sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Gorilla Perfumes 3/3

Kun Lush viime vuonna uudisti Gorilla Perfume -tuoksusarjaansa (mietteitä uusista tuoksuista osissa yksi ja kaksi), moni aiemmin myynnissä ollut hajuvesi joutui siirtymään uusien tieltä. Kaikkein suosituimmat kuitenkin säilytettiin valikoimissa ja niputettiin Greatest Hits -nimikkeen alle. Suomessa näistä vanhemmista tuoksuista ovat myynnissä Karma, Imogen Rose, Breath Of God, Vanillary ja Lust. Nettisivuilta bongasin vartalosuihkeena myös Dirtyä, mutta siitä ei ilmeisesti ole meillä myynnissä EdP-versiota. Sain viisi ensin mainittua tuoksua Lushilta nuuhkimis- ja kuvauslainaan, jotta pystyin tutustumaan niihin ajan kanssa.

Kuvaamani tuoksut ovat kiinteässä puikkomuodossa, jossa hajusteet on sekoitettu muun muassa jojobaöljystä ja candelilla-vahasta tehtyyn massaan. Kaikkia on saatavana myös nestemäisinä, joko 30 ml tai 10 ml suihkepulloissa. Oman kokemukseni perusteella kiinteiden parfyymien tuoksu ei ole yhtä intensiivinen kuin nestemäisissä, mutta ne kestävät iholla pidempään.

Hassusti löysin jokaisesta hitistä myös yhteneväisyyksiä noihin uuden sukupolven Gorilloihin. Listasin kuvaukseen myös "sisartuoksut", koska ne tulivat mieleeni niin kummallisen helposti. Tuoksut eivät tietenkään ole identtisiä keskenään, mutta huomattavan samankaltaisia, ainakin omissa mielikuvissani. 

Karma

tuoksuryhmä: citrus aromatic
ainesosat/nuotit: appelsiini, patsuli, mänty, laventeli, sitruunaruoho, mustaherukka, elemi (hartsi)
tuoksupari: Sun

Karmaa on pitkään mainostettu etenkin britti-Lushin myydyimpänä tuoksuna, mitä en kyllä yhtään ihmettele. Metsäinen ja mausteinen sitrustuoksu on kuin isosisko viime keväänä lanseeratulle Sunille, joka oli silkkaa pirskahtelevaa appelsiinikarkkia. Karmassa on mukana sama hedelmäisyys ja melkein haistettavissa oleva mehukkuus, mutta imelyydestä on hiukan karsittu.

Patsuli tuo appelsiinille jännän taustan: tasoittaa ja rauhoittaa, muttei turhaan pyöristä hapokkuutta. Ainesosalle tyypillinen, aavistuksen tunkkainen maakellarin ja mullan tuoksu on läsnä heti ensi nuuhkaisusta. Suoraan puikosta haisteltuna Karma on miltei pelkkää hedelmää, mutta viivyttyään hetken iholla vihreys tulee voimakkaammin esille. Loppumetreillä erotan kanelinkin, joka tekee kokonaisuudesta silmänräpäyksessä syksyisen. 

Alun pirteydestään huolimatta tuoksu on ennen kaikkea hyvin seesteinen ja tuo jostain syystä mieleen höyryisen kylpylän. Myös vahvoja flashbackeja parin vuoden takaiseen Intian-matkaan on havaittavissa. Lempparini näistä viidestä, todennäköisesti hankin tämän täydennykseksi omaan tuoksuhyllyni!

Imogen Rose

tuoksuryhmä: oriental floral
ainesosat/nuotit: ruusuabsoluutti, ruusuöljy, basilika, bergamotti, vetiver, ambrette, tonkapapu, iirisjuuri 
tuoksupari: Flower's Barrow

Lähes jokainen näistä suurista hiteistä on melko suoraviivaisesti koottu yhden raaka-aineen ympärille. Imogen Rose on oodi ruusulle, mutta sellaisena virkistävä poikkeus. Uudet ruusutuoksut tapaavat olla melko makeita ja pirskahtelevia: mukana on vadelmaa, sitruksia, pelargoniaa ja kaikkea muuta jännää ja nuorekasta (paitsi pelargonia ei ehkä ole nuorekas muuten kuin tuoksunsa puolesta...). Noilla kepeillä ruusuilla on toki paikkansa (kesäpuutarhassa!), mutta Imogen Rose on toista maata: varsinainen grand old lady. Hienostunut, puuteria tupsutteleva ja hiuksensa rullaava. Sukulaisilta salaa saattaa joskus mennä pari savukettakin.

Pidemmän päälle makeat ruusut saavat minut voimaan pahoin, mutta tämä tuoksu rauhoittaa. Sopii päiväunille mummon kamarissa seinäkellon nakuttaessa. Posliinikupeista nautitun päiväkahvin kanssa ja pikkuleipien leipomiseen. Ja ehkä myös sinne kesäpuutarhaan, jos muistaa pysytellä lehtimajan varjossa.

Breath of God

tuoksuryhmä: oriental woody
ainesosat/nuotit: neroli, sitruuna, meloni, jasmiini, ruusu, vetiver, santeli, seetri, ambra, myski
tuoksupari: The Voice Of Reason

Breath of Godia kohtaan minulla oli korkeimmat ennakko-odotukset. Tuoksun alkuperäinen versio oli aikoinaan myynnissä Lushin edesmenneen tytärmerkin, B Never Too Busy To Be Beautifulin alla, ja hype sen ympärillä oli aikamoinen. Suurin osa hehkutuksesta syntyi, kun ensimmäinen Breath of God päätyi Luca Turinin ja Tania Sanchezin tuoksuraamattuun saaden täydet viisi tähteä. Itse en ole päässyt haistelemaan alkuperäistä, mutta joidenkin arvioiden mukaan Lushin versio olisi tismalleen samanlainen. Toiset taas väittävät tuoksujen eroavan toisistaan kuin yön ja päivän, niin mene ja tiedä tässä nyt sitten. Molemmat tuoksut ovat Simon Constantinen käsialaa.

Omaan nenääni tämä tässä on ensisijaisesti puutuoksu - hedelmät hengailevat keveinä jossain taustalla. Alussa tuoksu on fiilikseltään erittäin savuinen ja nahkainen, mistä pidän aina. Vartin odottelun jälkeen päästään asian ytimeen ja tuoksu tasaantuu yllättävän harmoniseksi sekoitukseksi hedelmiä, sitruksia, kukkia ja puisia nuotteja.

Kaikesta nettihehkutuksesta huolimatta Breath of God vertautuu mielessäni väistämättä pikkugorillojen The Voice Of Reasoniin. Kilpakumppaneina nämä kaksi ovat loppujen lopuksi aika tasavahvoja, vaikka jälkimmäisen lakritsainen savuisuus ehkä vetoaa minuun enemmän. Breath Of God on hedelmäisyydellään ehkä inasen feminiinisempi, jos nyt sellaista erottelua haluaa tehdä.

Vanillary

tuoksuryhmä: oriental vanilla
ainesosat/nuotit: vanilja, tonkapapu, jasmiini
tuoksupari: Furze

Vanillaryssa ei ole yllätyksiä. Vaaleankeltaisessa puikossa erottuu selvästi pieniä mustia vaniljahippusia ja tuoksu on yhtä herkuttelua alusta loppuun. Jos pidät vaniljasta, tämä on ehdottomasti sinun juttusi. Jos olet kahden vaiheilla, Vanilllarya kannattaa joka tapauksessa testata. Makean tonkapavun ansiosta tuoksu on kuin jäätelössä tai vaniljakastikkeessa, muistuttaen erittäin paljon esimerkiksi The Body Shopin kahden viime joulun Vanilla Blissiä. Pehmeä ja houkuttelevan makea, mutta täysin vailla ikäville vaniljatuoksuille tyypillistä pistävyyttä.

Kuvauksessa povattu jasmiini häilyy taka-alalla, mutta ei varsinaisesti erotu tuoksusta. Sen roolina on lähinnä tuoda mukaan syvyyttä ja rakennetta, jottei vaniljassa lilluminen kävisi ylimakeaksi.

Lust

tuoksuryhmä: floral
ainesosat/nuotit: jasmiini, ylang-ylang, ruusu, vanilja, santeli
tuoksupari: Sikkim Girls

Jasmiinista puheen ollen, Lust on sitten ihan sitä itseään. Jasmiini on minulle edelleen vaikea tuoksu, eivätkä muutkaan (valkoiset) kukat ole sieltä helpoimmasta päästä. Vaikka Lust on erittäin, erittäin voimakas, siinä on onnistuttu yhdistelemään erilaisia kukkaistuoksuja ihan miellyttävästi. Mitä kauemmin tuoksua nuuhkii iholta, sen paremmin sitä alkaa ymmärtää. Silti se jää vielä kauaksi suosikeistani. 

Näillä voimakkaan huumaavilla kukkaissekoituksillakin on toki ystävänsä, eli rohkeasti vain kokeilemaan. Jos pidät Sikkim Girlsistä, tämä voi myös olla heiniäsi.

* * *

The Smell Of Freedom

tuoksuryhmä: woody spicy
ainesosat/nuotit: sitruunaruoho, neroli, jasmiini, inkivääri, takkapuut, neilikka, mustapippuri, santeli, oud, iirisjuuri

Bonuksena vielä yksi edesmennyt ihanuus, jonka onnistuin pelastamaan loppuunmynnistä ennen tuoksujen uudistamista. Kymmenen millilitraa täydellisyyttä nimeä myöten, eli The Smell Of Freedom.

Tuoksu on hyvin, hyvin kuiva ja mausteinen sekä sitruksinen. Ei sokerista makeutta tai vaniljaista pehmeyttä, ainoastaan kipakuudellaan lämmittäviä, ihania ainesosia. Jo Malonen Nutmeg & Gingerin ohella tämä on lempituoksuni sydäntalven pimeisiin iltoihin.

Sitruunaruoho ja neroli aloittavat pirteästi ja säilyvät vahvoina loppuun saakka. Myös pippuri ja inkivääri hyppäävät nenälle heti aluksi, ja ensivaikutelma tuoksusta onkin melko terävä ja kirpeä. Hiukan iholla istuttuaan kokonaisuus muuttuu maanläheisemmäksi, mutta tunkkaisuudelta ja raskaudelta vältytään. Tykkään käyttää tätä talvisin sekä töissä että juhlissa. Erikoisuudellaan The Smell Of Freedom on joka tapauksessa aina jonkinlainen statement. Lisäksi spray-pullossa oleva tuoksu on todella voimakas: arkena riittää yksi suihkaus niskan puolelle, iltaisin lisään toisen myös kaulalle.Onko sinulla lempparia Lushin mustapulloisista klassikoista? Mitä tahtoisit kokeilla?

10 kommenttia:

 1. Sain siskoltani näitä lahjaksi muutaman enkä keksinyt lopulta, kuinka saisin tuollaisesta puikosta levitettyä tuoksua ilman, että olen ihan myös puikkojen väriaineissa. Punaisenkirjavat läntit kaulalla näyttivät hyvin oudoilta. Mulla tuppaa kaikki tuoksut muuttumaan iholla todella ällöiksi (varmaan joku pH-juttu, aivan kuin olisin kärpäsmyrkkyä suihkinut, vaikka olisi kallistakin tavaraa), mutta näissä puikoissa en huomannut, että tuoksu olisi muuttunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näistä tosiaan lähtee ikävästi väriä, jos haluaa levittää paksumman kerroksen. Toimisiko, jos levittäisi ohuesti, mutta laajemmalle alueelle, ja vaikka sellaiseen kohtaan, joka jää vaatteiden alle? Kevyellä pyyhkäisyllä omalle iholleni ei tullut juurikaan väriä, vain jos kerrostin reilusti yhteen paikkaan.

   Tuo tuoksujen muuttuminen iholla on kyllä jännä juttu. Varmasti siihen vaikuttaa ihon pH, mutta myös ihossa oleva rasva ja sen läpi erittyvät aineet. Tuli mieleen, että nestemäisissä tuoksuissa alkoholi voisi olla yksi sellainen ainesosa, joka saa ne haisemaan pahalta. Sitähän näissä voidemaisissa ei ainakaan ole.

   Poista
 2. Vanillary! Must have!

  (En ole kovin yllätyksellinen taaskaan :D )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No et kyllä. :D Mutta hei, go and get it! Tykkäät varmasti: :)

   Poista
 3. Wau, en ole kuullutkaan tällaisistä. Kyllä, tiedoissani on musta aukko. :D Vaikka noi on noin värikkäitä, niin eihän noista kuitenkaan jää ihoon mitään sävyä? Aah, Hanna tuossa edellä taisi vastatakin tähän, eli väriä jää? o_O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jää niistä vähän, mutta tosi läpikuultavasti. Itselläni väri ei ainakaan näkynyt kuin vain silloin, kun tuoksua kerrosti paljon yhteen paikkaan. Kehoitan sinua oitis marssimaan asematunnelin myymälään ja paikkaamaan moiset aukot sivistyksessä. :D

   Poista
 4. Karma on ihana! Olen samaa mieltä, se tuo mieleen Intian. Minulla on vain karmashampoo, mutta olen harkinnut jonkin aikaa tuon tuoksun hankkimista.

  Itseasiassa, kaikki nämä ovat ihania. Olen jotenkin älyttömän kaikkiruokainen. Vanillary on kuulemma toimiva "pohjatuoksu", eli sen päälle kannattaa suihkauttaa jotain muuta. Mene tiedä, en ole koskaan kokeillut. Ainoastaan Lust jää vieraaksi, olen samoilla linjoilla valkoisten kukkien kanssa kuin sinäkin. Sikkim Girlsiä kun kokeilin ekaa kertaa, rakastuin tulisesti, mutta jo toisella kerralla alkoi ällöttää.

  Mutta come payday, saatan joutua kohtaamisiin Karman kanssa.

  VastaaPoista
 5. Hitsit kun mä en yhtäänmuista mikä lushin tuoksu se oli, se teki mun iholla hyvinkin jännän jutun, se haisi ensin ihan kauheelle (oon siis kaks vai kolme kertaa käyny testeriä testaamassa :D ) ja noin puolentunnin päästä se hapettui, niin että se oli mitä ihanin tuoksu, mutta en ostanut sitä, kun se puoli tuntia pahaa hajua oli liikaa :D

  VastaaPoista
 6. On muuten ihanaa lukea sun tuoksupostauksia, koska sä vaan osaat kuvailla nuotteja ja kirjoittaa tuoksuista niin hyvin! Ilo on kyllä lukea näitä :)

  Vanillary on jäänyt kummittelemaan mun mieleen jo syksystä lähtien, ehkä mun on pakko hankkia se nyt Lontoon reissulta :) Mun nenään se on jotenkin "saippuaisempi" vaniljan tuoksu, mutta samalla todella herkullinen ja makea.

  Oon sun kanssa samaa mieltä Lustista, en tykännyt nimittäin siitä ollenkaan! Jotenkin ällön tuoksuinen, yök :D

  VastaaPoista
 7. Mulla on toi Vanillary-tuoksu, jonka sain lahjaksi. En itse (enää) ostaisi mitään niin, hmm, tylsää.. ;) Vaikka vanilja toki hyvä tuoksu onkin. Käytän puikkoa niinä päivinä, kun en raaski suihkutella "varsinaisia" hajuvesiäni, esim. jos oon menossa vaan pikaisesti käymään jossain ulkona tai vaikkapa treenaamaan. :P

  VastaaPoista

b:section-contents id='footer-2-2'/>