maanantai 29. joulukuuta 2014

365 päivää kosmetiikkaa III

Joulukuu on ollut blogin puolella kovin hiljainen, osittain äkkiseltään kasaantuneiden työkiireiden ja osittain, no, joulun takia. Välipäivät olen viettänyt antaumuksellisesti kyyristyneenä taulukkolaskentaohjelman ääreen, sillä nyt ovat jälleen vuorossa vuodenvaihteen odotetut kosmetiikkatilastot. En tosin yhtään tiedä kuinka odotettuja nämä ovat blogin lukijan kannalta, mutta itse alan malttamattomasti intoilla vuosittaisista taulukoista jo heti tammikuussa. :D Tämän vuoden onnistumisiani ehdin hehkuttaa jo blogin facebookissa, mutta saatoin innostuksissani antaa siellä ehkä vähän väärän kuvan... Mennään siis asiaan.

Viimevuotisesta rahantuhlauksestani äimistyneenä asetin itselleni tammikuussa tiukan tavoitteen: vuonna 2014 saisin käyttää kosmetiikkaostoksiin vain 100 euroa kuukaudessa. Kyllä, se on omalla mittapuullani tiukka, kun mukaan lasketaan jokainen suihkugeeli, hiuslakka ja silmämeikinpoistoaine. Ihan tosi. Lipsuin tavoitteesta tietysti jo heti tammikuussa, joten väljensin sääntöjä hieman. Riittäisi, jos koko vuonna käyttämäni summa jäisi alle 1200 euron, eli keskimäärin alle 100 euroon kuukaudessa. Ja siinä onnistuin! Loppuvuodesta teki ihan helkkarin tiukkaa, enkä välttämättä olisi päässyt tavoitteeseen ilman blogitapaamisten lahjuskasseja ja ystäviltä saatuja almusaippuoita. Kiitos siis niistä, tytöt. :) Tässä käytetyt rahasummat kuukausittain:
Pahimpia olivat odotetusti maaliskuu ja heinäkuu, jolloin olin matkoilla ja ostin ulkomailta kaikkea uskomattoman tarpeellista ja hienoa, jota ei Suomesta saa. Näiden övereiden ansioista sain sitten nuukailla ihan urakalla, mistä esimerkkeinä huhtikuun alle kuuden euron morkkis ja loppuvuoden nyörien tiukennus. Lokakuussa olin varannut muutaman kympin ylimääräistä kauneusmessuja varten, mutta pääsin sieltä kuitenkin melko kohtuullisin ostoksin. Olin oikeasti laskenut käyttäväni koko vuosibudjetin viimeistä euroa myöten, mutta koska hartaasti odottamani Rocky Horror -kokoelma ei koskaan saapunut Helsingin MAC-pisteelle, säästin lopulta muutaman kympin.

Tuotekohtaisissa taulukoissa käytin viime vuonna hyväksi haivaittua systeemiä, jossa jaottelin purkit tarpeellisiin, eli päivittäisessä käytössä kuluviin, ja tarpeettomiin, jonne solahti kaikki värikosmetiikka sekä tuoksut ja muut sellaiset, joita en todellakaan osta tarpeeseen.


Tarpeellisten taulukosta huomaa ihan ensiksi sen, kuinka vähän tuotteita minun oikeasti tarvitsi tänä vuonna ostaa. Erityisesti sampoot, hoitoaineet, käsivoiteet ja huulirasvat ovat sellaisia, joita on parin vuoden aikana tullut ovista ja ikkunoista niin, ettei uusia varmasti tarvitse hankkia vähään aikaan. Kasvovoiteita minulla oli muutama jemmassa ennestään. Eniten olen ostanut meikinpoisto- ja puhdistusaineita sekä hiuslakkaa, ja niitä on myös kulunut aika paljon. Ripsivärini ostan myös itse, vaikka olen saanut monta kokeiltavaksi myös blogin kautta. Jotta tikkusuorat ripseni pysyvät taivutettuina, en koskaan käytä vesiliukoista maskaraa, vaan pitäydyn hyväksi havaitussa luottotuotteessani (Maybellinen The Falsies WP).

Käytettyjä tuotteita oli tänä vuonna kaksi ja puoli kertaa niin paljon kuin ostettuja, mikä lämmittää mieltäni kovasti. Kaikkea muuta on kulunut tasaiseen tahtiin, mutta hiuksiin jätettäviä hoitoaineita en ole lyhyen tukan kanssa tarvinnut. Taidan siirtää ne ensi vuodeksi tarpeettomien listaan. Kuivasampoon, hiuspuuterin ja hiuslakan kanssa en säästellyt tänäkään vuonna, vaan niitä ja muita hiustuotteita meni litratolkulla.

Blogin kautta ja ystäviltä saamissani tuotteissa vuoden 2014 suosikkeja ovat olleet käsivoiteet ja ripsivärit. Varmasti mille tahansa valmistajalle helppoja ja edullisia käyntikortteja molemmat. Kuten sanottua, ripsivärit menivät yhtä lukuun ottamatta käyttämättöminä suoraan eteenpäin, mutta korppukätisenä jemmasin käsivoiteet visusti talteen. Kasvovoiteden lukumäärällisesti suuresta kasasta valtaosa oli pieniä näytekokoja, ja moni niistäkin pääsi parempaan kotiin. Luonnonkosmetiikalle ihonhoidossa oppineena en enää oikein osaa ottaa synteettisempiä voiteita käyttöön.

Tarpeellisten saldo jäi oikein kivasti miinukselle, kokonaiset 12 kappaletta. Tästä on hyvä siirtyä tarkastelemaan turhien tuotteiden taulukkoa. :D

Näistä nyt sen verran, että kasvoöljyt olisivat tänä vuonna jo kuuluneet tuonne edelliseen listaan. Saavat ensi kerraksi vaihtaa paikkaa niiden jätettävien hoitoaineden kanssa. Öljyjä on tullut käytettyä ympäri vuoden, mutta talviaikaan niistä on tullut jo miltei elintärkeitä. Sekoitan yleensä seerumin joukkoon, mikä vauhdittaa molempien tuotteiden imeytymistä.

Kynsilakat olivat taas heikko kohtani. Niiden ostaminen ei tunnu ollenkaan niin paheelliselta kuin muun värikosmetiikan. :D Vaikka onnistuin antamaan lakkapurkkeja paljon pois, niitä tuli myös lisää sen verran, että saldo jäi pahasti plussalle. Luomivärien kanssa meni huomattavasti paremmin, mutta niiden suhteen tilasto on myös hiukan valheellinen. Olen nimittäin laskenut ostettujen ja pois heitettyjen palettien sijasta yksittäiset napit, mikä on kyllä toisaalta paljon parempi tapa kartoittaa luomivärien määrää. Ostetuissa luomiväreissä siis on ainoastaan Barcelonan Sephorasta mukaan tarttunut Urban Decay -paletti, ja käytettyihin olen listannut yhden roskiin lentäneen Coastal Scents -paletin. Saaduissa ja pois annetuissa on mukana sekä paletteja että yksittäisiä luomivärinappeja.

Huulipunia ja hajuvesiä ostin käyttötahtiin nähden aivan liikaa, mutta oikeasti nuo hankinnat eivät harmita yhtään, kun olivat niin kivoja. :) Muuten pysyin ostoksissani maltillisena, ja mahdolliset plussat tulivat saaduista tuotteista. Ilman noita luomivärinappeja kokonaissaldo ei kuitenkaan olisi aivan noin iloista katseltavaa.

Pitäisikö muuten kysilakanpoistoaineen olla tuolla tarpeellisten taulukossa? Sitä ainakin kuluu, mutta toisaalta ne lakatkaan eivät ole kovin välttämättömiä...

* * *

Viime vuoteen verrattuna sekä rahan että kosmetiikan määrät olivat tänä vuonna huomattavasti pienempiä. Säästyneet eurot (639,28!!) ovat tietysti seurausta tarkasta budjetistani, mutta myös tupaan tulleita tuotteita oli kokonaiset 248 vähemmän kuin viime vuonna. Kaksisataaneljäkymmentäkahdeksan. Viimevuotiseen verrattuna itse ostettuja tuotteita oli nyt 95 vähemmän, ja muualta saatuja purkkeja 153 vähemmän. Jälkimmäinen johtuu pitkälti blogin postaustahdin harventumisesta, minkä vuoksi PR-yhteydenottoja tulee nykyisin merkittävästi vähemmän. En ole pannut tätä pahakseni, sillä jo olemassa olevissa purkeissa on niissäkin välillä tekemistä.

Käytetty raha jakautui karkeasti luokilteltuna näin: tarpeellisiin ostoksiin kulutin 411,23 euroa ja tarpeettomiin 742,62 euroa, josta 312,61 euroa ainoastaan hajuvesiin. Sillä tavalla.

Ensi vuodeksi aion tehdä taulukkotiedostostani vieläkin paremman - pitää miettiä mitä uutta tilastoitavaa voisi vielä keksiä. :) Budjettirajoituksista aion luopua, koska ne alkoivat lopulta vain ahdistaa. Tilastot ovat joka tapauksessa hyvä keino tarkkailla omaa kuluttamistaan ja samalla myös vähän hillitsevät shoppailuhimoja.

Miltä sinun tilastosi ja kosmetiikkakomerosi näyttävät? Onko kaikkea tarpeeksi vai vieläkö löytyy jotain hankittavaa? Kärsitkö morkkista vai tuleeko kauneusostoksista vain hyvä mieli?

10 kommenttia:

 1. Aaaa mä niin haluaisin nähdä sun excel-systeemit. Yritin pitää alkuvuodesta tilastoa, mutta se vaan jotenkin jäi... Sitä oli niin työlästä ylläpitää, vaikken ihan hirveesti tullut ostaneeksi mitään. Puhelinsovellus ois varmaan ainoa mikä mulla toimis :D

  Kyllä mulle välillä tulee morkkiskin, mutta ostan niin vähän että yleensä ostamani jutut on todella odotettuja ja toivottuja. Morkkis tulee jos menee ostaneeksi jotain heräteostoksia jotka ei sitten olekaan ihan sitä mitä haluaisi tai tarvitsisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puhelinsovellus olisikin tosi hyvä! Olen itse niin listaihminen, että olen jäänyt tähän tilastointihommaan jo ihan koukkuun. :)

   Poista
 2. Kyllä minä ainakin nautin siitä, että joku kykenee kirjaamaan ostoksiaan/ saamiaan tuotteita ja käytettyjä tuotteita ylös. :D
  Jäin miettimään millaista hiustenhoito ja - laitto tapaa käytät?
  Omat ostokseni ovat useimmiten heräteostoksia ja usein se morkkis tulee myöhemmin. Mutta iloahan niistä on pitkäksi aikaa.. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että tästä on iloa muillekin kuin minulle. :)

   Hiustenlaittopostauksen teinkin ihan äskettäin, kurkkaapa tänne: http://lazydynamitee.blogspot.fi/2014/10/tukka-putkella-12.html

   Poista
 3. Hajuvesiin käytetty raha ei voi ikinä olla väärin. ;)

  Ihan mielettömän mielenkiintoinen listaus taas kerran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En voisi olla enempää samaa mieltä. :) Hajuvesien hankkimisesta siis. Sehän on kuin laittaisi rahaa pankkiin! ;D

   Poista
 4. Tilastot on vielä väsäämättä, mutta loppuneet meinaan taas laskea yhteen. Morkkista morkkista.. Ois hauska kokeilla - jos pystyn - ostolakkoa siihen asti kunnes oikeasti tarvitsee ostaa jokin kosmetuote. Kuinkakohan pitkälle ensi vuotta siinä mentäisiin? Ei ainakaan heti tule mieleen, mikä tuote olisi lähiaikoina loppumassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on muutamakin, joita täytyy ostaa ihan tarpeeseen. Ainakin silmämeikin- ja kynsilakanpoistoaineet ovat taas loppumassa. Ehkä myös pitäisi ostaa uusi kasvojenpuhdistusaine. Eilen kyllä shoppailin kaikenlaista tarpeetontakin, kun oli pakko päästä kuukausia kestäneistä himotuksista! :D

   Poista
 5. Nää on niin kivoja!

  Mulla on vastaavia tilastoja vuodesta 2011 asti, mutta ainoastaan tuo ensimmäinen vuosi päätyi blogiin asti. Ehkä pitäisi ryhdistäytyä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ryhdistäydy! Näitä olisi tosi kiva lukea muistakin blogeista. :)

   Poista

b:section-contents id='footer-2-2'/>