maanantai 20. helmikuuta 2012

Tuliaisia Intiasta: Kauneusperinteet

Kauneus ja estetiikan taju ovat valtavan suuri osa intialaista kulttuuria. Usein koristautuminen tai ympäristön kaunistaminen ovat osa uskonnon harjoittamista, mutta rajanveto on vaikeaa henkisyyden ollessa jatkuvasti läsnä jokapäiväisessä elämässä. Intialaiset rouvat kaunistautuvat pukeutumalla värikkäisiin ja kimmeltäviin vaatteisiin sekä kuorruttamalla itsensä koruilla. Blingin määrä on yleensä suoraan verrannollinen pukeutujan elintasoon, mutta kaikkein vaatimattomimmissakin oloissa koristautumiseen panostetaan. Päivittäiseen pukeutumiseen kuuluvat niin korvakorut, rannerenkaat, kaulakorut, sormukset, nenäkorut kuin nilkkarenkaat ja varvassormuksetkin. Nuorilla tytöillä ja naimattomilla naisilla koruja on vähän ja vaatteet ovat arkisemmat.
kuva 1: bindi, sindoor; kuva 2: tilaka
Näkyviä ja kulttuurille tyypillisiä koristeita ovat myös bindit, tilakat ja sindoorit - otsalle liimattavat tai värijauheella maalattavat merkit.
 • Perinteisesti bindi on punainen väripiste, joka on maalattu keskelle otsaa, lähelle kulmakarvoja (usein niiden väliin). Jos maalauskäsi ei ole vakaa, bindinsä voi hankkia tarrana, joita on tarjolla useissa eri väreissä. Pääasiallisesti bindit ovat koristeita, mutta hinduille niillä on myös uskonnollinen merkitys. Kulmakarvojen välissä oleva alue on ihmiskehon kuudes chakra, "kolmas silmä", joka edustaa kätkettyä viisautta. Bindi symboloi tätä ja uskomusten mukaan myös vahvistaa energiaa ja keskittymiskykyä.
 • Sindoor on naimisissa olevien naisten merkki, värijauheella hiusten jakaukseen tehty viiva, joka symboloi punaista elämän virtaa, elinvoimaa. Ensimmäisen sindoorin naisen hiuksiin piirtää hänen aviomiehensä osana hääseremoniaa, siitä lähtien nainen käyttää sindooria joka päivä. Jos aviomies menehtyy, elämän virta kuivuu. Lesken sindoor pyyhitään pois ja samalla hän yleensä luopuu koruistaan ja värikkäistä vaatteistaan pukeutuen loppuelämänsä ajan valkoiseen.
 • Tilaka on värijauheella maalattu merkki, joka bindin tavoin symboloi kolmatta silmää. Lisäksi se viestii meditaatiosta sekä henkisestä valaistumisesta. Aikaisemmin tilakaa käyttivät yleensä vain papit, askeetikot ja uskonnollisiin menoihin osallistuvat, mutta nykyään ne ovat yleisiä monilla hinduilla. Värejä ja muotoja on lukemattomia erilaisia ja niistä voi tulkita monia uskontoon ja kasteihin liittyviä merkityksiä.
Sindoorin lisäksi monet korut on tarkoitettu ainoastaan naimisissa olevien naisten käyttöön. Koruja annetaan lahjoiksi suurten juhlien yhteydessä, erityisesti morsiamille. Kaunistamisen lisäksi arvokkaat kulta- tai hopeakorut tuovat taloudellista turvaa. Kaulakäätyjä, rannerenkaita, nenärenkaita ja varvassormuksia nähdään yleensä vain rouvashenkilöillä. Häälahjaksi saaduista koruista käytetään nimitystä stridhan, vapaasti suomennettuna "naisen vauraus" - ne symboloivat voimaa ja naiseutta. Vaikka koruja käytetään päivittäin, nainen on koreimmillaan hääpäivänään, jolloin päälle puetaan kaikki kaapista löytyvät killuttimet.
kuva 1, kuva 2
Hääpäivänä myös meikkiin panostetaan, arkena käytetään yleensä korkeintaan vain mustaa kajalia. Intialainen juhlameikki on dramaattinen ja usein myös värikäs: luomivärin, rajausvärin ja irtoripsien kanssa ei säästellä. :) Hääkuvissa morsian luo katseensa kainosti alaspäin, minkä vuoksi silmämeikistä tehdään erityisen siisti ja se häivytetään huolella. Meikki sovitetaan vaatteisiin, jotka hääpäivänä perinteisesti loistavat punaisen eri sävyissä. Vaikka morsian itse olisi siveä ja hillitty, häämeikki on siitä kaukana!
kuva
Näyttävin osa häitä ja festivaaleja varten tehdyistä juhlameikeistä on mehndi, käsiä ja jalkoja koristavat hennalla taiteillut kuviot, joiden tekemiseen varataan useampi päivä ennen varsinaista juhlaa. Kansanviisauden mukaan avioliiton tulevaisuuden voi ennustaa hennan väristä: mitä tummemman sävyisiä koristekuviot ovat sitä syvemmäksi puolisoiden keskinäinen rakkaus muodostuu. Ah, siirappia. :)

* * *
Jottei tästä postauksesta vahingossakaan tulisi liian lyhyt, olen tietysti myös tehnyt oman, pelkistetymmän versioni intialaisesta juhlameikistä. Vaatteiden ja korujen kanssa ei ollut mitään mahdollisuutta yltää paikalliselle tasolle, mutta bindin sentään löysin. ;) Värimaailman halusin pitää lämpimän mausteisena, ja meikissä on myös sitä perinteistä punaista. Lämmitin omaa lakananvalkoista ihonväriäni Lumenen ihon sävyn heleyttäjällä (sävy 1, Honey Glow), jota sekoitin meikkivoiteen joukkoon. Varjostin kasvoja E.l.f.in aurinkopuuterilla (Matte Bronze) ja toin poskille väriä Milanin korallinvärisellä Baked Blush -poskipunalla (Rose d'Oro). Korostuksiin käytin Fyrinnaen ihanaa, persikansävyistä Center Stage -highlighteria. Huulipunaksi valitsin NYXin viileän tummanpunaisen Round Lipstickin (Hebe) ja rajasin huulet hieman sitä tummemmalla kynällä (Lumene, N3 Tuomi).Vaikka intialaiset tytöt ja naiset eivät arkisin juuri käytä meikkiä, kaikilla on silmiinpistävän hyvin hoidetut ja kauniit kulmakarvat. Yritin muotoilla omiani tarkkarajaisiksi ja siisteiksi, mutta yhtä huoliteltua lopputulosta ei näillä harvoilla haituvillani voi saavuttaa. Käytin kulmien meikkaamiseen sekä Lumenen kulmakynää että Make Up Storen kolmen värin Tri Brow Color -kiekkoa. Silmämeikin muoto on tyypillisen siipimäinen, se voisi olla vielä jyrkempikin, mutta en osannut. Korostin muotoa voimakkaalla nestemäisellä rajauksella (Inglot Liquid Eyeliner, sävy 21).Luomivärit valikoin Coastal Scentsin paleteista. Kultainen ja kauniin korallinen väri silmän sisimmällä puolikkaalla ovat Metal Maniasta (sävyt 24 ja 43), ulkonurkan tumma punainen puolestaan löytyi Ultra Shimmeristä (sävy 86). Luomivaossa ja alaluomella käytin tummaa rusinaista ruskeanviolettia (MM, 88), jota häivytin ylöspäin lämmintä oranssia (MM, 31) apuna käyttäen. Aivan kulmakarvan alapuolella on vielä hitunen vaaleaa korostussävyä (MM, 2). Sisäluomen rajauksessa on Inglotin geeli-eyeliner (sävy 77), irtoripset ovat Red Cherrylta (#1).*Bangle bling*

* * *

A few words on beauty related traditions in India. The pursuit for enhancing the appearance of both yourself and your surroundings is constantly present, mostly due to the hindu customs and rituals. Colourful, sequin-embellished clothes, jewellery, vermilion decorations, mehndi ornaments, so many things to make your life more beautiful inside and out. Makeup wise, while the everyday look may consist solely on black khol, at parties, weddings and festivals women go all in with dramatic eye shadow and red lips.

35 kommenttia:

 1. Kun aloin lukemaan tätä postausta, niin ajattelin, että olisiko lopussa tai sitten seuraavassa postauksessa sinun tekemä intialainen meikki? Olihan siellä lopussa! Jei!

  Ihan älyttömän upea ja upeita kuvia olet räpsinyt! Wauh! Siniset silmät paljastaa, mutta muuten voisi luulla, että olet eksoottista alkuperää noiden kuvien perusteella. Olet todella eksoottisen näköinen. Kaunis ja upea! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylläpäs sieltä tulee kehuja ja kauniita sanoja, kiitos! Minua on itse asiassa pari kertaa luultu aasialaiseksi: kerran yksi italialainen mies oli sitä mieltä, että olen varmasti japanilainen (oli hämärää ja mies oli päihtynyt), muutama viikko sitten taas täällä Tukholmassa yksi taksikuski luuli kiinalaiseksi. :D Kuski ei tosin itse ollut ruotsalainen...

   Poista
 2. Aivan ihana postaus, eikä yhtään liian pitkä! Kiitos kun kerroit Intiasta enemmän, ja vielä näin kauneuskulttuurin näkökulmasta. Itseäni ei ole itäinen pallonpuolisko oikein koskaan kiinnostanut samalla tavalla kuin Eurooppa ja Pohjois-Amerikka, joten tässä oli paljon uutta tietoa minulle.

  Meikki on aivan järjettömän ihana myös, tykkään todella paljon väreistä ja voisin kuvitella tekeväni tuollaisen itsellenikin. En tosin varmaan saa häivytettyä värejä noin hyvin. Ihanan inspiroivaa<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva kuulla! Mukavaa, että sain inspiroitua ja valotettua vähän intialaisia perinteitä. Niistä tosin sain itsekin raapaistua vain pintaa, mutta koko kulttuuri vaikuttaa hirmuisen mielenkiintoiselta ja jännittävältä näin ulkopuolisen silmin tarkasteltuna.

   Poista
 3. Upea meikki! Sulla on ihan täydelliset "meikkauskasvot". Mulla on silmät niin syvällä päässä että mikään luomiväri ei näy vaikka sitä kuinka sutisi. Olisi muuten joskus mahtava päästä sinun meikattavaksesi! Näkisi esim. saisiko tihrusilmistäni yhtään avaramman näköiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, meikkaisin sinut ja tihrusilmäsi erittäin mielelläni! Jos vain joskus satutaan yhtä aikaa samaan paikkaan, niin laitetaan heti studio pystyyn. ;)

   Poista
  2. Joo, studio pystyyn ja lopputuloksesta kuvia kans! Olisipa tosi kivaa! :)

   Poista
 4. Vau, tosin nätin meikin sait aikaiseksi! Hirmu nättejä nuo naiset, tulikin selville kaikkea, mitä en intialaisista tiennyt. ^_^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Nette! Intialaisten tavoissa ja perinteissä tosiaan riittää selvittettävää kiinnostuneelle. :)

   Poista
 5. VAU. En ole koskaan ennen tullut edes miettineeksi intialaisia kauneusperinteitä sen kummemmin, mutta toi kuulosti tosi mielenkiintoiselta! Miksei Suomessakin voitais käyttää rohkeemmin värejä ja häissäkin tuoda vähän persoonallisuutta mukaan, rakastan tuollaista värien käyttöä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomalaiset standardihäät ovat kieltämättä nykymuodossaan vähän laimeat, vaikka hääperinteitä varmasti riittäisi värikkäämpäänkin menoon. Pukeutuminen ja värien käyttö on varmasti kovasti riippuvaista myös ilmastosta, harmaaseen säähän harmaus istuu aika luontevasti. :D Tosin mikäpä sitä ankeutta paremmin piristäisi kuin kirkkaat ja iloiset värit.

   Poista
 6. osaatko sanoa onko nenäkorullakin jotain tiettyä merkitystä? Olet yrittänyt netistä löytää tietoa mutten ole löytänyt...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löysin tällaisen artikkelin: http://www.indiamarks.com/guide/Nose-Rings-not-just-a-Fashion-Statement-in-India/1589/

   Poista
 7. Hieno meikki!

  Olen miettinyt, että jotenkin tuohon ilmastoonkin sopii värikkyys, Suomessa se ei näyttäisi niin hyvältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa juuri kommentoin ritulle tuolle yllä, matkamuistoksi ostamani värikkäät huivit ja tunikat tuntuvat ylilyönneiltä kevättalven harmaudessa. Kesäkuussa varmasti taas puoltavat paikkaansa. :)

   Poista
 8. Bollywood here you come! En aidosti ikinä ole nähnyt yhtä hyvännäköistä mangomeikkiä silmäluomilla! Olen aina ihmetellyt mihin noita karkinvärisiä paletteja voi käyttää (normaalisti oikea vastaus = ei yhtään mihinkään!), mutta todella osaat hommasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Why, thank you! Täytyykin tästä alkaa treenata tanssimuuveja. :D Karkinvärisiä paletteja voi käyttää meikkiblogeissa, siinä yksi syy miksi tällainen täytyi perustaa. ;)

   Poista
 9. Voi että miten upea meikki sulta jälleen!

  VastaaPoista
 10. Upea meikki! Sinulla löytyy luomilta ihanasti tilaa niin, että saat upean näyttäviä meikkejä aikaan. Ihastuin myös tuohon huulipunan sävyyn. Oli myös mielenkiintoista lukea infopakettisi intialaisista kauneusperinteistä, kiitos siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Silmäni ovat kieltämättä kiitolliset meikattavat, mikä on tietysti mukavaa erilaisia väriyhdistelmiä kokeillessa. :) Huulipunan sävy on tosi kiva, se on vain jäänyt aika vähälle käytölle. Ehkä nyt muistan taas kaivaa sen esiin useammin.

   Poista
 11. Uusi lukija ilmottautuu. Oot kyllä hyvä meikkaamaan! :)

  VastaaPoista
 12. Liityn kuoroon, ja hehkutan niin merkintää kuin tuota meikkiäsi. Upea. Kertakaikkiaan. :)

  VastaaPoista
 13. The look you came up with is gorgeous!!

  VastaaPoista
 14. Tämä meikki pukee sinua aivan uskomattoman hyvin, näytät todella kauniilta(:

  VastaaPoista
 15. Nekku, sä olet upea! Aivan mieletön meikki! <3

  VastaaPoista
 16. Mä oon nyt selaillu noita sun meikkikuvia enemmänkin ja täytyy vaan todeta, että ihan huikean taitava ja kekseliäskin olet!!! :) Oon saanu tosin hyvin vinkkiä VÄRIEN käyttämiseen, itse kun tuppaan tyytymään monesti niihin "kesyihin" väreihin, vaikka valinnanvaraa olis vaikka kuinka (varsinkin kun multa löytyy Coastal Scents'in 88 original palette, jossa kaikkia perusvärejä huima määrä). :)

  Kiiiiitos tästä huikeesta blogista!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi ihanasta kommentista! Piristit päivääni, pahoittelen etten ehtinyt vastaamaan aikaisemmin.

   Poista

b:section-contents id='footer-2-2'/>