lauantai 10. syyskuuta 2011

Meikkitoive: Vuosikymmenet, 1940-luku

Palaan pitkästä aikaa vuosikymmenmeikkeihin, joissa ollaan edetty 1940-luvulle. Sarjan aikaisemmat osat löytyvät täältä (1920-luku) ja täältä (1930-luku).
1940-luvulla toisen maailmansodan vaikutus näkyi naisten vaatetuksessa, kampauksissa ja meikissä monella eri tavalla. Miesten ollessa rintamalla useat naiset alkoivat käydä töissä kodin ulkopuolella saaden ehkä ensimmäistä kertaa elämässään myös "omaa" rahaa. Kosmetiikasta oli pula samalla tavalla kuin muistakin tavaroista, mutta naisellisuuden korostamista meikillä ja kiharretuilla hiuksilla pidettiin tärkeänä. Huoliteltu ulkoasu auttoi säilyttämään positiivisen asenteen, antoi itseluottamusta ja omanarvontuntoa. Erityisesti Yhdysvalloissa kotirintaman naisten siistiä ja laitettua olemusta pidettiin tärkeänä koko kansakunnan moraalin kannalta.
Meikissä luonnollisuus oli valttia (Ingrid Bergman näyttää mallia), parhaita puolia korostettiin lähinnä ripsivärin ja huulipunan avulla. Silmämeikissä saatettiin käyttää myös hillittyjä, kevyitä harmaan ja ruskean sävyjä. Kulmat olivat luonnollisemmat kuin 1930-luvulla, mutta ne muotoiltiin siistiksi kaariksi. Vaaleahiuksisilla kulmat olivat yleensä hiukan hiusten väriä tummemmat. Huulipuna oli joko luonnollisen sävyinen tai vaihtoehtoisesti voimakkaan punainen. Huulten haluttiin näyttävän täyteläisiltä ja pehmeiltä, yleensä niitä suurennettiin hienovaraisesti rajaamalla ne hiukan huulten omien rajojen ulkopuolelta. Poskipuna oli punaista, pinkkiä tai ruusunpunaista - hennosti sävytettyä puuteria voitiin käyttää kasvoilla kauttaaltaan.
Hollywood-elokuvat (ja meillä Suomi-filmit) olivat helppoa pakoa arjesta, ja juhlameikkiin saatettin näyttelijättärien tyyliin lisätä ohut eyeliner-rajaus ja luonnolliset irtoripset. Kaiken kaikkiaan meikki oli kuitenkin yleensä hyvin hillitty, voimakkaat kissamaiset rajaukset ja paksut irtoripset tulivat muotiin vasta seuraavalla vuosikymmenellä.
Oma versioni 1940-luvun meikistä on niin ikään maltillisen luonnollinen. Kasvoilla on vaalea meikkivoide ja peiteaine kiinnitettynä läpikuultavalla puuterilla. Varjostukset olen tehnyt harmaanruskealla poskipunalla (NYXin Taupe), poskipäillä on hiukan NARSin kirkkaanpunaista Exhibit A -poskipunaa.
Kulmat muotoilin ainoastaan puuterimaisella värillä (yleensä käytän myös kynää) ja yritin tehdä niistä kauniin kaarevat. Sekä ylä- että alaluomella on hennon harmaanruskeaa mattaluomiväriä (Coastal Scentsin 56 Shadow Blush -paletista), silmän sisänurkassa vaaleaa, maltillisesti hohtavaa luomiväriä (Urban Decayn Virgin) ja sisäpuolisena rajauksena vaalea ihonvärinen kynä (IsaDoran Inliner Kajal, sävy Blonde). Irtoripset ja eyelinerin jätin laittamatta, ripsissä on ainostaan ripsiväriä.
Huulilla on NYXin Diamond Sparkle Lipstick (Sparkling Plum), muotoilin ylähuulen aavistuksen suuremmaksi ja korostin amorinkaarta. Alahuulen rajasin vielä ulkopuolelta ihonvärisellä kynällä, jotta sain muodosta skarpimman, en käyttänyt huulipunan kanssa rajauskynää.
Tässä vielä vertailun vuoksi värillinen ja mustavalkoinen kuva meikistä. Edellisessä vuosikymmenmeikissä mokasin käyttämällä mattahuulipunaa, joka sai mustavalkokuvassa huulet näyttämään aika kuolleilta. Vahingosta viisastuneena valitsin nyt hohtavan punaisen huulipunan, joka näyttääkin paljon paremmalta. Myös huulikiilto passaisi mustavalkokuvaan hienosti, kuten aikaisemmasta Rita Hayworthin potretista käy ilmi.

* * *

I've been doing a series about vintege make-up by request. The previous parts can be found here (1920's) and here (1930's), this time it's all about the make-up of the 1940's. Natural looks were popular, the features were only enhanced with a bit of mascara and red lipstick. Occasionally there was a hint of brown or grey eyeshadow or even some false lashes of eyeliner, but the overall appearence was very subtle.

10 kommenttia:

 1. Tää 40-luvun meikkihän on melko nykyaikasen näkönen. Tosi hienosti osaat meikata :)

  VastaaPoista
 2. Hieno ja hyvin 40-lukumainen. :) Mun on pitäny tehdä 1910-2000 lukujen meikkaukset blogiin, mutta en vaan ole saannu aikaiseksi. :/ Mulla on kuvia kouluajoilta joistakin meikeistä, mutta pitäisi tehdä ne itselle ja lisänä niitä olis niitä mitä koulussa tein.

  VastaaPoista
 3. Voi että, nää sun vuosilukumeikit on ihan parhaita! Sulla on myös hirmu hyvät meikkikuvat, niistä näkee selkeästi mitä eri sävyjä on käytetty ja miten sijoitettu. Auttaa inspiroitumisessa :)

  VastaaPoista
 4. Anonyymi, totta, meikki on eleettömyydessään itse asiassa aika moderni.

  Minna, tee ihmeessä, olisi varmasti kivaa luettavaa ja katseltavaa. :)

  VastaaPoista
 5. tulen nyt sullekin napisemaan että mielestäni tuo nyxin taupe on tosi huonopigmenttistä, itse en meinaa saada siitä minkäänlaista väriä irti :( vai olisiko vika siveltimessä? omistan jonkun kicksin 5e poskarisiveltimen joka menee paremmin varjostuksiin...

  VastaaPoista
 6. Voih, Vivien Leigh on aina niin kaunis ja on tietysti tuo tyttö noissa vikoissakin kuvissa ;) Mun mielestä olet hyvin vanginnut sen 40-luvun viattoman ja eleettömän eleganssin.

  En ole Nekku, mutta kysyb silti Hiirulta, että lähteekö Taupesta pigmenttiä miten jos kokeilee sormella tai luomivärisiveltimellä? Jos lähtee voisko sulle olla sattunut maanantaikappale? Mulla nimittäin taupesta tulee pigmenttiä erittäin hyvin ja helposti. Välillä sen kanssa saa olla varovainen, että ei laita liikaa naamaan.

  VastaaPoista
 7. Hiru, ei NYXin punissa tosiaan ole pigmenttiä samalla tavalla kuin kalliimmissa (esim. MAC, MUS tai NARS), mutta kyllä omastani lähtee väriä ihan hyvin. Tässä tapauksessa vähän heikompi pigmentti on mielestäni vain hyvä asia, niin ei tule vahingossa sudittua liian voimakkaita varjostuksia. NYXin poskipunien nopeasta kulumisesta en tykkää, tuntuu että rasiat pölisevät tyhjiksi vain muutaman käyttökerran jälkeen. :(

  HeidiB, kiitos. :) Vivien on ihana. <3

  Mutta kyllä minäkin sanoisin tuota NYXin punaa pigmentiltään vain ihan peruslaatuiseksi. Poskipunaa itsessään irtoaa helposti, mutta pigmentin puolesta se on mielestäni vähän vaisu. Sulla on ehkä käytössäsi joku superversio. :O

  VastaaPoista
 8. Elisa, hups, sinulle unohtui vastata. :O Tuollaisesta positiivisesta palautteesta tulee aina tosi hyvä mieli, kiitos!

  VastaaPoista
 9. oot todella todella kaunis, erityisellä tavalla :)

  VastaaPoista
 10. Oi, todella todella paljon kiitoksia. Tuli kaunis olo. :)

  VastaaPoista

b:section-contents id='footer-2-2'/>