tiistai 21. toukokuuta 2013

Sano A

Vaikka en vielä ole kamalan ryppyinen, lähestyvät pyöreät vuodet ovat saaneet syynämään ihossa tapahtuvia muutoksia entistä tarkemmin. Kasvojeni iho on vielä melko sileä ja kimmoisa, vaikka muutamia juonteita on jo ilmestynyt otsaan (elämän hämmästelystä, ei lasketa!), silmänurkkiin (nauramisesta, ei lasketa!) ja suupieliin (sama kuin edellä, ei lasketa!). Yritän ottaa elämän mukanaan tuomat merkit jatkossakin vastaan avoimin mielin, mutta tietysti toivon, että ihoni tajuaisi säilyä heleänä ja nuorekkaana vielä vuosia.

Olen vakaasti sitä mieltä, että auringolta suojautuminen, säännöllinen kuorinta ja ihon tehokas kosteuttaminen ovat parhaimmat keinot heleän hipiän ylläpitämiseen. Kosmetiikkaentusiastina olen silti loputtoman kiinnostunut kokeilemaan kaikkea uutta ja jännää, minkä vuoksi päätin viime talvena ottaa testiin jonkin retinolivoiteen. Tämä siksi, että retinoidit (A-vitamiinin johdannaisia) keikkuvat sinnikkäästi jokaisen näkemäni "parhaat anti-ageing -ainesosat" -listauksen kärkisijoilla. Tehokkainta on kuulemma retinoiinihappo, jota määrätään reseptillä muun muassa aknelääkkeeksi. Kosmetiikkatuotteissa käytetään yleensä retinolia, joka on edellämainitun hapon alkoholimuoto. Sillä on samankaltaisia ihoa uudistavia ominaisuuksia, mutta teho on laimeampi.


En ole ollenkaan perillä retinolivoiteiden valikoimasta Suomessa,  mutta tiedän, että ne tuppaavat olemaan aika hintavia. Koska kaikki tarvittava löytyy aina iHerbistä, klikkasin itseni suoraan sinne, ja hetken sivulla palloiltuani ostin kokeiltavakseni Life Flow Healthin Advanced Revitalization Creamin. Luultavasti edullisimman hinnan houkuttelemana. Seuraavalla kerralla aion tehdä etukäteistutkimukseni perusteellisemmin, sillä tällainen perinteinen, kierrekantinen purkki on huonoin mahdollinen pakkaus retinolia sisältävälle voiteelle.

Nimittäin, retinolin suurin ongelma on sen herkkyys ilmalle ja valolle - ainesosan teho heikkenee hyvin nopeasti, jos se joutuu altistetuksi jommalle kummalle. Tämän vuoksi voiteet tulisi aina pakata ilmatiiviisiin ja läpinäkymättömiin pumppupulloihin tai tuubeihin ja niitä pitäisi käyttää vain öisin. Voiteessa mahdollisesti mukana olevat antioksidantit, etenkin C- ja E- vitamiinit, voivat suojata retinolia hapettumiselta jonkin verran, mutta pakkausmuoto on oleellisin tekijä. Ihoa uudistavat ominaisuudet eivät myöskään ole suoraan verrannollisia voiteen retinolipitoisuuteen, vaan merkittävintä on, kuinka vakaaksi retinoli on saatu. Retinolia voi kuulemma kapseloida muiden ainesosien sisälle, jolloin se vapautuu hitaammin eikä ole yhtä alttiina valolle ja ilmalle. Myös muut raaka-aineet ja niiden rakenne vaikuttavat oleellisesti voiteen tehoon.

Voin kertoa, että voiteen hapettuminen ei aina ole pelkästään huono juttu. Ahneelle kun voi retinolin kanssa käydä vähän köpelösti. Voidetta on maltettava levittää hyvin ohut kerros, ja etenkin ensimmäisillä kerroilla sitä kannattaa sekoittaa toiseen kosteusvoiteeseen tai kosteuttavaan seerumiin. Eikä MISSÄÄN NIMESSÄ ole järkevää laittaa voidetta kahtena iltana peräkkäin, jos ei ole aikaisemmin totuttanut ihoaan A-vitamiiniin (joko retinolivoiteella tai esimerkiksi beetakaroteenikapseleilla). Ja on ehdottomasti VÄLTETTÄVÄ SILMÄNYMPÄRYSIHOA. Tyhmäninnokkaana mokasin itse: lätkin voidetta reilusti koko kasvoille, ja koska en huomannut muutoksia yhdessä yössä, toistin saman seuraavana iltana. VIRHE (joko on riittävästi isoja kirjaimia?). Seuraavana aamuna ja parin seuraavan päivän ajan kasvojeni ihon päällimmäinen kerros kuoriutui pois suurina riekaleina eikä alla oleva iho ollut siihen vielä valmis. Eriyisesti suun, nenän ja silmien ympärykset olivat miltei vereslihalla ja niitä kirveli ja poltteli todella paljon. Au.

* Tässä vaiheessa voit pysähtyä hetkeksi ja miettiä miltä tuntuisi repiä irti kerros silmänympärysihoa. *

Jatkoin varovaisemmin ja käytin retinolivoidettani vain kerran viikossa. Ihon uudistuminen oli silti niin nopeaa, että kyllästyin pian nyppimään nahanriekaleita kasvoistani ja laitoin rasvapurkin jäähylle. Muistin purkin olemassaolon viime viikolla, puolen vuoden tauon jälkeen, ja päätin kokeilla uudelleen. Ja kuinka ollakaan, tehon heikkenemisen todella huomaa! Voide kihelmöi iholla tuttuun tapaan (kuuluu asiaan), mutta nykyään voin käyttää sitä päivittäin, jopa ilman toisen voiteen tai seerumin apua. Silmänympärysiholle en ole silti uskaltanut sitä levittää kuin joka kolmas ilta. Ihoni näyttää kauniin tasaiselta ja heleältä, minkä lisäksi voide tuntuu pitävän myös pienet näpyt loitolla. Eikä mikään ihme, retinolin kun luvataan (ja ennen kaikkea, monen kohdan osalta on myös todistettu) tekevän kaikkea tätä:

 • nopeuttaa ihosolujen uudistumista ja kuolleiden ihosolujen irtoamista
 • häivyttää hentoja ryppyjä ja maksaläiskiä
 • tehostaa verenkiertoa
 • pienentää ihohuokosia ja arpia
 • edesauttaa kollageenin muodostumista
 • auttaa ihosairauksien, kuten aknen ja atooppisen ihon hoidossa
 • parantaa auringon aiheuttamia vaurioita
 
Muutamia huonojakin puolia on, joten pidä mielessä että retinoli:
 • kuivattaa ihoa
 • herkistää ihoa UV-säteilylle
 • voi olla haitallista sikiölle, eli odottavien ei kannata ottaa riskiä
 • ei sovi kaikkien iholle siedätyksestä huolimatta (aiheuttaa ärsytystä ja hilseilyä)
 
Käyttelen tämän vajaatehoisen purkkini loppuun ja laitan seuraavaksi tilaukseen retinolia tuubissa. Raportoin käyttökokemuksista sitten myöhemmin, jos aihetta on. Minkälaisia kokemuksia sinulla on A-vitamiinivoiteista? Kiinnostaako ollenkaan?

* * *

My experiences with a retinol cream that I ordered from iHerb. Very potent stuff, I must say, not for the reckless. At first, I wasn't fully aware of its skin-renewing abilities and ended up with skin peeling off all over my face. Not pleasant. I stopped using the cream for several months, during which it lost some of its efficiency (retinol oxidises very quickly when exposed to light and air) and is now much better for my skin. It's still working very well, though. However, next time I'll get one that comes in a tube. And try to be more careful with it.

20 kommenttia:

 1. Mitämitämitä? Auttaa atopian hoidossa? Mistä saa ja mitä maksaa?!
  nimim. Naaman hilseilystä eroon haluava

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. IHerbistä saa (iherb.com), ostin itse juuri äskettäin tällaisen toivottavasti toisenlaisessa pakkauksessa olevan: http://www.iherb.com/Skin-By-Ann-Webb-Super-Retinol-Slow-Release-Retinol-Cream-1-fl-oz/47740

   Kannattaa ottaa vielä selvää tuosta, kuinka retinolivoidetta olisi hyvä käyttää atooppisen ihon hoidossa. Kysyä vaikka lääkäriltäkin. Voide nimittäin kuivattaa ihoa jonkin verran, mutta toisaalta auttaa ihosoluja uudistumaan tehokkaasti. Itse en tiedä asiasta enempää, mutta googletellessani törmäsin tuohon tietoon/väittämään.

   Poista
  2. Osaatko sanoa paljon tuossa on retanolia noin prosentuaalisesti? Mietin, uskaltaisiko moista kokeilla silmäkulmien juonteisiin, muuten iho on vielä nuori, mutta silmiin on alkanut tulla ikäviä juonteita.

   Postausta toivoisin myös BHA- sekä AHA-happoihin liittyen, ellet ole jo moista tehnyt! :)

   Poista
  3. Purkissa lukee 1 %, olisiko sen verran? Muuta en osaa arvailla. Kokeilisin silmänympärysiholle hyvin varovaisesti, ehkä kerran, pari viikossa ja johonkin toiseen voiteeseen sekoitettuna.

   BHA- ja AHA-happoja olen sivunnut parin vuoden takaisessa postauksessani aspiriinikuorinnasta. Voit lukea sen täällä: http://lazydynamitee.blogspot.fi/2010/10/superkuorinta.html Voisin paneutua asiaan perusteellisemminkin, jos aikaa liikenee. :)

   Poista
  4. Oliko tuo purkki pumppupullo siis?

   Ah, kiitos, pitää lukaista! :)

   Poista
  5. Aaa, luin liian hätäisesti ja luulin, että tarkoitit tätä tässä tekstissä ollutta. Ann Webbin pumppupullossa olevan voiteen pitoisuuksista en osaa kyllä yhtään sanoa. :/

   Poista
 2. Oho! Kuulostaa aika hurjalta, mutta samalla houkuttelevan tehokkaalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanopa muuta. Nyt on jo täytynyt taas pari päivää pitää taukoa, kun ihoa on vähän aristanut. Että heikommillakin tehoilla saa olla varuillaan. Mutta kyllähän sen nyt tuntua pitää! ;)

   Poista
 3. AUTS! Mutta huh, on ainakin tehokasta :) Kun kuivaihoisena alan kuitenkin rypistyä lähitulevaisuudessa, niin täytyy muistaa tämmöiset voiteet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on tämä meidän kuivaihoisten kirous... Mutta kaikkea ei voi saada, onneksi on rasvat! :D

   Poista
 4. Heti kiinnostuin tuosta iherbin valikoimasta! oliko mitään ongelmia tilatessa? Kauan kesti? Jos oikein ymmärsin tullin sivuilta, niin alle 150e tilaukset ovat tullivapaita.....?

  Kiitos! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. IHerb on tunnettu ja luotettava kauppa, ei ole ollut koskaan mitään ongelmia, muuta kuin että toimitusajat voivat vaihdella jonkin verran. Pari-kolme viikkoa taitaa olla maksimi mitä olen saanut odottaa, joskus on tullut viikossakin.

   Noiden tulliasioiden kanssa kannattaa olla tarkkana kuin porkkana, sillä vaikka tullimaksuja ei tule, arvonlisävero napsahtaa nykyään jo vähän päälle 20 euron tilauksiin (EU:n ulkopuolelta tilattaessa). Vero ei ole suuren suuri, mutta tuollaiset tilaukset saattavat jäädä tulliin vähäksi aikaa, ja ne voi joutua hakemaan postin sijaan sieltä. Tarvittavat tullijutut voi kyllä nykyään hoitaa helposti tullin nettisivuilla, ja sieltä usein kyllä soitellaan, jos aihetta on. Täällä vielä lisätietoa EU:n tullialueen ulkopuolelta tilailusta:
   http://www.tulli.fi/fi/suomen_tulli/julkaisut_ja_esitteet/asiakasohjeet/ostaminen_ulkomailta/tiedostot/019_yksityish.pdf

   Poista
 5. Mä käytän ihan sitä tretoiinia, eli reseptitavaraa. Ihoa sai totutella jonkun aikaa, mutta kun varovaisesti aloitti niin ongelmia ei imaantunut. Voide on muuten pakattu sellaiseen tosi ikävännäköiseen metallituubiin, mutta tietysti se suojelee parhaiten sisältöä. Mutta kauniita purkkeja rakastavana se on niin kamalan ruma kylpyhuoneen hyllyllä! :D

  Itse sain muuten ryppyjen(kin) suhteen huomattavasti parin vuoden tretoiininkäyttöä vakuuttavampia tuloksia Bioeffectilla jo parissa viikossa! On se ihmeaine :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkäsin siitä BioEffectistä ihan hulluna! Ihossani ei tosin ole kovin kummoisia ongelmakohtia, joten en millään osaa perustella itselleni niin kalliin tuotteen hankkimista. Mutta oli ihana lukea, että se oli helpottanut POD:täsi, hienoa!

   Poista
 6. Sinut on haastettu! http://siameselipstick.blogspot.fi/2013/05/tricky-number-11.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Laitan haasteen muistiin, juuri edellisessä postauksessa vastailin samanlaiseen. :)

   Poista
 7. Mä käytin viime talvena differin nimistä reseptivoidetta lievään akneen. Siinä vaikuttava aine on retinoidi nimeltä adapaleeni, eli a vitamiinijohdannainen. Voide piti laittaa juuri ennen nukkumaanmenoa. Koska voide tekee ihosta tosiaan UV herkän käytin voidetta talvella että ihoon ei tulisi mitään damagea auringon valon takia. UV suojaa suositellaan silti vaikka olisi koko päivän sisätiloissa. Ongelmana oli voiteen kuivattava sivuvaikutus + talven kuivattava sivuvaikutus:D Iho oli KUIVA. Siispä se alkoi pukata lisääntyvässä määrin talia joka ei päässyt kuivan pinkeästä ihosta ulos. Tuloksena ihonalaisia ikuisuusfinnejä. En päässyt tästä ongelmasta eroon millään kosteusvoiteella. Voide jäi siis käyttämättä:( Erikoinen juttu oli myös se että iho ei saanut olla yhtään kostea ennen voiteen levittämistä koska muuten se oli aamulla vähän kuin palanut. Mutta tehokasta tavaraa on! :D -Hansu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaapa jännältä. :O Nuo reseptillä määrättävät retinoidit taitavat olla vielä melkoisen paljon vahvempia kuin nämä käsikauppavoiteet. En tiedä, uskaltaisinko itse edes kokeilla...

   Poista
 8. Kiitos tästä postauksesta, olen itse miettinyt retinolivoiteen tilaamista. Millaista tuo mainitsemasi Ann Webbin voide on ollut käytössä?
  miettii Susa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi että vastaaminen on kestänyt, unohduin kesälomalle. Itse asiassa, minulla ei ole hajuakaan tuosta Ann Webbin voiteesta, sillä en ollutkaan tilannut sitä, vaikka luulin niin. Olin ajatellut laittaneeni ostoskoriin A-vitamiinivoiteen, mutta olinkin valinnut C-vitamiiniseerumin (joka muuten on tosi hyvä sekin). :D Ehkäpä ensi kerralla sitten...

   Poista

b:section-contents id='footer-2-2'/>