sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Lasi kuohuvaa

 
Hei, olen Nekku ja olen hajuvesiaddikti. Käsi käy pullolla tämän tästä, eikä korkki meinaa pysyä kiinni ollenkaan. Tuoksuja on hyllyssä enemmän kuin kehtaan tunnustaa, mutta rakastan heitä kaikkia. Käytän hajuvettä päivittäin, valitsen pullon aina aamuisin fiiliksen mukaan. Yleensä en käytä samaa tuoksua kahtena päivänä peräkkäin. Kunnon sekakäyttäjä siis, kaiken lisäksi.

Tuoksumakuni on varsin eklektinen - tykkään monenlaisesta. Kepeistä, vahvoista, savuisista, hedelmäisistä, sitruksisista, mausteisista, kukkaisista, puuterisista, vesimäisistä. Designer-, niche- ja markettituoksuista. Jasmiinista ja ruususta en pidä kovin paljon, mutta luulen että tilanne voi muuttua vielä ajan myötä. Lempparituoksuja on monia ja keittiöpsykologi minussa on pohtinut näitä mieltymyksiä paljonkin. Sitkeän itsetutkailun myötä olen onnistunut profiloimaan itselleni suosikkiryhmän: 1990-luvun designer-tuoksut. Erityisesti kukkaishedelmäiset, ja erityisesti YSL.


 

Jotenkin nuo viime vuosituhannen fruity floralit vain olivat ihan eri toista verrattuna siihen huttuun, joka nykyään täyttää kauppojen hyllyt. Hajuvesien ystävää myös kiukuttaa monen tunnetun tuoksun uudelleenformulointi, minkä vuoksi tutunnäköinen ja -niminen pullo saattaa nykyään pitää sisällään jotain aivan muuta kuin mitä vuosikymmenien takainen tuoksumuisto antaisi olettaa. Ysärillä kaikki oli vielä hyvin ja hajuvedet kunnollisia. Myönnettävä on, että itselleni osa viehätystä on myös monen 90-luvun klassikon vaikeahko saatavuus, mikä johtaa turhautumisiin ja sydämentykytyksiin nettikaupoissa. Joskus tosin myös onnenkiljahduksiin.

Yves Saint Laurentin Champagne on Sophia Grojsmanin sekoittelemaa elämän eliksiiriä vuodelta 1993. Muotitalo ajautui nimen kanssa myöhemmin hankaluuksiin (koska tämä alkoholipitoinen neste ei ole sisäisesti nautittavaksi, siinä ei ole kuplia eikä se tule oikealta alueelta), ja tuoksun nimeksi vaihdettiin Yvresse. Nykyään Yvresse-nimistä tuoksua myydään osana YSL:n La Collection -sarjaa, mutta tuo neliskulmaisessa pullossa oleva tuoksu ei ilmeisesti enää ole aivan yksi yhteen alkuperäisen kanssa.

Oma sampanjapulloni on Ebaysta bongattu 50 ml EdP splasher-korkilla, eli ilman suihkemekanismia. Champagne alkaa olla netissä jo melko suolaisissa hinnoissa, mutta Yvresseä saa edullisemmin. Omani ostin lopulta melko kohtuullisella summalla, mutta ostosta edelsi kuukausien kyttäys. Pullo on mielettömän kaunis, erityisesti nuo sampanjakorkin yksityiskohdat ihastuttavat.


 
Tuoksu on hurmaava, aivan nimensä veroinen. Se on myös voimakkaimpia mitä omistan: ihan pienen pieni tujaus riittää ja kestää iholla koko päivän. Genreltään Champagne on hedelmäinen chypre, eli pohjatuoksussa on mukana maanläheistä patsulia ja jäkälää (oakmoss). Alussa on superhedelmäinen tuuttaus persikkaa, nektariinia, aprikoosia ja minttua, mutta alkuheläyksen jälkeen tuoksu on hyvin lineaarinen eikä enää juuri muutu iholla. Hedelmiin sekoittuu kuivia mausteita, joista erityisesti kaneli säilyy voimakkaana loppuun saakka. Periaatteessa tämä voisi olla kanelilla maustettu persikka-aprikoosihillo, mutta muutamat kukat ja chyprelle tyypillinen maakellarimainen pohjatuoksu sekoittavat pakkaa hyvin. Hillokellari, ehkäpä?

Kukkia on mukana melkoinen kimppu. On ruusua (!), neilikkaa, orvokkia, iiristä ja jasmiinia (!), mutta itse en oikein erota niitä. Haistan ehkä vähän iiristä ja vähän neilikkaa, mutta jälkimmäinen kyllä tuoksuu kukkanakin aika mausteiselle. Fragrantican porukka on haistanut tässä jopa 25 eri ainesosaa, mutta pitäydyn itse tuossa hillokellarissa, se on mielestäni aika osuva mielikuva. Mutta se on sitten kultahipuilla koristeltua luksushilloa se!

Champagnessa on maailmannaisen fiilistä, sitä käyttäessä tulee aina todella vetävä ja itsevarma olo. Ilman muuta iltapukumatskua, mutta sopii myös arjen nostattajaksi. Kohtuudella nautittuna. Tuoksu on todella koukuttava ja narkoottisen ihana. Nytkään en malttaisi yhtään olla nuuhkimatta kämmenselkääni, johon taputin sitä referenssiksi tämän tekstin kirjoittamista varten. Riippuvuuden myöntäminen taisi olla ensimmäinen askel siitä parantumisessa, mutta enpä tiedä, kaipaanko paranemista ollenkaan.

Onko Champagne (tai Yvresse) sinulle tuttu tuoksu? Oletko hajuvesikoukussa?

16 kommenttia:

  1. Joo, koukussa ollaan. Joskus sitä lähtee ovesta ulos suihkauttamatta tuoksua, ja koko päivän olo on alaston ja väärä.

    Champagne ei ole tuttu, mutta se kuulostaa just sellaiselta ihanalta ysärimehulta, joka on lämmintä ja lohdullista. Reformulointi on lähtökohtaisesti ihan perästä, koska niin monta ihanaa tuoksua on pilattu. Esim. L'air du temps on nykyään vain kalpea muisto alkuperäisestä loistostaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on ihan sama alastomuus, jos tuoksu jää aamulla pois! Olen varautunut tällaisiin tilanteisiin yhdellä pikkupullolla käsilaukussa ja toisella työpöydällä. :D Niiden kanssa ei tosin sitten ole mitään fiilisvaraa, mutta parempi kuin ei mitään. Ihana ysärimehu on juuri oikea termi tälle, taidan ottaa käyttöön. :D

      Poista
  2. Äääää, tämä on ihana <3 Arvasin jo tuosta ekasta kuvasta mikä tuoksu on kyseessä. Tarvis varmaan koittaa itekki metsästää tämä tuoksu, tällä hetkellä on vain ihan pieni testeri pullo :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on ihanista ihanin! Kannattaa varautua todelliseen metsästykseen tai kaivamaan kuvetta. Tätä näyttää tällä hetkellä olevan Ebayssä tarjolla ihan hyvin, mutta hinnat ovat melko korkeita.

      Poista
  3. Luen näitä sun tuoksukuvauksia kuin romaaneja enkä lakkaa ihailemasta sitä miten taidokkaasti tuoksuja arvioit. Mä olen aika tuoksunoviisi vielä, koska aiemmin hajuvedet aiheutti atopian lehahtamista ja päänsärkyä, mutta ONNEKSI aikuisemmalla iällä yliherkkyys väheni huomattavasti ja nyt käytän tuoksuja joka päivä. Tosin aika kapealla skaalalla. Puhdasta ja raikasta sen olla pitää :)

    Ihanat kuvat tässä postauksessa ja pullo on tosi kaunis :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tuoksuista on vaikea kirjoittaa, kun aina tuntuu siltä ettei osaa kuvailla hajuvettä sellaisena kuin se oikeasti on. Kiva että olet tykännyt, ja kiva että olet päässyt palaamaan tuoksujen pariin. Kiitos myös kuvakehuista, olen niihin itsekin tosi tyytyväinen. :) Yhteiselo uuden kameran kanssa alkaa pikkuhiljaa sujua.

      Poista
  4. Mä kadehtin sun tapaa kirjoittaa tuoksuista, sillä itse en osaa millään kuvailla tuoksuja! Osaan vaan luokitella tykkään/en tykkää, mutten sen tarkemmin edes tiedä miksi tykkään toisista tuoksuista enemmän kuin toisista. Sellaisen jännän kehityksen olen kyllä kokenut, että nuorempana inhosin makeita tuoksuja ja erityisesti vaniljaa, mutta nykyään ne ovat juuri ne minua miellyttävimmät tuoksut. Jos joku olisi sanonut mulle teininä, että tulet ostamaan vielä monta pulloa Escadaa, niin olisin nauranut räkäisesti :D Tuoksut on kyllä nykyään mennyt melkoiseen massaan, ysärillä tuoksut oli parempia! Hyvän löydön oot tehnyt :)

    VastaaPoista
  5. Ihana hillokellari :'-D Itse olen vuosien saatossa enemmän ja enemmän innostunut tuoksuista niin voipi olla että kohti täysaddiktiota ollaan menossa vauhdilla...

    VastaaPoista
  6. Ooh lisää tällasia postauksia. Itse kyttään netistä Givenchyn Extravagancea, muistaakseni vuodelta 1998. Kaipaan sitä tuoksua kovasti. Suomessa ei myydä enää Guccin Envya, sen tilasin Strawberrynetistä. Ysärituoksut. <3 t. kaisu

    VastaaPoista
  7. Tulin jättämään kommentin ihan vaan siksi kun tämä kuvaus oli niin riemastuttava ja sulla on niin hyvä tyyli. Edelleen tiukasti tuoksukoukussa! T. Gogol

    VastaaPoista
  8. Koukussa ollaan ja pahasti. Paljon on hyllyssä hajuvesiä, mutta ei vielä liikaa. Niitä ei ole koskaan liikaa <3

    YSL:stä tuli mieleen, että onko sulla ollut YSL:n Vice Versa-tuoksua? Se oli myös ihana <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. I hear you, sister! Ei voi olla liikaa. :) Vice Versa löytyy hyllystä tälläkin hetkellä, se on tosi hyvä! Tykkään tomaatinlehdistä tuoksuissa. Itse asiassa Vice Versa on vasta myöhempiä hankintoja, minulla ei ollut sitä vielä ysärillä. Ostin sokkona Huutiksesta, mutta kannatti. :)

      Poista

b:section-contents id='footer-2-2'/>