukunimeä Geranium on käytetty myös läheisten pelargonien nimenä, mutta niiden tieteellinen nimi on Pelargonium."

  "The family includes both the genus Geranium (the cranesbills) and the garden plants called geraniums, which modern botany classifies as genus Pelargonium, along with other related genera."

  "Linnaeus originally included all the species in one genus, Geranium, but they were later separated into two genera by Charles L’Héritier in 1789."

  "Pelargonium distillates and absolutes, commonly known as "scented geranium oil" are sometimes used to supplement or adulterate expensive rose oils."

  Alkoi itseänikin kiinnostaa, lainaukset ovat Wikipediasta :)
  Itse käsitin tuon niin, että tuoksuihin käytetään lähinnä (tai ehkä jopa ainoastaan?) pelargoneja. Uutetta vain vanhastaan kutsutaan kurjenpolvien nimellä alkuperäisen, vanhan kunnon Carl von Linnén tekemän jaottelun vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olen itsekin miettinyt asiaa useampaan kertaan, tämä selvensi! :)

   Poista

b:section-contents id='footer-2-2'/>