sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Tuoksujen metsästystä

Siitä huolimatta, että kaapissani on useita kymmeniä hajuvesiä, minulla on muutama suosikkituoksu, joista en tahtoisi luopua (miltei) mistään hinnasta. Joitakin niistä ei enää valmisteta, minkä vuoksi olen joutunut välillä kääntämään useammankin kiven löytääkseni uuden pullon loppuneen tilalle. Kokosin tähän postaukseen muutaman vinkin hajuvesien naaraamiseen internetin syövereistä. En ole itse tässä hommassa vielä mitenkään pro, joten otan kaiken mahdollisen tiedon ilolla vastaan kommenttilootan puolella.

Viimeksi haalin itselleni uuden pullon Escadan Sentimentiä, jota käytin ensimmäisen kerran kevättalvella 2002. Olin kahdeksantoista, valmistauduin ylioppilaskirjoituksiin, juhlin penkkareita, askartelin ennakkotehtäviä yliopistoon, hölmöilin ja kuuntelin musiikkia liian kovalla. Nostalgiatuoksu siis, ja tunnearvoltaan melkein jo mittaamaton. Kuten alla olevasta kuvasta näkyy, shoppaillessa kaikki ei mennyt ihan samalla tavalla kuin siellä vaasalaisella huvilalla. 

Lopetettujen ja muuten harvinaisten tuoksujen osalta olen yleensä aina turvautunut Ebayhin, mutta selaan satunnaisesti myös Huutonetin tarjontaa. Tuoksuista vasemmanpuoleinen on juuri Huutiksesta, josta sain sen sopuhintaan luotettavan oloiselta myyjältä. Tein kuitenkin amatöörimäisen virheen ostaessani avatun pullon, vaikka se olikin vain vähän käytetty. Myyjän ottamasta valokuvasta ei myöskään huomannut, että tuoksun väri oli muuttunut noin paljon. Silloin olisin tietysti jättänyt tuon hankkimatta.

Värin muuttuminen on luultavasti seurausta huonoista säilytysolosuhteista, eikä se aina vaikuta itse tuoksuun. Tässä tapauksessa edellisessä pullossani (jo toinen, ostettu vuonna 2010) oli vielä jäljellä sen verran, että pystyin vertaamaan ostamaani hajuvettä siihen. Tuoksu oli selvästi erilainen, eikä muutos todella ollut miellyttävämpään suuntaan. Jotain samaa oli jäljellä, mutta ero oli kuin vasta avatulla ja happanemaan päässeellä viinipullollisella. Ostin siis toisen, tällä kertaa varman päälle sieltä Ebaysta.

Monet pitävät Ebayta arveluttavana ostospaikkana, eivätkä siksi tahdo hankkia sieltä mitään. Itselläni on oikeastaan vain hyviä kokemuksia, mutta muutama juttu kannattaa pitää mielessä. Ensinnäkin, vaikka tuote olisi hinnaltaan kalliimpi, valitsen mieluiten myyjän, jonka saamasta palautteesta yli 95 % on ollut positiivista. Toiseksi tarkistan, että myyjä postittaa tuotteensa Suomeen (tämä ei aina ole itsestään selvää). Kolmanneksi, käytän maksamiseen PayPalia. Maksupalvelu on luotettava ja ilmainen, ja sen kautta epäonnistunut kauppa on tarvittaessa helppo perua. Lisäksi PayPalia käyttäessä ei tarvitse luottokorttia vaan maksun voi hoitaa suoraan pankkitililtä (tai debit-kortilta).

Kuten jo mainitsin, hajuvedet kannattaa tietysti aina ostaa avaamattomassa pakkauksessa. Jos etsimäsi tuoksu on edelleen tuotannossa tai sen valmistus on lopetettu viimeisen kymmenen vuoden sisällä, sinetöityjä pakkauksia on Ebayssa hyvinkin paljon. Huutonetissä vähemmän. Avattuja tuoksuja ostaisin itse vain silloin, jos tuoksu on a) halpa b) lanseerattu vasta pari vuotta sitten, jolloin pullo ei ole ehtinyt olla avattuna kauan tai c) hyvin harvinainen ja minulla on varaa ottaa riski.

Yleensä netistä on järkevintä ostaa vain tuoksuja, jotka tuntee etukäteen. Vanhoja suosikkeja tai muutamaan kertaan testeristä suihkittuja. Niin sanottuja blind buy eli sokko-ostoksia olen kyllä itse tehnyt muutaman ihan onnistuneesti, mutta niihinkin on pari nyrkkisääntöä. Ainakin on hyvä, jos tuoksusta olisi mahdollisimman vahva mielikuva. Käytännössä siis tuttuja ja hyväksi havaittuja nuotteja tai tuttu ja hyväksi havaittu "nenä" tuoksun takana. Itselläni Jean-Claude Ellena ja Christine Nagel ovat sellaisia, joihin tunnen voivani luottaa. Tämä kaikki tietysti riippuu omista mieltymyksistä. 

Eikä Ebay tietenkään ole ainoa vaihtoehto. Jos metsästämäsi hajuvesi on edelleen tuotannossa, on aina hyvä tsekata myös valmistajien omat nettisivut tai vaikkapa Fragrance Net tai Aus Liebe zum Duft. Jälkimmäisen niche-valikoima on päätä huimaava! Jos haluat tutustua uusiin hajuvesiin ilman sokko-ostoksia, Perfumed Court myy pieniä hajuvesinäytteitä harvinaisemmistakin tuoksuista.

Summa summarum, netistä kannattaa ostaa:
 • tuoksuja jotka on lopetettu
 • tuoksuja joita ei saa Suomesta
 • tuoksuja jotka ovat Suomessa huomattavan kalliita (nämä eivät tosin aina ole verkossakaan mitenkään edullisia)

Muissa tapauksissa osta hajuvetesi kaupasta ja hyödynnä kaikki mahdolliset tarjoukset! Esimerkiksi ensi viikolla Sokoksilla ja Emotioneissa kaikista normaalihintaisista naisten tuoksuista saa 20 % alennusta. Kiitos loistavasta vinkistä, Martina!

Harrastatko sinä hajuvesien nettishoppailua?

4 kommenttia:

 1. Hei kiitos linkkauksesta! ^_^ Hyviä vinkkejä. Äitini tilasi mulle yhteen aikaan aika paljon tuoksuja eBaysta, koska sieltä sai niitä yleensä joko edullisemmin tai ainakin isomman pullon samaan hintaan kuin pienemmän kaupasta. Nyt toki käytän hyväksi tuon Sokoksen tarjouksen ;)

  Ja Sentiment on ihana! <3 <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ebay on kyllä mesta paikka, tilasin sieltä juuri uuden tuoksun miehellekin. Omien ostosten suhteen täytyy nyt olla vähän maltillisempi, kun Turun-reissusta tuli puolivahingossa varsinainen tuoksufestari. :D

   Poista
 2. Ennen harrastin paljonkin, nykyään vähemmän. Olin myös tosi kova sokko-ostaja, välillä osui nappiin, välillä meni ihan hutiin. Edelleen varmasti 1-2 kertaan vuodessa tilaan verkosta jonkun tuoksun/tuoksuja.

  Sentiment on ihan mielettömän ihana, siitä nousee itsellekin vaikka mitä muistoja. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että minusta tulee tulevaisuudessa entistä pahempi sokko-ostelija. Kuka niitä sampleja muka jaksaa haalia? :D Sentiment on tosi ihana, ja todellinen oman aikansa lapsi. Ah, nostalgiaa!

   Poista

b:section-contents id='footer-2-2'/>