sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Tuliaisia Intiasta: Tuoksut

Ensivaikutelmani Intiasta oli pakahduttava: kaikki aistit vastaanottivat yhtäaikaisesti enemmän ärsykkeitä kuin todennäköisesti koko aiemman elämäni aikana. Sää muuttui yhtäkkiä kuivasta ja kylmästä lämpimäksi ja kosteaksi, sadat erilaiset kirkkaat värit ja kimaltavat paljetit sokaisivat näkökentän ja lukemattomien, suurelta osin tunnistamattomien äänten kakofonia täytti pään. Ruoka ja juoma olivat täynnä intensiivisiä ja ihania makuja, mutta kaikkein voimakkain aistikokemus oli erilaisten huumaavien, erikoisten ja myös ihan kamalien tuoksujen cocktail, joka ympäröi matkaajan 24/7.
Heräsin joka aamu kuudelta hotellin nurkalla poltetun lehmänlannan tunnistettavaan käryyn, aamupalalla minua odottivat chai-teen ja tuoreiden hedelmien ihanat aromit. Kadunvarsilla tuoksuivat vuorotellen suitsukkeet, jätteet, hedelmäkojujen ylikypsät guavat, olibaanihartsi, ovenraoista kiemurteleva valmistuvan ruoan herkullinen tuoksu, ihmisten ja eläinten eritteet, sokeriruokomehu, pakokaasut ja parfyymikojut. Pesualtaissa pyörivät voimakkaan jasmiinintuoksuiset hajustekuulat, saippua tuoksui joko ruusulta (Rajasthanissa) tai vihreiltä yrteiltä (Maharastrassa).
Kadunvarsikojuissa myytiin mitä mielenkiintoisempia parfyymeja, suitsukkeita, santelipuuta ja poltettavia hartseja. Suitsukkeiden ja hartsien tuoksu oli jatkuvasti läsnä: niitä poltettiin temppeleissä, ravintoloissa, kaupoissa ja ihmisten kotona. Uskonnollisten rituaalien, aromaterapian ja meditaation lisäksi voimakkaan tuoksuisella savulla pyritään myös peittämään muita, epämiellyttäviä tuoksuja.
Hillitsin itseni mielestäni varsin hyvin, sillä tuoksufiilistelijänä olisin voinut haalia matkalta mukaani vaikka mitä. Vietimme yhden viikonlopun Rajasthanissa tutustuen kahteen upeaan linnoitukseen ja paikalliseen kulttuuriin. Jodhpurista, Mehrangarin linnoituksen museokaupasta ostin pienen, kauniin pullon tuoksuöljyä, joka oli pakattu ihanaan petroolinsinisen silkkirasiaan. Vanhan, kristallisen hajuvesipullon hankin matkamuistoksi samasta kaupungista. Ostamani öljy kiinnittyy tiukasti pohjoisintialaiseen perinteeseen, sillä se on paikallisesti valmistettua oopiumiöljyä. En omista vertailupulloa, mutta omien mielikuvieni perusteella öljyn tuoksu on aika lailla yksi yhteen YSL:n Opiumin kanssa. Rakastan.
Vaikka oopiumin käyttö huumausaineena on Intiassa nykyään kiellettyä, se on edelleen merkittävä osa pohjoisen Intian kulttuuria. Rajasthanissa vain muutamilla unikkoviljelijöillä on virallinen lupa valmistaa oopiumia lääketeollisuuden tarpeisiin, mutta piipun polttelu on silti varsin yleistä erityisesti häissä, hautajaisissa ja muissa juhlallisissa yhteyksissä. Kuvan setä istui Mehrangarhin linnoituksen museon edessä poltellen piippua näytösluontoisesti, en saanut selville, millainen pössis miehellä oikeasti oli. :D

Minkälaisia tuoksumuistoja sinä olet kerännyt matkoiltasi?

* * *

India is overwhelming. The colours, the flavours, the sounds and above all, the both intoxicating and dreadful fragrances and aromas that surround the unprepared traveller 24/7. Being a slight scent enthusiast, I think I did quite well buing only a tiny bottle of perfume oil. It's opium oil from Rajasthan, very significant and symbolic to the north Indian culture. And yes, it smells very similar to its YSL counterpart. :)

17 kommenttia:

 1. Kiitos tästä, ihana postaus! Tekee mieli lähteä Intiaan... :)

  Vahvimmat tuoksumuistot matkoilta taitaa liittyä Lontoon metroon. Sen tuoksu on vaan ihana! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitoksista. :) Intia on kokemisen arvoinen, voin suositella.

   Poista
 2. Itse en ole paljon ehtinyt matkustella, mutta mun äitini sitäkin enemmän. Hän kävi tuossa viime vuonna Intiassa ja tuliaistoiveita kysellessään toivoin hänen tuovan mukanaan jotain Intian tuoksuja :) Mä olen myös tuoksufiilistelijä, ja äiti toikin mulle sitten ison lahjapaketin kaikenmoisia suitsukkeita :) Voisikin pitkästä aikaa pistää palamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suitsukkeet ovat ihania, mutta valitettavasti kanssaeläjäni ei oikein siedä niitä. :( Ehkä alan polttaa niitä parvekkeella. :D

   Poista
 3. Valtavan ihana ja tunnelmallinen postaus, kiitos tästä! Oopiumöljyä olisi kutkuttavaa kokeilla! Omat matkani ovat keskittyneet tuoksullisesti steriileimpiin kohteisiin, ja kirjoituksesi sai kaipaamaan Intiaan. Israelissa tuoksuu kostealta, pysahtyneeltä meri-ilmalta ja aavistiksen makeilta, kuivuneilta lehdiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole koskaan käynyt Israelissa, mutta nyt haluaisin. :) Pitäisit Intiasta varmasti, siellä riittää nuuhkittavaa!

   Poista
 4. Oih, että Intia on kiehtova! Minua kiinnostaa niin paljon kulttuurit joissa uskonto ja ritualit ovat olennainen osa. Oma mielikuva Intiasta ja ihmisistä on sellainen, että he ovat onnellisia, vaikka meidän länsimaisten silmissä he elävät kurjuudessa. On jännää miten siellä ihmiset elävät uskontoaan niin toisella tavalla kuin täällä. He todella noudattavat ja uskovat ilman minkäänlaisia kyseenalaistuksia. Kiehtovaa! Intialaisialla (ja monissa muissakin hindu ja budha uskonnon maissa) se meditaatio, mielen ja sielun hyvinvointi, ja terapiat värein, tuoksuin jne. on niin kiehtovaa ja erikoista meidän länsimaisten silmissä.

  Kiitos kiehtovasta postauksesta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Intialaiset suhtautuvat elämään ihailtavan valoisasti, onnellisuus ei todellakaan ole ulkoisista puitteista kiinni. Iloinen ja rauhallinen mielenmaisema on totta kai vahvasti sidoksissa uskontoon, mutta luulen, että myös ilmastolla voi olla vaikutusta. :)

   Poista
 5. Sulle on tunnustus blogissani. :)

  VastaaPoista
 6. Löysin vasta nyt blogisi - aivan mahtava! Olen heikkona itämaisiin tuoksuihin, Intia-juttusi on ihana, lisää kiitos!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuin myös, itämaiset tuoksut kutkuttavat myös omaa nenääni. :) Hajuvedet-tunnisteen alta löydät lisää tuoksujuttuja, niitä ei tosin ole kovin monta.

   Ja kiitos kehuista, laitan samanlaisia takaisin. Olen seuraillut blogiasi parin viikon ajan, kaikki juttusi ovat olleet mainiota luettavaa!

   Poista
 7. Oioioi, nyt iskee kadetus!! Meidän oli miehen kanssa tarkoitus matkustaa Intiaan tänä talvena, mutta matka sitten siirtyi hamaan tulevaisuuteen. Vahvimmat matkatuoksumuistoni sijoittunevat myös kaukoitään. Sekä Pekingin että Bangkokin temppeleissä päätä huimanneet suitsukkeet eivät ihan heti unohdu ja tulihan niitä kyörättyä kotiinkin. Miamin yössä kohisevan meren tuoksu edustaa kevyempiä tuoksukokemuksia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, toivottavasti pääsette Intiaan pian, se on ehdottomasti kokemisen arvoinen maa. Minunkin täytyy päästä vielä toisen kerran - Taj Mahal, Jaipur ja Kerala jäivät näkemättä. Kiitos muistojen jakamisesta, sisämaassa kasvaneena meren tuoksu assosioituu itselläni aina lämpimiin maihin. :)

   Poista
  2. .Nekku.,
   kiitos postauksesta ja Intian-tuliaisista! Aiemmin en oo ollut kovin kiinnostunut Intiassa käymisestä, mutta mainintasi aistien (etenkin sen olfaktorisen) pommituksesta nappasi mielenkiintoni. :)

   Kommentoin Vasilisan blogin Balenciaga-kohdassa sitä, että voisin pian purkittaa arvioinnin tai vertailun Frederic Mallen Musc Ravageurista; mulla on sekä öljy että Eau de Parfum. Öljyllä ja parfyymillä on ero kuin yöllä ja päivällä.

   :),
   > Ilona

   Poista
  3. Olepa hyvä. :) Tuoksuista kiinnostuneelle on varmasti mielenkiintoinen matkakohde, en edes ehtinyt kunnolla ottaa selvää, mitä kaikkea paikan päältä olisi löytynyt.

   Laita vain arviota/vertailua tulemaan, kuulostaa erittäin hyvältä idealta. :)

   Poista
 8. Jostain tuolta Espanjan ja Portugalin matkoilta mieleeni on jäänyt vahvasti lempeässä samettiyössä leijuva jasmiinin tuoksu, josta olin niin fiiliksissä että etsin nokkani perusteella kyseisen kukkivan jasmiiniköynnöksen ja pihistin oksan pari hotellihuoneeseenkin tuoksua antamaan.. Kun puhun välimeren maista täällä Suomessa kavereilleni, mainitsen usein jasmiinintuoksuiset yöt! :-)

  VastaaPoista

b:section-contents id='footer-2-2'/>