torstai 3. kesäkuuta 2010

The Grim Reaper (on a Starry Night)

Sain vastikään luettua loppuun yöpöydällä pitkään pyörineen Terry Pratchettin Mortin. Vuonna 1987 ilmestynyt Mort on osa Pratchettin (tähän mennessä) 38 kirjan Discworld -sarjaa (suom. Kiekkomaailma). Olen ollut fani siitä asti, kun vuosituhannen alussa luin yhden sarjan kirjoista lukion englannin tunnin kirjaesitelmää varten. Wikipedian mukaan kirjojen genre on "comedic fantasy" ja kirjoista kerrotaan seuraavaa:

"The books frequently parody, or at least take inspiration from J. R. R. Tolkien, Robert E. Howard, H. P. Lovecraft and William Shakespeare as well as mythology, folklore and fairy tales, often using them for satirical parallels with current cultural, political and scientific issues."

Itse olen tykännyt erityisesti tuosta huumoriaspektista - kirjoille saa aina nauraa ääneen. Huumori on terävää ja kieroa eikä aina mitenkään ilmiselvää, eli sitä parasta laatua. :) Mort kertoo tarinan pojasta, joka paremman oppisopimuskoulutuksen puutteessa pestautuu Kuoleman oppipojaksi.

"WHAT IS YOUR NAME?
'Uh' said Mort. 'Mortimer... sir. They call me Mort.'
WHAT A COINCIDENCE, said the skull."

Kiekkomaailman Kuolema on ehdottomasti lempihahmoni kaunokirjallisuudessa. Se pukeutuu perinteiseen tapaan tummaan kaapuun ja käyttää viikatetta, ja on ilmeisesti uskottavuuden vuoksi valinnut ulkoiseksi olomuodokseen luurangon (vaikka ulkonäöllä ei kuulemma ole väliä ammatin harjoittamisen kannalta). Kuolema ei tapa, vaan käy itsestään riippumattomien, kuolemaan johtaneiden tapahtumien jälkeen keräämässä sielut, jotta ne voivat jatkaa vaellustaan. Kuolemalla on joskus myös huumorintajua, lisäksi se on kummastuneen kiinnostunut ihmisten tavoista ja toiminnasta sekä pitää erityisesti kissoista.

"Death was standing behind a lectern, poring over a map. He looked at Mort as if he wasn't entirely there.
YOU HAVEN'T HEARD OF THE BAY OF MANTE, HAVE YOU? he said.
'No, sir.' said Mort.
FAMOUS SHIPWRECK THERE.
'Was there?'

THERE WILL BE, said Death, IF I CAN FIND THE DAMN PLACE."

Olen lukenut Mortin monta kertaa, ja se on lempikirjojani. Tällä kertaa viikatemies inspiroi meikkailuihin asti, ja tein hahmosta vaikutteita ottaneen tumman smoky-meikin Coastal Scentsin 56 Shadow Blush -paletilla. Paletista on luvassa swatcheja myöhemmin tällä viikolla.Meikki on melko yksinkertainen, mutta kivan näköinen, ja siitä tuli heti yksi omista suosikeistani. Pohjustin luomen mustalla kajalilla (paitsi silmän sisänurkkaan laitoin valkoista) ja käytin paletista mustaa, valkoista ja violettia. Rajauksissa on sama musta kajal (MACin Engraved), ja luomella CS:n Silver Hologram -glitteriä.

"'My granny says that dying is like going to sleep.' Mort added, a shade hopefully.
I WOULDN'T KNOW. I HAVE DONE NEITHER."

22 kommenttia:

 1. Suurena Pratchett-fanina ilahduin todella paljon tästä postauksesta. Mort on mahtava ja niin on tuo meikkikin. Olet ihanasti tavoittanut tunnelman meikissä. :)

  VastaaPoista
 2. Oi mikä tähtiyömeikki! Yön kuningatar.

  Mulla on ollut yksi Pratchett lainassa sata vuotta, en edes muista nimeä juuri nyt. Oon alottanut sen, mutta sitten totesin että nimenomaan se piilotettu huumori yhdistettynä englannin kieleen ei ehkä ollut paras vaihtoehto aamupöpperöisiin ratikkamatkoihin.. Tuntui hivenen haastavalta siis. Mutta enköhän siihen vielä tänä kesänä tartu!

  Toi Kuolema-hahmo vaikuttaa kyllä ihan loistavalta :D

  VastaaPoista
 3. Pratchett <3 Aivan loistavia kirjoja kaikki, jopa ne nuorille kirjotetut :D

  Ja upea meikki! Silmäs näyttää ihan uskomattoman väriseltä.

  VastaaPoista
 4. visuaalisesti vaativa kottarainen, kiitos, tämän postauksen väsääminen ilahdutti minuakin. :)

  bubble, Kiekkomaailma-suomennokset ovat varsin toimivia, kirjoihin tutustuminen kannattaa ehkä aloittaa niistä. Luulen, että tuon Pratchettin luoman maailman periaatteet tulevat helpommin selviksi, kun lukee ensin yhden tai pari kirjaa suomeksi. Englanniksi ovat nimittäin vaikeahkoja (ainakin omasta mielestäni), jos vertaa vaikka Pottereihin, Twilightista nyt puhumattakaan... :D

  Anonyymi, Pratchettit ovat kyllä parhautta. Ja joo, luonnonvalossa otetut valokuvat tekevät ihmeitä niin meikkien kuin silmienkin väreille. :)

  VastaaPoista
 5. Eksyin Charming Nailin blogista tänne Mort-kirjan takia. Rakastan Kiekkomaailmaa ja luen niitä jatkuvasti, tällä hetkellä menossa Going Postal.
  Noidat ovat suosikkejani ja hihkun aina tyytyväisnä jos nään jossain vaiheessa tekstin muuttuvan ISOKSI, koska silloin tietä kuka on tulossa =)

  Upea on meikkikin!

  VastaaPoista
 6. ravenwaves, hurmaavia adjeltiiveja teillä, neiti. Kiitos. :)

  milipili, isot kirjaimet ovat aina hyvä enne. :) Ajattelin itse jatkaa tätä lempihahmoni teemaa ja tarttua seuraavaksi Reaper Maniin. Muutaman uudenkin pokkarin voisi hankkia kesää varten, mulla on vielä lukematta kirjoista noin 2/3.

  VastaaPoista
 7. aijaijaijai miten rakastuinkaan tuohon meikkiin, ja toivoisin että itekin osaisin noin hienon väsätä <3

  VastaaPoista
 8. Oi, kiva että tykkäät. Eikä se kovin vaikeaa ollut, vaatii vain hyvän siveltimen (tai pari) ja kärsivällisyyttä häivyttelyn kanssa. :)

  VastaaPoista
 9. Oon nähnyt tuosta kirjasta tehdyn näytelmän englanninkielisenä pari vuotta taaksepäin Valveella, hyvä oli! Kirjoja en ole koskaan lukenut, mutta ilmeisesti kannattaisi :)

  Niin ja ihana meikki taas kerran!

  VastaaPoista
 10. Höh, mitenkähän oon onnistunut missaaman sen? :( Kirjoja suosittelen lämpimästi, ja on niistä tehty pari ihan kelpo elokuvaakin. Kiitos kehuista. :)

  VastaaPoista
 11. I used to adore pratchett :)
  im more into the guards-series tho

  PS! great look too

  VastaaPoista
 12. Selvitin sen mun kirjan, se on juuri Discworld-sarjaa ja nimeltään The Last Continent :) Tai siis eihän se mun oo vaan Antin, ollu lainassa about viis vuotta.. :D Ja kyllä aattelin sen yrittää tahkoa läpi englanniksi. Sitten jos innostuu mutta ei ihan kaikkea tajunnut, niin vaihtaa suomen kieleen :)

  VastaaPoista
 13. I like the City Watch, too, but Death is my all time favourite. :)

  P.S. Thanks!

  VastaaPoista
 14. Mä oon erittäin pitkään aikonut lukea Pratchetteja, vieläkään siinä onnistumatta. Olen ihan varma että rakastaisin niitä! ^_^ Nää sitaatitkin tässä postauksessa vahvistaa sitä mielikuvaa.

  Aivan mahtava täydellisesti häivytetty meikki jälleen kerran. Nuo holo-glitterit täydentää meikin upeasti!

  VastaaPoista
 15. Varmasti rakastaisit, nyt vain kirja käteen! :)

  VastaaPoista
 16. Kirja on loistava opus, jA voi tuota meikkiä, aivan upea!!

  VastaaPoista
 17. Voi, kiitos kovasti (myös Sannille, epähuomiossa unohdin käytöstapani). :)

  VastaaPoista
 18. Death on niin kovin suloinen, ja meikkisi aivan mielettömän kaunis! ♥ :o

  VastaaPoista
 19. Jopas keksit adjektiivin. :D No, suloinenhan se kyllä on, ei voi kieltää. Kiitos sydämistä ja kauniista sanoista.

  VastaaPoista
 20. Ai vitsi. Tuo kirjahan kuulostaa hauskalta. Pitää sittenkin antaa Terry Pratchettille ja Discworldille uusi mahdollisuus. Sain aikoja sitten joululahjaksi jonkun random kirjan siitä sarjasta ja totesin 20 sivun jälkeen, että olen ihan pihalla.
  Lisäksi mun englannin opiskelija -kaverit tuntuu tykkäilevän tästä sarjasta, minkä vuoksi olen ohittanut sen "liian nörttinä". Kaikella rakkaudella heitä kohtaan en vain ole koskaan kokenut Magic-kortteja, Star Trekiä ja sarjakuvia ynnä muita omakseni.
  Hyi hyi ennakkoluulojani. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen mitä lämpimämmin, erityisesti englannin kielestä kiinnostuneelle. Tämä fantasia on mielestäni melko kaukana stereotyyppisestä haltialarppauksesta, joskin minulla ei ole mitään sitäkään genreä vastaan. Ehdotan, että aloitat tutustumisen tästä kirjasta tai esimerkiksi Reaper Manista tai Hogfatherista, joissa fanittamani Kuolema on myös suuressa roolissa.

   Täytyy tosin myöntää, että luettuani muutaman kirjan suomeksi englanninkieliset versiot alkoivat avautua paremmin. Sinulla tuskin on ymmärtämisvaikeuksia, Pratchettin kieli on ihanan rikasta ja monipuolista. Ja kuten sanottua, huumori ihan loistavaa.

   Poista

b:section-contents id='footer-2-2'/>